ye-logo.v1.2

Хмельницька міська рада звернулася до Президента з вимогою припинити репресії

Політика 3295
Фото: Кінотеатр ім.Т.Г.Шевченка

А ще прийняла бюджет на 2011 рік та поставила крапку в житті «стометрівки»

Третя позачергова сесія хмельницьких обранців обіцяла бути однією з найважчих для новообраного депутатського корпусу. Адже на порядку денному було одразу ж декілька гострих питань, перше із яких стосувалося прийняття головного фінансового документа міста на цей рік. Але ж до цього раді слід було вислухати депутатські заяви, як правило, «болючі»…
Немає «Свободи», немає й заяв
Саме так можна охарактеризувати початок самої сесії. На зібрання не прийшов жоден із депутатів від «Свободи», які завжди з трибуни виголошували щось «цікавеньке». Однак до виступу все одно записалося троє депутатів, які потім одноголосно зауважили, що натиснули на кнопку помилково. Наче думали, що тиснули для реєстрації. Міський голова Сергій Мельник одразу ж заявив: «Це була перевірка на готовність до роботи. Давайте, прокидайтеся». І вже коли рада приступила до розгляду бюджету, до зали увійшли «свободівці». Виявилося, що вони запізнилися, оскільки розмовляли під стінами міськвиконкому з підприємцями, які донедавна торгували на вулицях Проскурівського підпілля та Соборній. Тому й час для заяв прогавили. Але «промовчати» не змогли – виголосили їх наприкінці сесії. Спочатку депутат Віталій Діденко «розповів» про порушення законодавства директором хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Володимиром Максимовим. Це і порушення з оплатою праці, і при укладанні колективних угод із робітниками тощо. «На зборах колективу прийняли рішення про звільнення директора, – заявив депутат. – Тому прошу провести перевірку діяльності керівника та підтримати рішення трудового колективу «Електротрансу». Сергій Мельник одразу ж протокольно доручив створити комісію, яка й вивчить ситуацію на підприємстві. «Те, що на «Електротрансі» потрібно змінювати керівника, то це точно, – зауважив Сергій Іванович. – Тому чекаю від усіх депутатів пропозицій, хто міг би очолити це підприємство».
Ще одна заява «свободівців» пролунала з вуст Олександра Симчишина. Вона стосувалася останніх подій у державі, які, цитуємо: «набувають явних ознак переслідувань та політичних репресій проти опозиційних сил». У підсумку, міська рада прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради та Генеральної прокуратури негайно припинити репресії та закрити кримінальні справи проти лідерів опозиції, членів національно-патріотичних організацій, активістів податкових майданів у Києві та Хмельницькому. «За» проголосувало 33 депутати із 57 присутніх.
Хмельницький втратив 36 мільйонів
Цьогорічний бюджет міста, хоч і планує більші надхоження та видатки, ніж у 2010 році, все одно є доволі «важким». Перш за все через те, що Податковий кодекс не передбачає ринкового збору, завдяки якому місто отримувало 36 мільйонів гривень. У 2011 році у Хмельницькому цих мільйонів не буде. А ось земельний податок дасть місту лише десяту частину від ринкового збору. Разом із цим, за словами начальника міського фінансового управління Наталі Степанової, через зміни в законодавстві цього року значно поповниться бюджет розвитку. Лише завдяки єдиному податку місто отримає понад 21 мільйон гривень. Однак левова частка грошей, яка закладена на видатки з бюджету-2011, піде на оплату праці бюджетникам та енергоносії. Тому, до прикладу, значно «урізаною» стала спортивна галузь. Зокрема, професійна футбольна команда «Динамо»» отримає 160 тисяч гривень, тоді як минулого року на неї витратили понад 800 тисяч гривень. Через це депутати прийняли звернення до обласної ради та адміністрації, щоб ті виділили кошти на «Динамо». Бо, як зауважив секретар міської ради Валерій Лесков, ця команда захищає честь всієї області.
«У нас ще є 10 мільйонів гривень вільних лишків з минулого року, які ми не врахували в бюджеті, – заявив міський голова Сергій Мельник. – Тому розподілимо їх при уточненні бюджету».
Ринкове місто
Ще два питання, які депутати розглянули на позачерговій сесії, стосувалися безпосередньо приватних підприємців. Спочатку у 2,2 раза збільшили ринкам плату за оренду землі, яка, навіть і з новою ціною, є нижчою, ніж у сусідніх містах. Отже, відтепер ринкам доведеться платити 176 гривень на рік за квадратний метр землі. Така нинішня нормативна грошова оцінка землі, нижче якої плата не повинна бути. Але це не означає, що тепер на хмельницьких базарах торгувати стане дорожче. «З першого січня відмінили ринковий збір, – пояснив Сергій Мельник. – Ми порахували, що люди платити більше, ніж це було до Нового року, не повинні. Адже ринковий збір у нас був 36 мільйонів гривень, а зараз ми за земельний податок отримаємо лише 3 мільйони гривень».
«Найспекотніше» у залі було під час розгляду питання про алейку біля продуктового базару. Суперечок навколо цього сектора ринка «Ранковий» було чимало, адже ще позаминулого року міська рада заборонила там торгувати з 1 січня 2011 року. Однак підприємці сплатили наперед всі необхідні податки та платежі на перший квартал, а тому просили дозволити їм ще поторгувати та провести громадські слухання про доцільність закриття їх робочих місць. У проекті рішення був пункт про продовження торгівлі, а ось про громадські слухання – ні слова. Як пояснив депутат Володимир Швець, це питання не є регуляторним актом, а тому не потребує процедури проведення слухань. А Наталя Руда, голова обласної профспілки працівників вільного підприємництва, яка представляла підприємців зі «стометрівки», закликала депутатів взагалі не розглядати проект рішення, а вивчити ситуацію. Рада розглянула та… таки заборонила вуличну торгівлю.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую