ye-logo.v1.2

Хто і як буде рахувати наші голоси

Політика 2820

Про особливості формування окружних виборчих комісій для організації і проведення виборів...

Станом на 26 серпня 2012 року в Хмельницькій області сформовані окружні виборчі комісії для організації і проведення виборів, які мають забезпечити додержання та однакове застосування законодавства України про вибори на території виборчих округів. Про особливості їх формування розповідає голова Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Юрій АНУФРІЄВ

- Ми провели моніторинг складу виборчих комісій області та їхнє перше засідання. В усіх семи округах Хмельницької області чисельність комісій однакова - 18 чоловік.
Серед членів окружних виборчих комісій (ОВК) налічується приблизно 11 чоловік, які вже брали участь у роботі комісій такого рівня. Практично - це по одній людині в кожній комісії, і лише в комісії виборчого округу № 192 - таких четверо. Тобто, досвід роботи на виборах мають лише 10 відсотків членів комісій.
Із 22-х партій, які включені до виборчого бюлетеня за партійними списками, і які є суб’єктами виборчого процесу, тринадцять - не мають своїх представників в ОВК, в тому числі такі великі, як партія УДАР і ВО «Свобода». Так що на цьогорічних виборах формула Сталіна «Головне - не як голосують, а як рахують» може бути успішно використана. Тому опозиції варто замислитися про реальність своєї перемоги. А згадаймо, за виборчий закон, яким він є зараз, проголосували більше 80 відсотків народних депутатів. Представники опозиції тішилися, мовляв, їм вдалося запобігти численним фальсифікаціям. Однак, після проведення жеребкування в Центрвиборчкомі (представництво розігрувалося у всіх 225 ОВК одразу, а не в кожній комісії окремо) оптимізму в опозиціонерів поменшало. Адже гарантовано делегують своїх представників до окружних виборчих комісій лише парламентські фракції. Опозиція, об'єднана на базі «Батьківщини», отримає по два місця в кожній комісії. По одному отримають Партія регіонів, Народна партія і комуністи. Решта місць відповідно до результатів жеребкування займуть представники непарламентських партій. В результаті, більшість членів окружних виборчих комісій, а це 13-14 голосів, однозначно не представлятимуть інтереси опозиції.
Крім того, як прогнозує Комітет виборців України, до дня виборів будуть замінені 50 відсотків членів ОВК, тому що люди, які туди делеговані, не збираються там працювати. На 30 серпня заміни відбулися у 80 відсотках комісій. Причиною цього стало жеребкування по окружним виборчим комісіям, оскільки представництва в них отримали технічні партії, які можуть продавати свої квоти іншим політичним силам. За інформацією голови КВУ О. Черненка, для того, щоб замінити члена керівного складу комісії і секретаря необхідно заплатити технічній партії 20 тисяч доларів, заміна рядового члена комісії коштує 10 тисяч доларів.
Цікаво, що в деяких комісіях третині їх членів на період роботи необхідно міняти місце проживання (вони не мешкають в населеному пункті, де працюватиме комісія) або регулярно їздити на засідання, долаючи при цьому, в окремих випадках, більше тисячі кілометрів(!).
Уже відомо, що на багатьох округах виборчим процесом керуватимуть заїжджі люди - харків’яни, кримчани. Для прикладу, окружну комісію №188 мав очолити 21-річний киянин Андрій Бондаренко з партії «Русь єдина» (на сьогодні він уже відмовився виконувати свої обов’язки).
Приїжджатимуть навіть цілими родинами, як от пани Акулови від партії «Руський блок» (Олена Акулова членом ОВК №187, Іван Акулов - ОВК №188, Валерій Акулов - ОВК №189).
До керівництва кожної комісії (голова, заступник, секретар) увійшли від одного до трьох членів представників партій, назви яких не те що пересічні громадяни майже ніколи не чули, але й експерти рідко помічали їх у політичному житті країни. А саме: «Зелена планета», «Братство», Руський блок, Руська єдність, Русь єдина, Єдина Родина, Союз анархістів України, Народно-трудовий союз України, Молодь - до влади.
Відомі випадки, коли статус голови, заступника голови та секретаря ОВК, стали для декого справжньою несподіванкою. Мало того, досить часто на керівних постах з’являються люди, які лише недавно отримали виборче право.
Або ж, як сталося у Кременчуці Полтавської області, де секретар однієї з окружних виборчих комісій, висунута партією «Молодь до влади», написала заяву про складення з себе повноважень через…похилий вік. Голова цієї ж комісії, 80-річний представник Християнсько-демократичної партії України склав з себе повноваження за станом здоров'я. До речі, четверо із членів комісії, - іногородні. І не виключено, що головою стане хтось із них.
Щодо засідань окружних виборчих комісій, то перші зібрання, які відбулися 29 серпня цього року, пройшли із процедурними проблемами. Зокрема, жодна з комісій не зібралася в повному складі. Деякі з них на перше засідання ледве зібрали дві третини членів. За відсутності кворуму більшість комісій перенесли засідання на вечірні години і, крім прийняття присяги, не змогли розглянути жодного питання. Склалося враження, що інших питань вони не планували розглядати. Виступи окремих членів комісії свідчили про недостатню обізнаність з виборчим законодавством. Протоколи, які велися під час зібрання, не одразу були вивішені в призначеному місці.
Майже всім комісіям були виділені приміщення для роботи, до яких зручно добиратися, але на час їх першого засідання ці приміщення ще не були готові. Крім того, члени комісії не були забезпечені ні оргтехнікою, ні телефонним зв’язком, ні транспортом.
Отож, судячи по підготовці до виборів, ми зможемо переконатись ще раз, що в Україні, на жаль, виграє на виборах, не той, хто набирає більше голосів, а той, хто їх рахує.
P.S. З 3 вересня Комітет виборців України запровадив електронну карту порушень під час виборчої кампанії, яка постійно оновлюється в режимі реального часу. Будь-яка інформація з цього приводу відразу виставляється на карту. В день виборів для швидкого реагування працюватиме sms-лінія, по якій можна буде надсилати інформацію до КВУ.

Сімейна газета
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую