emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Травня 2018 РЦ з надання БВПД у Хмельницькій області 1730

Оспорити батьківство можна лише до досягнення дитиною повноліття

Як діяти, якщо чоловік, записаний батьком дитини у свідоцтві про народження, раптом з'ясовує, що насправді біологічним батьком є інша особа? В цьому випадку українське законодавство передбачає можливість оспорити батьківство.
Оспорювання батьківства – це невизнання особою реєстрації себе як батька дитини.
Як оспорити?
Оспорити своє батьківство можна, пред'явивши позов про виключення відомостей про себе як батька з актового запису про народження дитини. Таке право гарантує стаття 136 Сімейного кодексу України. Позов може подати лише особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу.
Якщо відсутність кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною буде доведено, за рішенням суду з актового запису про народження дитини виключаються відомості про особу як її батька.
Зазначимо, що важливим доказом у справі є висновок судово-біологічної (генетичної) експертизи. Адже за її результатами експерти можуть визначити батьківство із ймовірністю до 99,9 відсотків або дійти висновку про його виключення.
Класичними доказами для спростування факту батьківства є:
а) наявність хвороби, яка свідчить про те, що позивач не може запліднити дружину;
б) довготермінове службове відрядження за кордон, коли подружжя проживає окремо;
в) довготермінове окреме проживання подружжя, тобто перебування їх у фактично розірваному шлюбі.
Мати може заперечувати проти позову шляхом подання зустрічного позову про визнання батьківства, надавши при цьому відповідні докази.
Терміни для оспорювання
Закон чітко встановлює період, впродовж якого може бути пред'явлений позов про оспорювання батьківства: після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Після досягнення дитиною повноліття суд не може взяти до уваги такий позов.
Виключає можливість оспорювання батьківства також смерть дитини.
До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.
Хто не має права оспорювати батьківство?
Не має права спростовувати факт свого батьківства у судовому порядку особа, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Консультація підготовлена фахівцями Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Нагадаємо, що безкоштовні консультації з правових питань, роз'яснення законодавства (для всіх без винятку категорій громадян), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених категорій громадян) можна отримати у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. Дізнатися адресу найближчого до Вас центру чи бюро можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо