ye-logo.v1.2

Нардеп Юрій Ганущак: «Перед виборами дадуть дотації й людям виплатять зарплати»

Політика 3442
Юрій Ганущак, народний депутат України
Юрій Ганущак, народний депутат України. Фото: з архіву

Народний депутат України з фракції «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина» Юрій Ганущак, відомий в країні не стільки своєю парламентською діяльністю, а роботою до цього.

У 2006 році був експертом з питань бюджету в Асоціації міст України, а в 2007 році Юрія Івановича призначили на посаду директора департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Мінрегіонбуду. Крім цього, він є одним із розробників Бюджетного кодексу. Тому кореспондент «Газети Поділля» й поспілкувався з наших земляком про місцеві бюджети.
- Кажуть, що хорошого бюджету не існує. Але нині чимало хто запевняє, що нинішні головні фінансові документи, як країни, так і області, дуже погані. Ви можете пояснити чому?

- Все доволі просто – цей рік – передвиборчий. А кампанію потрібно фінансувати? Так. Міжнародний валютний фонд вже заявив, що не дасть кредит, оскільки не хоче фінансувати передвиборчу кампанію партії влади. Росія ж, фактично, вимагає шмат суверенітету. Тому страждають місцеві бюджети. Вони ж усі залежні від державного. Адже частка власних ресурсів не перевищує 15 відсотків. Міністерство фінансів вже другий рік поспіль занижує загальні обсяги місцевих бюджетів і, якщо зовсім все погано, то в листопаді-грудні внесуть зміни до бюджету, бо не вистачає грошей на зарплату. Крім цього, є ще «точкові» дотації. До прикладу, виділили гроші на певний об’єкт, звідки хтось піде на вибори по мажоритарному округу. А потім цей кандидат буде розповідати, що це він «вибив» ці гроші.

- Але так було і раніше. Це ж система…

- Саме через це я вніс декілька законопроектів, які можуть зламати «систему». Один із них - про фонд регіонального розвитку, вже прийнятий, який визначає розподіл державних субвенцій на соціально-економічний розвиток. Його Верховна Рада ухвалила, бо він був альтернативою до урядового. Уряд передбачав, що фонд є, і гроші з нього витрачають на соціальні проблеми. Я ж деталізував – проекти готуються в області, подаються до столиці, а те, на скільки грошей область може претендувати, визначається бюджетною декларацією. Як він працюватиме, важко пояснити простою мовою. Але, повірте, завдяки цьому фонду регіони зможуть реально розвинутися. Якщо Президент підпише цей закон, то гроші з держбюджету зможуть отримати не лише обласні центри, а й в райони.

- Після того, як буде створено обласний фонд?

- Ні. Всі проекти подаватимуться напряму до Києва. Але повинні бути й обласні фонди. Має бути так – держава дає гроші, але на місцях повинно бути співфінансування. Також обласний фонд має підвищити рівень проектів. До прикладу, хтось захоче гроші на будівництво школи. Якщо її збудують, чи підвищиться від цього рівень внутрішнього валового продукту? Може, краще виділити гроші на транспорт для дітей, яким возитимуть у школу? Чи витратити гроші на розвиток тваринництва? Все дуже просто – з'являться нові робочі місця, підвищиться й ВВП області. І цим повинен займатися обласний фонд.

- Бюджет не гумовий. Знову лізти у борги?

- Я розробив законопроект, яким передбачено, що всі позики, які зараз йдуть на покриття дефіциту бюджету, мають надходити в фонд розвитку. А то ми позичаємо, а віддавати - нашим дітям. Якщо Україна позичила гроші, то вона на них повинна заробити. Це як в бізнесі. Людина позичає не на те, щоб проїсти, а, щоб розвинути бізнес та заробити. Така система працює у Великій Британії. Чому в Греції така важка економічна ситуація? Тому що 25 відсотків бюджету йде на виплату зовнішніх боргів. Для чого брати кредити? Гроші слід позичати сьогодні, якщо ти впевнений, що завтра їх віддасиш та ще й заробиш.

- Але на місцях, фактично, немає ні позичених, ні власних коштів. Як жити?

- Верховній Раді підтримати, а Президенту підписати законопроект, яким передбачено плату за ліцензії на деякі види господарської діяльності спрямувати у місцевий бюджет. Це приблизно 18 мільйонів гривень для обласного бюджету.

- Минулого тижня ваш коллега по парламенту Микола Томенко, перебуваючи в Хмельницькому, заявив, що більшість місцевих бюджетів зможуть платити зарплату бюджетникам лише до виборів. Ви з ним згодні?

- Абсолютно. Це політика правлячої партії. А перед виборами дадуть дотації й людям виплатять зарплати, бо зараз немає стільки грошей.

- Де ж їх візьмуть?

- За рахунок грошової емісії. Надрукують стільки, скільки потрібно. Все дуже просто.

- Ви аналізували бюджет Хмельниччини? Як би його охарактеризували?

- У мене до нього двояке ставлення. Як політик, мав би сказати: «Ой, який поганий». Але як експерт зауважу: позитивним є те, що він збалансований. Однак, хотів би все одно запитати у депутатів дещо. Ось затвердили вони стратегію соціально-економічного розвитку області. Це просто папірець? Чому немає прив'язки бюджету до стратегії? Прописали хоча б, що на одні пункти є гроші, а на інші – ні. Головна проблема багатьох бюджетів у тому, що процесом у ручному режимі керує Мінфін. Але, щоб все у нас нормально працювало, перш за все, необхідно зробити реформу адміністративно-територіального устрою. Утім, на це поки ніхто не наважується.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую