ye-logo.v1.2

16-а сесія Хмельницької міської ради. Очікуваний конфлікт відбувся

Політика 3952

Чергова 16-а сесія міської ради викликала чималий інтерес у певних колах міської громади — насамперед серед представників ЗМІ та “старших” колег міських обранців з обласної ради.

Пояснити інтерес саме до цієї сесії можна було різними факторами. З одного боку, на цьому засіданні була представлена щорічна інформація міськ-відділу УМВСУ у Хмельницькій області про план боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку. З іншого боку, для позарадівського загалу не було таємниці щодо внутрішньої інтриги у середовищі міського депутатського корпусу, пов’язаного з його переформатуванням через скорочення лав фракції ВО “Батьківщина”. Певної гостроти додавало і пікетування сесії посланцями деяких садівничих товариств, пов’язане з приватизацією земельних ділянок. Варто сказати, що спільне очікування перебігом сесійних подій себе виправдало: кожна зацікавлена сторона отримала те, що хотіла. І навіть більше.

Щодо інформації правоохоронного відомства, то вона була докладною і детальною. Начальник міськвідділу УМВС Василь Птащук представив депутатам необхідні цифри, факти, аналіз і прогнозовані тенденції у боротьбі зі злочинністю. За ними зокрема слідувало, що до чергових частин відділу торік надійшло 16906 заяв і повідомлень від хмельничан про скоєні злочини та правопорушення. Це дещо більше, ніж було у 2010 році. Процесуальних рішень стосувалося 99,8% усіх зареєстрованих звернень. Як факт, загальна злочинність у місті торік збільшилася на 8,9%. Особливо це стосується злочинів щодо власності. Так, починаючи з липня, їх реєстрація зросла майже на третину. Загалом 61,1% усіх скоєних злочинів — це крадіжки. Їхній ріст склав торік 26,4% (в області — 22,8%). Водночас число нерозкритих злочинів у місті зменшується, як і залишок нерозкритих злочинів.

Приємна тенденція минулого року — зниження підліткової злочинності на 26%, хоча у її загальній кількості є зростання у такому напрямку, як розбої.

За даними правоохоронців, вагомим криміногенним каталізатором злочинів залишається наркоманія. На жаль, триває поширення цього явища з боку тіньового бізнесу, пов’язаного з нелегальним розповсюдженням наркотиків. На обліку у міськвідділі перебуває 1461 особа, причетна до збуту наркотиків, але, за словами Василя Птащука, фактична їх кількість “є значно більшою у кілька разів”.

Звітну інформацію депутатський корпус сприйняв схвально і без якихось зауважень ще в процесі опрацювання постійними комісіями, хоча вже у сесійній залі без запитань та пропозицій не обійшлося. Обранців цікавила ситуація з крадіжками авто, розповсюдженням наркотиків у деяких розважальних закладах, нелегальним гральним бізнесом. Щодо останнього міський голова зауважив, що правоохоронцям підготовлений список з 40 закладами, де цей бізнес підпільно практикується. Сергій Мельник відзначив також, що власниками деяких з цих закладів є і депутати міської ради. Протидіяти цьому бізнесу міська влада буде паралельно з правоохоронцями.

Не виникало зауважень і щодо звіту фінансового управління про виконання бюджету міста у минулому році. Його часткове недовиконання у 0,5% начальник управління Наталя Степанова пояснила об’єктивними причинами, зокрема змінами у Податковому кодексі, за якими частина підприємців змінила форму розрахунків за свою діяльність. Проголосували депутати і проект змін та доповнень до міського бюджету нинішнього року. Спричинили їх додаткові субвенції з обласного бюджету, а також необхідність здійснити низку заходів з капітального ремонту теплової мережі мікрорайону Озерна, деяких доріг та невідкладних робіт з благоустрою. Передбачено також фінансування розробки проекту земельної ділянки під будівництво в Лезневому дитячого садка і спортивного залу для місцевої школи.

Без зауважень сесія залишила і статті звіту про використання коштів цільового фонду на заходи соціально-економічного та культурного розвитку міста у 2012 році.

Міська рада відповідним сесійним рішенням офіційно утворила Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) і затвердила положення про нього, яке забезпечує організаційну єдність усіх структур місцевого самоврядування в місті у наданні якісних адмінпослуг. Учасниками ЦНАП визначені 45 виконавчих органів міської ради і територіальних та центральних установ. Натомість низка депутатських рішень щодо поліпшення і полегшення взаємин між владою і громадою стосувалася й інших владних структур, зокрема управління праці та соціального захисту населення. Крім того, обранці затвердили доповнення до Регламенту міської ради, за якими вдосконалюється розгляд питань щодо земельних відносин. Ці питання, як відомо, становлять левову частку порядку денного пленарних засідань міської ради, за якими стоять конкретні інтереси громадян та підприємців. Ось і цього разу серед 54 пунктів порядку денного 36 стосувалися сфери землеустрою.

Показово, що три з них задовольняли інтереси об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Так, ОСББ “Успіх” з вулиці Панаса Мирного міська рада передала земельну ділянку у власність безоплатно, а двом іншими кондомініумам надала дозвіл на право розробки проектів землеустрою, за якими вони зможуть на своїх ділянках розміщувати необхідні для себе об’єкти.

Сесія розглянула і деякі попередні рішення міської ради, зокрема встановила збільшений коефіцієнт кратності “12” для орендарів у сплаті орендної плати за землю, які або не зареєстровані у місті Хмельницькому, або сплачують податки та страхові внески за його межами. Це рішення має дещо компенсувати ненадходження від них внесків до міського бюджету за свою діяльність.

За традицією, міська рада визначилась і щодо деяких рішень майнового характеру. Сесія внесла зміни до Порядку надання дозволу на проведення переобладання або перепланування будинків та житлових приміщень, які ці роботи впорядковують і регламентують. Іншим рішенням у тимчасове безкоштовне користування депутати передали комунальні приміщення двом громадським організаціям: спілці молодих інвалідів “Данко” та Подільському молодіжному культурному об’єднанню “У майбутнє через культуру”. Сесія ухвалила рішення і про іншу передачу: проектно-кошторисної документації на будівництво підземного переходу під залізничними коліями на перегоні Хмельницький-Гречани підрозділу Південної-Західної залізниці, котра й взялася здійснювати ці роботи.

Усі ці питання порядку денного очікуваних потрясінь не стосувалися, їхній розгляд каменем спотикання не став. Увага зацікавлених присутніх була прикута до пункту №5, за яким передбачалося переобрання голови постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів — ключової в системі міської ради. До цього пленарного засідання її очолював Петро Перейма за квотою найбільшої фракції ВО “Батьківщина”. Але нещодавно він вийшов з її складу, отож фракція вирішила знайти йому заміну і лише зі своїх членів.

У практиці міської ради, починаючи з 1990 року, це, здається, другий випадок заміни голови постійної комісії, але перший з політичних мотивацій. Щоправда, аргументація переобрання, з якою виступив секретар міської ради Валерій Лесков, який очолює і міську організацію ВО “Батьківщина”, політичного забарвлення не мала. Він акцентував на вельми прозаїчному: комісія збиралася лише перед сесіями, поточних ініціатив не виносила, її роботи не було видно, а сам голова надавав перевагу “вибиванням підрядів для своєї фірми”. Свою позицію виклав і Сергій Мельник: “Бути головою комісії — це не привілей, а почесний обов’язок, якому треба належним чином відповідати”. На його переконання, лише дві постійні комісії міської ради нинішнього скликання працюють нормально: з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього середовища — завдяки участі Володимира Швеця та з гуманітарних питань.

Реакція сесійної зали була на ці речі емоційною і гострою. Регіоналка Оксана Кольгофер дорікнула міському голові, що він неналежним чином згуртовує депутатське середовище, а секретаря міської ради звинуватила у бездіяльності щодо цього та політичній заангажованості. На захист свого лідера стала поріділа фракція ВО “Батьківщина”, її голова Костянтин Чернилевський закликав колег “не перетворювати сесію на балаган”, а опозицію — “не пересварювати депутатів”. Руслан Афійчук від групи “Фронт змін” попросив оголосити перерву, щоб визначитися з голосуванням, але запланованого переобрання воно не змінило. Щоправда, за нього проголосував лише критичний мінімум депутатського корпусу — 31 голос, але цього вистачило і новим головою цієї постійної комісії став В’ячеслав Мороз, головний лікар поліклініки №1, який представляє у раді більшість з ВО “Батьківщина”.

Показово, що число “відмовників” після заяви Михайла Кіпермана про вихід з фракції більшості сягнуло вже десяти обранців. Вони зайняли окремі місця у сесійній залі, об’єднавшись у депутатську групу “За добробут хмельничан!”. За їхніми словами, вона не є опозиційною до керівництва міста, не має політичної орієнтації і буде чисельно зростати.

А ось депутати від ВО “Свобода” політичної площини не полишають. По завершенні основного блоку питань порядку денного вони закликали підтримати звернення до Верховної Ради щодо невідкладного розгляду і прийняття закону про порядок імпічменту Президента України, щоб не допустити “створення відчуття абсолютної безкарності у Віктора Януковича”. Але більшість їхніх колег з різних фракцій цей заклик не підтримала. Так, і Руслан Афійчук, й Іван Бухал з фракції ВО “Батьківщина” висловились проти політичних заяв та звернень на сесіях міської ради, які “служать піар-акціями політичним силам”.

Текст Володимир РАЗУВАЄВ
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую