ye-logo.v1.2

Поділ Хмельницької області на 5 районів – чим незадоволені деякі громади

Політика 8265
П
П'ять районів на Хмельниччині залишили з незначними змінами.. Фото: з архіву редакції

Комітет Верховної Ради підтримав проєкт поділу Хмельниччини на райони.

Днями комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав проєкт поділу Хмельницької області на п’ять районів. За нього проголосували 23 члени комітету.

За основу члени комітету взяли проєкт, який пропонував Мінрегіон і Хмельницька ОДА, однак вже під час засідання (на відео з 17:25 - https://youtu.be/gD0_XeGYrtM) голова підкомітету Віталій Безгін озвучив пропозицію, щоб Сатанівську, Закупненську і Чемеровецьку громади у новому проєкті віднести до Дунаєвецького району. Хоча у попередньому проєкті планувалося, що Сатанівська буде у складі Хмельницького району, а Чемеровецька та Закупненська – Кам’янець-Подільського. Такий самий поділ зазначений у постанові, яка зареєстрована на офіційному сайті Верховної ради України. За результатами голосування підкомітету Верховної ради новоутворений Дунаєвецький район складатиметься із Дунаєвецького, Новоушицького, Городоцького, частини Ярмолинецького і Чемеровецького (окрім Гуківської ОТГ, яка буде у складі Кам'янець-Подільського району) районів. 

На засідання комітету завітали і представники Ярмолинецького району, які переконували членів комітету, віднести Ярмолинецький район до складу Хмельницького, а не Дунаєвецького, як зазначається у проєкті. Однак їхнє звернення залишилося без голосування. Варто зазначити, що та частина Ярмолинецького району, яка увійде до Розсошанської громади - це Баламутівська, Скаржинецька, Виноградівська, Монастироцька, Михайлівська сільські ради - автоматично входить до новоутвореного Хмельницького району.   

Не забарилася й реакція інших громад. Звернення до президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра, міністра розвитку громад та територій та до обласного керівництва прийняли Чемеровецька та Сатанівська громади.

«Депутатський корпус, виконавчий комітет Чемеровецької селищної ради, усі мешканці громади глибоко занепокоєні рішенням Комітету Верховної ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо визначення меж п’яти районів Хмельницької області, за яким Чемеровецька об’єднана територіальна громада входитиме до складу новоутвореного Дунаєвецького району. При цьому вважаємо за необхідне підкреслити, що за пропозицією Хмельницької обласної адміністрації, Кабінету Міністрів України в усіх попередніх проєктах нового адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Чемеровецька громада була віднесена до Кам’янець-Подільського району», – йдеться у зверненні представників Чемеровецької ОТГ, які також створили петицію на офіційному сайті Кабінету Міністрів України «За приєднання Чемеровецької об’єднаної територіальної громади до новоутвореного Кам’янець- Подільського району Хмельницької області».

На користь Кам’янець-Подільського району наводять і те, що мешканці Чемеровецької об’єднаної територіальної громади мають можливість отримати доступні та якісні медичні послуги в місті Кам’янець-Подільському, досконало функціонує система транспортного сполучення, чисельна кількість мешканців громади працює у місті, випускники закладів освіти навчаються у вишах Кам’янця-Подільського.

«З огляду на вище викладене, керуючись конституційним принципом, за яким місцеве самоврядування – це насамперед право територіальної громади, а також задля запобігання соціально- політичній напрузі звертаємося до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій України, голови Хмельницької обласної адміністрації та голови Хмельницької обласної ради з проханням, в межах своїх повноважень, вжити необхідних заходів та покласти в основу прийняття остаточного рішення проєкт щодо віднесення Чемеровецької ОТГ до новоутвореного Кам’янець – Подільського району», – йдеться у зверненні.

Схоже звернення прийняли і в Сатанівській громаді, яку замість Хмельницького району, ввели у склад Дунаєвецького. У документі громада просить «вжити необхідних заходів та покласти в основу прийняття остаточного рішення проєкт щодо віднесення Сатанівської ОТГ до новоутвореного Хмельницького району».

«Сатанівська громада має значний туристичний потенціал завдяки розташуваннню на її території державного курорту Сатанів, його розвиток зумовив розбудову транспортної інфраструктури орієнтованої на Хмельницький, досконало працює система транспортного сполучення. А пряме сполучення із містом Дунаївці відсутнє, крім того зазначаємо, що середня відстань між громадою та Хмельницьким складає 65 км., а до Дунаївців – 90 км. Також переконливим аргументом приєднання до новоутвореного Хмельницького району є те, що Сатанівський Центр ПМСД входить до Хмельницького госпітального округу», – йдеться у зверненні, в якому представники Сатанівської громади просять керівництво держави та області вжити необхідних заходів та покласти в основу прийняття остаточного рішення проєкт щодо віднесення Сатанівської ОТГ до новоутвореного Хмельницького району.

До теми: «П’ять районів – це шантаж опозиції» – обласні депутати підтримали звернення до керівництва держави

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую