ye-logo.v1.2

До кінця року у 10 громадах Хмельниччини можуть відбутися вибори

Політика 2894
Хмельниччина два роки поспіль отримувала від держави найбільше коштів на розвиток ОТГ, - Яцковський.
Хмельниччина два роки поспіль отримувала від держави найбільше коштів на розвиток ОТГ, - Яцковський.. Фото: автора

Про сім громад, які уже подали документи до ЦВК було відомо ще раніше, а ось три – працюють над тим, щоб встигнути об’єднатися до кінця року.

29 жовтня, у семи територіальних громадах Хмельниччини відбудуться перші вибори, повідомила Центральна виборча комісія.

У Хмельницькому відокремленому підрозділі Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) кажуть, окрім відомих сім громад, до виборів у грудні можуть бути готові ще три.

«Із міських громад у жовтні на вибори підуть Городоцька і Красилівська, а із сільських – Антонінська, Грицівська, Олешинська, Солобковецька та Слобідсько-Кульчиєвецька громади. Та є ще три – Смотрицька, Вовковинецька та Староушицька, які вже у процесі створення громади і якщо вони встигнуть до середини вересня подати документи у ЦВК, то теж ще зможуть провести вибори десь у середині грудня», – каже керівник ЦРМС Сергій Яцковський.

Таким чином, за словами Сергія Яцковського, область подолає 50 відсотковий бар’єр від площі області і від кількості рад базового рівня, які будуть у складі ОТГ.

Тоді ж і 60 відсотків усього населення, яке проживає на території області, але не у містах обласного значення, буде у складі об’єднаних громад.

Протягом двох років Хмельниччина отримує найбільший фінансовий ресурс серед усіх областей країни на розвиток об’єднаних територіальних громад.

У минулому році це було 216 мільйонів 700 тисяч гривень, а цього року – 167 мільйонів 400 тисяч гривень. Тобто за два роки держава лише в об’єднанні громади вклала майже 380 мільйонів гривень.

«Це насправді величезні кошти. Хто і як ними скористався – це вже друге питання, але завдяки цим коштам в області збудовані сотні кілометрів водогонів, вуличного освітлення, відремонтованих доріг і так далі. Ну і той факт, що громади отримали прямі міжбюджетні відносини і можливість розвиватися – це чи не найголовніше у цій реформі. Адже самостійно приймати рішення, впливати на процеси і реалізовувати своє право впливати», – каже Сергій Віталійович.

Ще один важливий момент, чому акцентують увагу на 50-відсотковому бар’єрі – це примусове об’єднання, адже за словами віце-прем’єра Мінрегіонбуду Геннадія Зубка, коли Україна перейде 50-відсотковий бар’єр об’єднання, настане етап добровільно-примусового.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую