emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Червня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 969

Виступ на радіо

Як зареєструвати садовий чи дачний будинок, який побудований до 5 серпня 1992 року?

До Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області досить часто надходять звернення громадян стосовно державної реєстрації права власності на садові, дачні будинки, які були побудовані на отриманих земельних ділянках садових (дачних) кооперативів в 90-х роках без відповідних на те дозволів, та належно оформлених документів про право власності. Оскільки право власності на такі будинки не зареєстровано, в подальшому у громадян з такими об’єктами виникають проблеми, вони не можуть їх продати чи подарувати. Однак, державою було надано можливість громадянам оформити право власності на зазначену категорію будинків, шляхом державної реєстрації.
Так, особливості державної реєстрації прав на об’єкти нерухомого майна, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року визначаються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) та Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (далі – Порядок).
Згідно із пунктом 42 Порядку для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р., подаються:
технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;
документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.
Документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси, не вимагається у разі, коли державна реєстрація права власності проводиться на будинки, збудовані на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У такому разі заявник в поданій заяві обов’язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки.
Крім того, статтею 31 Закону та пунктом 43 Порядку передбачено, що для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, і щодо зазначених об’єктів нерухомості раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, замість документів, передбачених пунктом 42 Порядку, можуть бути подані:
виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради, селищної, міської ради або відповідною архівною установою;
документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право уже зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Для здійснення державної реєстрації прав власності на зазначені об’єкти документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об’єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки у власність або користування.
У такому випадку проведення технічної інвентаризації щодо зазначених об’єктів нерухомості є необов’язковим.
Також повідомляємо, що відповідно до статті 34 Закону за державну реєстрацію права власності справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01 січня 2018 року - 180 грн.) – це у строк 5 робочих днів. Існує можливість реєстрації і у скорочені строки, але тоді розмір адміністративного збору буде більший.
При цьому, частина 8 статті 34 Закону визначає категорії осіб, які звільняються від сплати збору (наприклад, інваліди І та ІІ груп, громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, особи із числа учасників антитерористичної операції та інші), але зазначаємо, що такі особи не звільняються від сплати адміністративного збору в разі проведення державної реєстрації у скорочені строки.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо