ye-logo.v1.2

Ми стали ближчими до Європи…

Політика 1337
Фото: Сергій

У Києві пройшов тринадцятий саміт «Україна-ЄС»

Можливо, хтось може дорікнути в тому, що в усіх наших бідах винна цифра «13», яку чимало українців вважають нещасливою. Можливо, хтось вважає, що Україна, яка так і не підписала з Європейським Союзом довгоочікувану угоду про Асоціацію (вона передбачає політичні, економічні, торговельні реформи, а також створення зони вільної торгівлі), не цікава європейським чиновникам. Думок багато, але факт один – саміт пройшов, після якого в багатьох залишилося чимало питань до обох сторін-учасників. Отож, що ж відбувалося в Києві 4 грудня, на власні очі бачив кореспондент «Є Поділля», який відвідав саміт на запрошення Представництва Європейського Союзу в Україні та Білорусі за підтримки міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна».

Наші проблеми
Нагадаємо, що цей саміт мав відбутися, традиційно, ще в вересні. Однак саме українська влада, розуміючи, що до вересня Україна не буде готовою до підписання угоди про Асоціацію, попросила європейців зачекати до грудня. Зачекали. Але нічого не змінилося. І перш за все через те, що саме наша країна не була готовою – ми не провели необхідні реформи, не змінили законодавство тощо. Президент України Віктор Ющенко звинуватив в усьому уряд та парламент. Однак наші внутрішні проблеми Віктор Андрійович назвав короткочасними. Але ж хіба тільки на саміті стало відомо, що ми не готові  до тіснішої співпраці з ЄС? Ні! Пригадую, ще навесні цього року в розмовах з деякими європейськими дипломатами чув, що навряд чи угода про Асоціацію буде підписана в грудні. «Потрібно більше робити, а не говорити», - зазначали вони, дорікаючи в тому, що українська влада, окрім задекларованих «меседжів», ніяких реальних кроків не робить. Подібне на саміті заявив й президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Разом із тим, всі учасники форуму одностайно заявили, що відбувся значний прогрес у стосунках України з ЄС. І якщо Віктор Ющенко акцентував свою увагу на тому, що на саміті приділили значну увагу питанням візового режиму та енергетиці, то європейські чиновники, здебільшого, говорили про зміну клімату та газову трубу. «Ми хочемо, щоб ви вирішили свої двосторонні проблеми (з Росією – прим.авт.) і стали стабільним партнером з постачання газу в Європу», – заявив прем’єр-міністр Швеції Фредрік Райнфельдт. А Жозе Мануель Баррозу додав: «На нас не повинні впливати ті проблеми, які виникли на початку цього року». Президент України твердив, що не ми крани перекривали, а Росія. Однак Європа дала чітку відповідь – «це ваші проблеми». Натомість Віктор Андрійович закликав європейських колег вирішувати такі проблеми спільно. Повертаючись до питання угоди про Асоціацію, то саме президент Європейської комісії дав прогноз, що вона може бути підписана вже наступного року.

Перемовини з іншими
Зустрілися європейці й з головою уряду Юлією Тимошенко, оскільки вважали за потрібне. Під час зустрічі говорили про газ. Та запевнила, що в України є все, щоб забезпечити Європу газом, і вона не допустить газових конфліктів. «Ми хочемо бути стабільними партнерами», – заявила прем’єр-міністр України. Відбулася зустріч і з Віктором Януковичем. Щоправда, за зачиненими дверима. Хто став ініціатором проведення зустрічі без преси, залишилося загадкою. Як власне і те, про що говорили. Однак, ще в Секретаріаті Президента Фредрік Райнфельдт заявляв, що вони зустрінуться з усіма головними претенден- тами на пост Президента України, щоб розповісти про європейський курс.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую