ye-logo.v1.2

Кожний сантиментр, кожна копійка

Політика 1724
Фото: TEST TEST TEST

На черговій сесії обласної ради депутати приймали бюджеті знову говорили про землю

Ордени, царьки і землі
Без земельних скандалів не обходиться останнім часом жодна сесія обласної ради. Так вийшло і цього разу, хоча головним питанням засідання був бюджет. Депутат Іван Рудик піднімав на сесії бучу навколо ордена, котрий дали голові Хмельницької районної адміністрації Івану Вітвіцькому. «Нам всім, депутатам, плюнули в очі. Ми тут збираємо комісії, які розслідують зловживання з землею в Хмельницькому районі, пишемо в СБУ, прокуратуру, Президенту, Юлії Володимирівні. А губернатор – на тобі, Ваня, за всі твої добрі справи, орден на груди! Якщо зараз ми не опротестуємо цю нагороду, все так і буде надалі. І скоро вже не буде чим торгувати – все, земля вся буде продана!», – заявив на сесії директор агрофірми «Проскурів» Іван Рудик. Питання щодо прохання про скасування нагороди Івана Вітвіцького нібито стояло в порядку денному, але згодом президія виключила його. На зауваження депутата голова обласної ради Іван Гладуняк пообіцяв, що на наступну сесію закличе до зали керівників обласних силових структур – щоб вони прозвітували, як саме працюють з депутатськими запитами, зокрема, по Хмельницькому району. А щодо листів, які були надіслані щодо цього питання в Генеральну прокуратуру, Кабінет Міністрів та Секретаріат Президента, Іван Васильович прокоментував: «Щось в нашій системі контролю не так, зламано. Чому інакше ми отримали від всіх інстанцій листи про те, що немає підстав присилати в область комісії, які розслідували б зловживання з землею!? Які ще їм потрібні підстави»?


Депутат Іван Рудик запитує у присутніх чиновників: «Де справедливість?».
Вторив Рудику бютівець Володимир Кулаков. Його «зачепили за живе» земельні справи у Летичівському районі. «Сільські голови зараз – царьки. Дають на депутатські запити свідомо неправдиві відповіді, справжню фабулу. Ось, до прикладу, в селі Шрубків, невідомо де ділося 7 гектарів землі з резерву. У своїх листах-відповідях сільський голова називає абсолютно різні цифри розмірів наданих людям ділянок! Коротше кажучи, що в Хмельницькому районі, що в Летичівському – ситуація всюди однакова. Бардак!», – заявив депутат.

Блискавичний і слабкий
«За» обласний бюджет проголосувало 68 з 76 присутніх на сесії депутатів. Хоча він і слабший за той, що був у 2008 році, й вже не дозволить зробити багато для розвитку області, начальник фінансового управління Сергій Пенюшкевич на сесії облради твердив, що особливих підстав для хвилювань у подолян немає. Зарплати будуть виплачуватися, медикаменти в лікарні купуватимуться. Зокрема, прогнозується виконання січневого бюджету на сто відсотків. Й падіння обсягів виробництва в області склало 0,6 відсотка, коли в інших регіонах України – понад 3.
Тим часом багато депутатів були обурені тим, як блискавично зробили цей бюджет. Петро Капусняк з «Народного Союзу «Наша Україна», зокрема, зауважив, що «все робилося поспіхом, ми навіть не встигли ознайомитися з цифрами». Доопрацьований обласною адміністрацією після засідань постійних комісій ради було подано лише ввечері перед сесією.
Найбільше витрат з обласного бюджету, як і завжди, піде на освіту та охорону здоров’я. З обласного бюджету також будуть виділені значні кошти на дороги в Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

Нових місцевих поборів не буде
– Цьогорічний бюджет дещо нагадує сімейний, – стверджує голова обласної ради Іван Гладуняк. – На що в першу чергу витрачає сім’я кошти? На харчування, здоров’я, освіту. Ось так і ми, приймаючи обласний бюджет-2009, в першу чергу, розподіляли витрати на сферу охорони здоров’я, освіту, заробітну плату. Однак намагалися, щоб за цими першочерговими витратами не забути і про розвиток області. Бо навіть в умовах економічної кризи область має рухатися вперед. Нам вдалося прорахувати і “плюси”, і “мінуси” цього бюджету. І що б там не казали про кризу, цьогоріч у січні ми маємо реальні не лише витратні статті бюджету, а й стовідсотково виконані його дохідні частини. Єдиний ризик бюджету - це можлива інфляція і ріст цін. Втім, в цьому бюджеті мене не задовільняє рівень заробітної плати. Ми не повинні стабілізувати доходи населення на якомусь рівні, при цьому не враховуючи інші витрати та інфляцію. Цей недолік закладений не зумисно обласною радою, а центральними органами виконавчої влади, адже розробляючи бюджет, ми спиралися на цифри Міністерства фінансів. Тому на наступній сесії обласної ради ми будемо вдосконалювати ці питання відповідно до того, він наповнюватиметься. До того ж, я противник того, щоб заради наповнення дохідної частини вводити якісь нові місцеві побори (на кшталт того, що діється у Києві). В першу чергу, потрібно вивести з “тіні” заробітну плату та вимагати від тих, хто платить податки, виконання усіх законів. Лише прозорість та стовідсоткове виконання існуючих законів допоможе наповнити місцеві бюджети.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую