ye-logo.v1.2

Анатолія Нестерука і виправдано, й… засуджено до чотирьох років позбавлення волі

Політика 11200
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

П’яте липня для громади Кам’янця-Подільського було днем надії, а стало днем гніву.

Цього дня в Дунаєвецькому районному суді було зачитано вирок у справі колишнього міського голови Кам’янця-Подільського Анатолія Нестерука та колишнього керуючого справами Миколи Нечая, яким інкримінувалося вимагання та отримання хабара в особливо великому розмірі. Усупереч звинуваченню , громада ні на мить не сумнівалася в порядності свого міського голови, про що свідчать колективні звернення, за якими стоїть понад 30 тисяч членів громадських, релігійних організацій, трудового колективу, яким керував Нестерук. Цього дня до суду прибуло з сотню кам’янчан, однак, незважаючи на те, що слухання по справі були відкритими,більшість людей охорона не пустила в залу суду, грубо зачинивши двері, хоч вільні місця ще були. За дверима опинився й оператор 33-ого каналу. Майже годину головуючий Володимир Шклярук поспішно зачитував вирок, при цьому допускаючи помилки навіть у біографічних даних підсудних.
За п’ять із лишком місяців аж надто скрупульозного судового слідства, оголошення відновлення слідства, постійного затягування процесу суд нарешті спромігся на вирок. Обоє підсудних ним кваліфіковані як злочинці. Нагадаємо, їх звинувачували по двох статтях КПК – 368, ч. 2 та 364, ч.2. На отримання хабара Нестеруком у суду не знайшлося доказів, відтак він першу частину звинувачення відхилив. Колишнього мера засудили по 364-ій, ч.2 – зловживання службовим становищем - на чотири роки позбавлення волі із забороною займати керівні посади. Миколу Нечая – на три роки з відтермінуванням покарання на рік. Цього дня Нечая звільнили з-під охорони. Він не побажав прокоментувати цю подію, поспішаючи в Маків до стареньких хворих батьків, які не бачили сина вже більше дев’яти місяців.
Анатолій Нестерук залишився за гратами, запобіжний захід йому не змінили. У цьому кам’янчани вбачають тільки одне: хтось побоюється, що Нестерук, повернувшись у громаду, може піти на вибори і однозначно стане депутатом Верховної Ради. Його авторитет у громаді за цей час збільшився встократ. Він ріс мов на дріжджах - від слухання до слухання , які показували всю недолугість порушеної проти нього справи, прорахунки досудового слідства. «Хочуть провести свого кандидата, -обурювалися люди. – Навіть, якщо Нестерук не йтиме на вибори, бо цим арештом вони ж підірвали нанівець його здоров’я, ми їм влаштуємо чесні вибори. Як у 2004-ому!»
Львівський захисник Анатолія Нестерука Лев Картушин, який в дебатах настійливо закликав суд постановити єдино можливий виправдальний вирок, прокоментував : «Вважаю, що в цьому суді справедливості ми не добилися. Вважаю, що суд намагався врятувати честь мундира, до того ж не свого. Свій мундир він зганьбив. Я рахую, що в черговий раз підірвано авторитет правосуддя в Україні. Справа в тому, що по тій статті, по якій засуджений Нестерук, він міг бути засудженим тільки тоді, коли була б доведена його вина, що він дійсно отримав хабара. В даному випадку суд порахував, що його вина в цьому не доведена, оправдав, а залишив статтю 364-у, яка в судовій практиці взагалі ніколи не застосовується окремо. Суд не зміг обґрунтувати умислу, корисливого мотиву чи іншої зацікавленості Нестерука для того, щоб звинуватити його у зловживанні службовим становищем. Якби могла йти мова, що в його діях, можливо, і то це спірне питання, може, було якесь перевищення влади, його повноважень! Але це зовсім інша стаття закону і в цьому випадку повинен бути потерпілий. Потерпілий по цій справі взагалі був визнаний незаконно. Бо ніколи хабародавець не може бути потерпілим. Він є заявником. Це людина, яка діяла в супроводі СБУ. Уся історія по цій справі не оцінена судом, а там багато питань, бо мій підзахисний посилався на те, що проти нього було вчинено провокацію.Я не стверджую, що це провокація, бо це може бути й помилка органів. Але тим часом ні досудове слідство, ні суд не дали оцінки тим доказам, які були представлені. Суд в обґрунтування вироку привів докази, які не могли бути доказами в силу того, що вони зібрані незаконним шляхом, без належних процесуальних документів. Вирок дуже жорсткий, абсолютно несправедливий. Нестерук має заслуги перед державою, нагороджений, у нього бездоганна служба, в родині інваліди. Між іншим, стаття, яку суд застосував, передбачає покарання від трьох років. В даному випадку суд зобов’язаний був оговорити покарання з відстрочкою виконання, так, як це зробив із Нечаєм. Суд формально перерахував згадані вище обставини, клопотання багатьох організацій, але не зважив на них. Як кажуть у нас, суд вважає… Ще раз підкреслюю, справедливості ми не добилися, вирок буде оскаржено, ми сподіваємося, що в апеляції більш кваліфіковані судді, постановлять обґрунтоване рішення.
Такої ж думки й адвокат Миколи Нечая Андрій Капура: «Будемо боротися, кінцева наша мета - повне виправдання наших підзахисних.»
Кам’янчани хотіли провести «народного мера», бодай від дверей у двір суду до автозаку, але забачивши у вікно громаду, головуючий розпорядився, вочевидь, вивести Нестерука через бокові двері. Це зроблено було так поспішно, що люди не встигли добігти туди…
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую