ye-logo.v1.2

А навкруги… шпигуни

Політика 2484

Скандал за скандалом – ось чи не найголовніші віхи того, що відбувається нині в нашій країні. І поки в нас залишаються представники хоч якоїсь опозиції, мовчать не всі

Засланий козачок

Ветеран афганської війни, народний депутат України Роман Забзалюк, складається враження, вирішив пограти у Штірліца чи Джеймса Бонда. Все, як у кіно – пішов у ворожий тил та повернувся із гучною заявою. Забзалюк, нагадаємо, заявив, що за перехід з «БЮТ-Батьківщини» до групи «Реформи заради майбутнього» (до неї входить і наш земляк Олександр Буджерак) отримав 450 тисяч доларів. Навіть аудіозапис надав, в якому голос, схожий на Ігоря Рибакова - лідера «реформаторів», пропонував йому, окрім 450 тисяч доларів «зараз», що й щомісяця по 20-25 тисяч «зелених» та півмільйона «баксів» по завершенні депутатської каденції. Скандал? Скандал! На кшталт «плівок Мельниченка». Ось тільки у Рибакова стверджують, що гроші «Штірліцу» давали на лікування.

«Поза всяким сумнівом, це ганьба на весь світ, - написав журналіст, голова асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. - І тепер, щоб бодай якось відмити репутацію вищого законодавчого органу України, треба оголошувати дострокові вибори, а нинішній склад розганяти. В принципі, і раніше було відомо про торгівлю голосами у стінах Верховної Ради, але інформація від Забзалюка та публікація його аудіозаписів вимагають якихось, хоча б мінімально показових, дій для відбілення репутації».

Нардеп від Хмельниччини Олександр Буджерак, у свою чергу, назвав заяву Забзалюка провокацією. Також повідав, чому він свого часу пішов із «БЮТ-Батьківщини». «Ще раніше Забзалюк і Турчинов пропонували мені, сивій людині, афганцю - принести до Верховної ради бомбу. Це правда, - заявив сайту gazeta.ua Олександр Олександрович. - Я рідко виступаю, тому що не звик брехати. Там у них в партії постійне «стукацтво», провокації. Я вийшов з команди Юлії Володимирівни ще до того, як з'явилася група Рибакова».

Володимир Огризко, екс -міністр закордонних справ України, блог на «Українській правді»:

«Шпигунський скандал» у Верховній Раді ще раз засвідчив: наш рідний парламент остаточно покрив себе загальноєвропейською ганьбою і ще раз підтвердив свою репутацію всесвітнього посміховиська. Цікаво, що відчуватимуть наші парламентарії, спілкуючись зі своїми зарубіжними колегами: сором, гризоти сумління чи... нічого особливого – ну, як кажуть деякі діячі з провладних фракцій, така у нас, мовляв, «парламентська традиція». Але то є їхньою справою. У нас, українських громадян, вона інша. Нам парламент такого типу не потрібен. Точніше, не парламент, а парламентаризм такого типу. Події свідчать, що він агонізує, доживає свої останні місяці, бо є невиліковно хворим. Наш гуманний, громадянський обов?язок – допомогти йому гідно померти. Іншими словами, надати хворому всю необхідну хоспісну допомогу».

Сир, сер!

Справжня інформаційна війна розігралася навколо сирної продукції українських виробників, яку експортують до Росії. Минулого тижня з цього приводу було доволі багато різних повідомлень, які вступали в протиріччя один із іншим. Спочатку російські Інтернет-видання розповсюдили заяву голови «Росспоживнагляду» Генадія Онищенка, який зазначив, що для дев’яти підприємств нашої країни, які експортують сири до Росії, закрили кордон. Москва звинуватила українських виробників у постачанні неякісних сирів. Серед підприємств «нон грата» наче опинилася й «Хмельницька маслосирбаза». Щоправда, наші виробники сиру про це навіть й гадки не мали.

«Наші сири ніхто не забороняв, - заявили кореспонденту «Газети Поділля» на підприємстві. – Чому Онищенко назвав «Хмельницьку маслосирбазу», нам невідомо. У нас є всі необхідні папери, які засвідчують, що продукція підприємства має право експортуватися в Росію». Людина, яка спілкувалася з нашим журналістом, але не захотіла афішувати своє ім’я, припустила, що, ймовірно, такі розмови російського чиновника пов’язані виключно з політикою, а не якістю сирів «Хмельницької маслосирбази». І наче підтвердженням цієї думки стала офіційна заява «Росспоживнагляду» на сайті цього відомства. В якій,зокрема, зазначено, що неякісну продукцію, за висновками лабораторних досліджень, до Росії постачають три підприємства: «Прометей» (Чернігівська область), «Пирятинський сирзавод» (Полтавська область) та «Гадячсир» (Полтавська область).

Павло Розенко, експерт Центру імені Разумкова, в інтерв’ю «Радіо Свобода»:

«Очевидно, що тут політичний фактор присутній. Не лише тому, що в Росії йде виборча компанія. Певні кола в Росії мають таку ідеологію, що передбачає бажання прив’язати до себе Україну. Щоб Україна йшла на поступки із газового питання, Митного союзу, Зони вільної торгівлі й, взагалі, щодо інтеграційних процесів. Це дозволяє над собою глумитися сама українська влада, коли починає інтеграційну гру між Росією та Європейським Союзом».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую