ye-logo.v1.2

Сесія. «Бойкот» із перших вуст, або, деталі взаємних звинувачень

Політика 9552

На трибунах блокада, в коридорах суперечки, а мер пішов у казино – так завершилося, навіть не розпочавшись, засідання 17 сесії Хмельницької міської ради.

Ми вже повідомляли, що на засіданні останньої сесії Хмельницької міської ради, усе пішло шкереберть від самого початку. Із 43 депутатів, які отримали на руки свої реєстраційні картки, зареєструвалися для подальшої роботи лише 26, та й то із третьої спроби. Не дочекавшись офіційного початку роботи сесії, на трибуну для виступу вийшла регіоналка Оксана Кольгофер. Однак терпіння депутатів вистачило лише, щоб прослухати кілька речень своєї колеги. Після слів Оксани Вікторівни про те, що «сьогодні кілька міських керівників, які обрані громадою, вирішили схилити весь депутатський корпус, і місто в цілому до своїх ніг», депутати почали викрикувати, що сесія не правомірна і слова ніхто нікому не надавав. Однак мер сказав усім «сесія неправомірна і не може продовжувати роботу», і покинув залу. Слідом за мером залу засідань залишили й ображені за свою колегу, якій так і не дали висловитися, регіонали і решта депутатів.

«Хвилина слави» Оксани Кольгофер

Незадоволена таким поворотом подій Оксана Вікторівна, уже в коридорі повідомила, що її партія – це партія «водогін, дірявий дах і каналізація» і зізналася, що відповідальність за зрив роботи сесії лежить на регіоналах та тих, хто підтримав їхню ініціативу. «Ми зірвали сесію, і це буде до тих пір, поки не буде злагодженої, розумної і виваженої роботи заради добробуту Хмельницького, а не декількох осіб, – заявила депутатка. – Ми проти приниження депутатів і міста в цілому. Немає в жодній раді такого, щоб мер сам призначав начальників управлінь, самостійно їх звільняв, розводив кумівство, незважаючи ні на фаховість людини, ні на що. Ми не зайдемо до зали до тих пір, поки не буде так, що всіх начальників управлінь, і тих людей, які працюють на благо міста, призначатимуть і звільнятимуть винятково депутати міської ради. Щоб не було можливості у людей, які працюють на свій достаток, принижувати депутатів». На запитання, представники яких ще партій підтримали бойкот ради Оксана Вікторівна зазначила, що немає партій і політики, а є лише партія «Місто Хмельницький», а політиканство – геть із міської ради!
Останньою краплею, за словами регіоналки, стала робота постійної комісії з питань роботи житлово-комунального господарства. Ситуацію пояснив голова комісії та керівник депутатської групи «За добробут хмельничан» Олександр Кудінов. За його словами, протокольні доручення комісії щодо заборони на території парку торгівлі алкогольними напоями та будівництва нових об’єктів, були відмінені під тиском, який здійснював секретар Хмельницької міської ради Валерій Лєсков.
Вже після офіційної заяви Оксана Вікторівна сказала «Проскурівському телеграфу»: «Ми блокуватимемо раду до тих пір, поки буде продовжуватися такий «беспрєдєл», який є зараз у місті Хмельницькому, який принижує людську гідність і не дозволяє бути відповідальними за ті зобов’язання, які ми взяли перед виборцями.
– Що стане свідченням того, що «бєспрєдєл» закінчився? Ви про це дізнаєтеся зі своїх каналів, чи мають бути якісь публічні дії?
– Ми будемо працювати із вами (пресою – авт.), і разом вирішувати, якщо ви, звісно, підтримуєте партію «Місто Хмельницький».

Валерій Лєсков: «На недовіру секретарю мер накладе вето!»

Прокоментував ситуацію, що склалася і секретар міської ради Валерій Лєсков. Він зазначив, що «в порядку денному сесії було чимало питань, які не влаштовують Партію регіонів і «тушок» із депутатської групи «За добробут хмельничан». «Одне із питань стосується заборони грального бізнесу, який, до речі, ведуть також і депутати із згаданої групи, – зазначив Валерій Олександрович. – Також мали слухати стосовно ситуації, де люди відсудили земельну ділянку у «Либідь-Плаза» і виносилося питання про те, щоб цю ділянку винести на земельний аукціон. Саме тому, що були приватні питання, й була зірвана робота сесії». Однак, проблеми в цьому він не бачить. Каже, що на наступну сесію «Батьківщина» мобілізує всі сили і не політизуватиме ситуацію, як це хочуть зробити опоненти. Тому, що це все, вважає Валерій Лєсков, лише передвиборчі баталії. «Вони хочуть змінити керівників комунальних підприємств, щоб використовувати адмінресурс, як це й було зроблено на минулих виборах, – запевнив секретар. – Я рахую, що тиск на депутатів, на дітей та членів їхніх сімей, погрози, підключення контролюючих органів та силових структур, викликаний тим, що деякі обласні керівники хочуть дуже добре виконати завдання і провести вибори на місцях, незважаючи на доручення президента, із залученням адмінресурсу».
- Наскільки реальна ситуація, що вам оголосять імпічмент?
- В регламенті і законі про місцеве самоврядування є лише визначення про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради. Але, до тих пір, поки ми маємо більшість в раді, це питання виноситися не буде. Будуть зриватися засідання сесії, а через три-чотири сесії відбудуться вибори до Верховної ради, і ми подивимося, кому виборці більше довіряють. Нам відомі факти, коли тиснуть на дітей депутатів, направляють податкову і навіть кладуть на стіл якісь незрозумілі кримінальні справи. Тому, якщо й далі продовжуватиметься шантаж і чинитиметься тиск, і навіть, якщо будуть проголосовані питання (за дострокове припинення повноважень секретаря міської ради – авт.), то міський голова накладе на це рішення вето. Їм нині цікаво, щоб приймалися вигідні для них рішення, і не приймалися ті, що не вигідні, як от про гральний бізнес або незаконно зайняту земельну ділянку, а до проблем, які стосуються життя міста і для людей, насправді їм байдуже.
- Спростуйте або підтвердіть інформацію, яку озвучила Оксана Вікторівна про те, що депутатам від фракції БЮТ перед кожною сесією роздають порядок денний із позначками, як голосувати.
- Завжди перед засіданням ради фракція обговорює усі питання, які виносяться на сесію. Ми приймаємо рішення: чи підтримуємо це питання, чи ні. Але, оскільки на фракцію не завжди приходять усі депутати, ми робимо роздруківку із позицією фракції, а вже кожен депутат особисто визначається, як йому голосувати.

Сергій Мельник: «Я готовий до компромісу, але це будуть торги…»

- Рано чи пізно воно мусіло прорвати. На цю сесію було винесено багато питань, які багатьом депутатам колять очі. Вони стосуються грального бізнесу, там багато прізвищ оприлюднені, які багатьом не подобаються. Але якщо порушується закон, а відповідні служби не можуть забезпечити його дотримання, то місцева рада, згідно закону про місцеве самоврядування, повинна про це говорити! Вже навіть було намагання розмістити гральні заклади в орендованому приміщенні комунальної власності, в кінотеатрі Шевченка. Також є декілька інших рішень, які зачіпають інтереси кількох депутатів. Але, вибачте – програні суди, і ми мусимо винести ці земельні ділянки на аукціон! Я був переконаний, що політика політикою, але є питання громади. Нині виносилися на розгляд півсотні питань із життя громади, за якими стоять приблизно двадцять тисяч городян. Але якщо 20 тисяч людей не цікаві депутатам, то…
Інша причина – зрозуміло, що вже набралася критична кількість невдоволення. От, наприклад, депутат невдоволений, що під час аукціону на земельну ділянку на вулиці Інститутській, йому «нагнали» ціну із дев’ятсот тисяч до мільйона дев’ятсот тисяч. То хіба, через те, що він депутат, віддати йому ділянку за стартову ціну? Чи зняти когось із аукціону? Тобто, набралася певна кількість питань, які викликають незадоволення.
Я скажу критичніше: тут ще виникає питання якості депутатів.
- Фракція «Батьківщина» нараховує 31 депутата. Чому сьогодні більше десятка не було?
- В літній період завжди важко зібрати сесію, тому що багато хто у від’їзді. Але питання з поганою явкою справді має місце.
- Однією із причин Оксана Кольгофер назвала вимогу призначати керівників управлінь комунальних підприємств депутатами. Як ви на це дивитеся?
- Очевидно, що й кадрові питання стали причиною критичного невдоволення депутатів. Адже ж хтось пішов із посади нормально, а хтось із образою. Я визнаю, є декілька і моїх прорахунків. Але ж був у нас і заступник від Партії регіонів! В кадровій політиці ми намагаємося нормально працювати, якщо є потреба, робимо зауваження, оптимізуємо, дослухаємося. Мені взагалі здається, що у комунальній сфері саме зараз підібрався нормальний склад керівників, немає претензій до них, є нормальне бачення роботи. А стосовно кадрових питань, то я так вважаю: якщо є пропозиції, нехай подають, а ми завжди прислухаємося. Але щоб призначати керівників… А хто буде нести відповідальність? Це ж колективна відповідальність! Кому претензії потім поставити?
- Ще одне питання стосовно, цитую Оксану Вікторівну, «кумів та братів серед керівників комунальних підприємств та установ». Чи є у вас там родичі? Вона сказала, щоб правоохоронні органи розбиралися.
- Та нехай правоохоронні органи краще розберуться із тим, хто «кришує» гральний бізнес.

Після цього Сергій Іванович запропонував журналістам, не відкладаючи «у довгий ящик», відвідати один із гральних закладів. Куди його, звісно, ніхто не пустив, як не грюкав мер у двері. А дорогою звідти розповів нам, що робитиме далі.

- Якщо й надалі депутати блокуватимуть роботу сесії, які будуть дії міської ради?
- Є частина рішень, які виключно у компетенції сесії. Але єдине, що наразі ми можемо зробити – це підтягнути відвідування: частина депутатів вийдуть із відпустки чи лікарняного. Але я, чесно кажучи, очікував, що інтересами громади все ж таки не будуть спекулювати.
- Регіонали і ті, що разом із ними нині бойкотували роботу сесії, заявили про те, що вони прагнуть підняти статус депутата, його ефективності, щоб із депутатами рахувалися…
- А хто з ними не рахується? Є депутати, які хочуть бути начальниками управлінь, але я несу відповідальність за призначення і в мене вже були помилкові рішення, які я приймав саме під тиском депутатів.
- А чи можливий варіант, що буде досягнуто компромісу і на певні керівні посади керівників все ж таки призначатимуть депутати?
- Це суперечить законодавству. Єдиний варіант – якщо у когось є кандидатури, то нехай подають на розгляд.
І все ж таки, якщо й далі буде заблокована робота сесії, якими будуть ваші дії?
Згідно чинного законодавства. Ми проаналізуємо, хто з депутатів не прийшов із суб’єктивних причин на сесію, до речі, я не виключаю, що напередодні був тиск на окремих депутатів. На мою думку, нині можна було провести сесію, адже не вистачило усього кілька голосів. Я думаю, що ми будемо намагатися через певний час знову провести сесію, бо є ряд питань, особливо земельних, які потрібно вирішити у чітко визначені терміни. Можна сказати людям, що сесія не відбулася, а наступна буде у серпні. Але ж це не вихід, людям потрібні ці рішення. Я навіть готовий до компромісу: частину шкурних питань знімемо, щоб прийняти ті, які потрібно для людей. Але, з іншого боку – це ж не компроміс, а базар, торги! Якщо так далі піде, то куди ми прийдемо?
- Ви знали про те, що планується зрив сесії?
- За день до сесії у мене вже була інформація, що через брак голосів планують її зірвати. Але це ж не вихід! Якщо були якісь претензії, потрібно було вносити питання, вирішувати, а не зривати роботу. Який же це добробут хмельничан? Зірвали сесію, бо забрали «лопатку із пісочниці»?
- Ви не розцінюєте такі дії як взаємну образу фракції БЮТ і тих, хто вийшов із неї та вступив у депутатську групу «За добробут хмельничан»?
- Ну яка це образа? Хіба що з їхнього боку. Я вбачаю проблему в іншому – в якості підбору депутатів. Деякі вважали себе акціонерами і думали, що вони будуть тут вічно. Я відкрито заявляв, що був проти тих, депутатів, які не пройшли за мажоритарною системою, але залишилися за списком. Треба з цього робити висновки і рухатися вперед.

Коментарі:

Владимир 31.05.2012 23:27

Да уж... Партия "водопровод, дырявая крыша и канализация"!)) Вот уж воистину лицемерию не предела! Из уст О.В. это звучит даже не смешно...( А может все-таки очередной ДЕРИБАН "всех и вся" главная цель тех кто стоит за срывом сессии?!  

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую