ye-logo.v1.2

Хмельницькі депутати вимагають скасування закону про особливий статус Донбасу (ЗВЕРНЕННЯ, ВІДЕО)

Політика 2296
Фото: автора та Дмитра Скрипника

Окрім того, їх не влаштовує звільнення сепаратистів від відповідальності.

На позачерговій 43-й сесії Хмельницької міської ради депутати прийняли рішення “Про звернення депутатів Хмельницької міської ради щодо скасування законів, прийнятих 16 вересня 2014 року”. Міські обранці висловили незгоду із законами, які ухвалила Верховна Рада України: “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” та “Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей”.
Ініціатором звернення був голова депутатської фракції політичної партії ВО “Батьківщина” у міськраді Валерій Лесков. Його підтримали 34 депутати: 24 з ВО “Батьківщина”, три з депутатської групи “За добробут хмельничан”, три позафракційні, два з “Фронту змін” та два з ВО “Свобода”. Ще два міські обранці (по одному з ВО “Батьківщина” та “Фронту змін”) не голосували.
Прийняти це рішення депутатам міської ради не завадили навіть зауваження юристів, відповідно до яких органи місцевого самоврядування просто не мають повноважень вимагати скасування законів.
“Згідно ст. 48 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” рішення Верховної Ради можуть бути скасовані Верховною Радою до підписання відповідного акта Головою Верховної Ради України. Згідно ст. 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України, - йдеться у правовій експертизі проекту рішення, яку провела заступник завідуючої юридичним відділом Хмельницької міської ради Аліна Крамар. - Враховуючи вищевикладені норми чинного законодавства, міська рада не наділена повноваженнями щодо звернень з вимогою скасування прийнятих Верховною Радою законів.”
Таким чином Хмельницька міська рада прийняла рішення, яке на ділі втілити неможливо.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую