ye-logo.v1.2

Із почестями

Політика 1579

Хмельницькі депутати вийшли з «канікул», щоб прийняти десятки рішень

Майже три місяці сесійна зала Хмельницької міської ради відпочивала від депутатських баталій. І ось, 23 вересня, хмельницькі обранці знову зібралися в залі, щоб розглянути аж сім десятків питань та винести відповідні рішення. Здавалося, що напередодні Дня міста все має пройти швидко та спокійно, але…

«Савчука у відставку!»

Ні, цього не вимагали депутати. Відставки заступника міського голови Хмельницького Анатолія Савчука «просили» активісти однієї політичної сили, які зібралися вранці біля стін міськ- виконкому. Прийшли не самі, а з декількома великими пакетами сміття, на яких були написи: «Парк імені Чекмана», «Озерна», «Ракове» тощо. Сміття, за їх твердженням, було зібране по місту, бо прибирати його міська влада не поспішає.  А оскільки за роботу комунальників відповідає Анатолій Федорович, то й зажадали його відставки. Однак на цьому «шоу» не завершилося. Коли вже розпочалася сесія міської ради, мітингуючі почали вивалювати зібране сміття на сходи міськвиконкому. «Яке право вони мають таке робити?» – у сесійній залі обурювався Володимир Долгов, звертаючись до лідера обласного осередку політпартії, яка влаштувала акцію під стінами ради, депутата міськради Ігоря Сабія. «Ну, є хворі люди, - почав коментувати подію міський голова Сергій Мельник. – Але їх дуже мало. Тисяча нормальних, а один ідіот. То що, через нього роздувати проблему?». «Здали нерви» і в депутата Верховної Ради України Лева Бірюка, який в перерві між засіданням хмельницьких обранців, заявив кореспонденту «Є Поділля»: «Коли прибирали це сміття, то знайшли квиток на потяг із Тернополя. То скоріше за все, що цей мішок із сміттям привезли з Тернополя. Не везіть до нас тернопільське сміття!».

Слідом за областю…
у Хмельницькому прийняли зміни до бюджету на цей рік. Без «сварок» не обійшлося. Вадим Ружицький просив депутатів підтримати його пропозицію виділити 15 тисяч гривень на ремонт даху в одному з дитячих садочків та 31 тисячу на ремонт даху в одній зі шкіл. Але, як зазначив мер Сергій Мельник, гроші можна взяти на управління освіти, яке є розпорядником коштів. З іншого боку… «Дякую Вадиму Петровичу за його піклування, - почав свій виступ депутат Юрій Курманський, який очолює міське управління освіти. – Але окрім цих двох закладів є й інші, де значно критичніша ситуація. Тому нам краще знати, куди направляти гроші, і це передбачено в змінах до бюджету». Говорили, говорили… аж поки Ружицький не заявив, що в разі відсутності грошей на ці заклади, він відремонтує дахи за власні кошти, і нехай всім депутатам буде соромно. Така промова була зустрінута міськими обранцями оваціями, і гроші в бюджеті, які просив Вадим Ружицький, не передбачили.
Отож, власне, про самі зміни до головного фінансового документа обласного центру. «За півроку бюджет міста був виконаний на 102 відсотки, - зазначила начальник фінансового управління Наталя Степанова. – Але за бюджетним кодексом, щоб зробити уточнення бюджету в бік збільшення, потрібно його перевиконати на 105 відсотків. Тобто, підстав для збільшення видатків ми не маємо. Проте чимало гострих питань потрібно вирішити, а тому гроші «шукали» в галузях. До прикладу, освітянам потрібні були кошти для покрівлі двох дахів, вони відшукали їх в інших видатках, які були закладені на освіту. В охороні здоров’я для завершення всіх робіт, необхідних для відкриття філії поліклініки №3, зняли 126 тисяч гривень з коштів, які закладені на будівництво протитуберкульозного диспансеру. Якщо ж порівняти бюджет міста Хмельницького минулого року за цей період, то надходження зменшилися. До кінця року бюджет, як ми очікуємо, буде невиконаний. Приблизно на п’ять мільйонів гривень».

8+4=12
Ось така математика. До 23 вересня у Хмельницькому 8 людей були «Почесними громадянами міста» (якщо не брати до уваги ще трьох хмельничан, які отримали таке звання у 1960-х роках), а після 23 вересня – їх побільшало на четверо осіб. З 1999 року «почесними» стали Михайло Чекман (посмертно),  Радомир Сілін, Борис Олексієнко, Любов Шабатура, Олександр Солтик (посмертно), Юрій Гаврик, Анатолій Корбут, Іван Бухал. Цього ж року звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» присвоїли Андрію Шоханову (з 1953 по 1956 роки був головою виконавчого комітету Хмельницької міської ради), Олені Белаш (вчитель математики та інформатики навчально- виховного комплексу №10), Дагмарі Царьковій (лікар-терапевт Хмельницької міської поліклініки №1) та Степану Боценюку (ветеран будівельної галузі міста). Обговорення кандидатур на це звання пройшло жваво. Дехто з депутатів не розумів, чому звання «почесний» присвоюється тій чи іншій людині. А депутат Володимир Швець закликав колег відмовитися від обговорення кандидатур, оскільки це некоректно. Володимир Богачук взагалі назвав неправильним підхід до визначення «почесних громадян», оскільки він галузевий. Говорили, голосували, «почесних громадян» роздавали… і домовилися, що наступного року змінять процедуру вибору «кращих». Зокрема, Віктор Вікарчук запропонував виносити кандидатури на це звання на обговорення громадськості, щоб хмельничани самі говорили, хто для них є «почесним». Завершилося все тим, що міський голова запропонував депутатам попрацювати над змінами до рішення міської ради 1999 року, в якому міститься положення про процедуру присвоєння звання. Тоді й суперечок у сесійній залі не виникатиме. З чим, власне, міські обранці й погодилися. І ще… Невдовзі у Хмельницькому має з’явитися інформаційний стенд із фотографіями та біографіями всіх «Почесних громадян Хмельницького». 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую