ye-logo.v1.2

Як перевірити себе в списках виборців?

Політика 12601
Фото: alnews.com.ua

Минулі вибори в Україні показали, що списки виборців дуже недосконалі: хтось не знайшов себе у списках виборців у день голосування, хтось помітив у списках померлого сусіда. Крім того, багато людей не змогли проголосувати через помилки в прізвищах чи адресах.

Такої ситуації можна уникнути, якщо вчасно перевірити себе у списках виборців.
Уточнення персональних даних проводиться для того, щоб заздалегідь виявити будь-які невідповідності в інформації про виборця, яка занесена до бази даних Реєстру, щоб вчасно звернутися до органу ведення Реєстру з метою внесення змін, що дасть змогу проголосувати в день виборів.
Якщо на попередніх виборах 2010 року Вас не було включено до списку виборців, у Ваших даних були допущенні помилки або Ви не отримали запрошення від дільничної комісії прийти на вибори, то це є серйозним аргументом перевірити себе в списках заздалегідь. Це можна зробити різними шляхами: шляхом особистого звернення до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем Вашого проживання чи надіславши заяву поштою. Адресу можна дізнатись у місцевих радах чи на сайті Державного реєстру виборців: www.drv.gov.ua

Зразок заяви
До відділу ведення Державного реєстру виборців (адреса дільниці) від (Прізвище, ім’я, по-батькові), який зареєстрований за адресою: адреса і телефон виборця

Запит
Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 21 Закону України «Про державний реєстр виборців», з метою здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру, повідомляю свої ідентифікаційні персональні дані:
прізвище: Пупкін; ім'я: Василь; по-батькові:Васильович;
дата народження: 01.01.1990;
місце народження: м. Хмельницький; та прошу надати інформацію щодо персональних даних, передбачених частиною першою статті 6 цього закону, усіх осіб, які внесені до Реєстру за моєю виборчою адресою: (адреса виборця).
Відповідь у встановлений законом термін прошу надіслати на мою виборчу адресу.
До заяви додаю копію паспорта.
Підпис Дата

Необхідно пам’ятати, що списки виборців, які передаються на дільниці для уточнення, не є ідеальними: помилки можуть залишитись або з’явитись нові, тому радимо ще раз перевірити наявність свого прізвища та членів родини у списках на виборчих дільницях. Кожна дільниця має списки лише тих виборців, які проживають у межах цієї дільниці, тобто перевірити себе зможуть лише виборці, які голосують на цій дільниці.
Дільнична виборча комісія має надсилати або доставляти кожному виборцю іменне запрошення з повідомленням про включення його до списку виборців виборчої дільниці, із вказаною адресою дільничної виборчої комісії, її номером телефону і розпорядком роботи, а також із часом та місцем голосування. Отже, якщо до 14 жовтня 2012 року Ви не отримали запрошення чи знайшли у ньому помилки, варто звернутись до дільничної комісії з метою перевірки правильності своїх даних.
На дільниці мають бути зразки заяв про виправлення неточностей та включення до списку виборців. Якщо зразків заяв немає, то викладіть суть проблеми у довільній формі та повідомте правильне написання своїх даних. Це необхідно зробити до 26 жовтня 2012 року.
З 26 жовтня зміни до уточненого списку виборців вносять у дільничній виборчий комісії на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців.
У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться винятково на підставі рішення суду.
Цікаво знати! База даних Державного реєстру виборців формувалася в період з лютого по червень 2009 р. на основі тих списків виборців, які використовувались під час виборів 2006 та 2007 рр. З часу введення в експлуатацію автоматизованої системи було внесено більш ніж 5.5 млн. змін, серед них - вилучення 490,819 людей, які були включенні двічі.

Джерело: Навчально-методичний посібник
«Що потрібно знати виборцю на виборах до Верховної Ради?».
Центр політичних студій та аналітики.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую