emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
22 Червня 2018 Анна, консультант проекту ПУЛЬС на Хмельниччині 1817

Сільська медицина отримає додатково мільярд гривень на розвиток
Кабінет Міністрів України на засіданні в середу, 20 червня, схвалив план додаткового оснащення сільських амбулаторій – передусім щодо забезпечення обладнання та закупки службових автомобілів. Відповідне рішення схвалено одноголосно. Єдина умова надання допомоги – фінансова участь місцевої влади в процесі.
Коментуючи рішення, Глава Уряду зазначив, що держава готова надати ресурси на село, забезпечити в тому числі будівництво та реконструкцію амбулаторій. Але є, приміром, питання підтримки фахівців, надання їм житла. І це – питання місцевої влади, впевнений Прем’єр-міністр.
Першим проектом урядової постанови, розробленим Мінрегіоном, передбачалося, що однією з умов надання субвенції має бути співфінансування з місцевих бюджетів в обсязі, не менше 20 відсотків вартості проекту.
Асоціація міст України, відстоюючи інтереси місцевого самворядування, звернулась до Мінрегіону з листом, у якому висловила зауваження, що виконати таку умову у цьому бюджетному році неможливо, адже місцеві бюджети на 2018 рік вже прийняті і відповідні видатки у них не передбачені. Окрім того, незабезпеченість видатків на утримання закладів охорони здоров’я коштами медичної субвенції (спрямовується на оплату поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв) складає 34%. Через такий стан органи місцевого самоврядування вимушені здійснювати перерозподіл капітальних видатків, зменшуючи обсяги фінансування видатків на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери і житлово-комунального господарства, спрямовуючи їх на виплату заробітної плати, зокрема, лікарям. А запровадження посеред року вимоги щодо 20-відсоткового співфінансування з місцевих бюджетів за відсутності реального ресурсу унеможливить реалізацію проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.
Враховуючи позицію Асоціації міст України, Уряд прийняв компромісне рішення - у схваленій постанові передбачено, що співфінансування з місцевих бюджетів має складати не менше 10 відсотків вартості проекту, а закупівля медичного транспорту здійснюватиметься виключно з державного бюджету.
Субвенція розподіляється між областями пропорційно чисельності сільського населення, яке проживає у відповідному регіоні. Субвенція також передбачає співфінансування проектів з місцевих бюджетів у розмірі 10%.
Загалом субвенція на розвиток медицини у сільській місцевості складає 5 млрд грн. В грудні 2017 року Уряд схвалив рішення про спрямування 4 млрд грн на розбудову інфраструктури первинної медичної допомоги на селі. Із них для Хмельниччини спрямовано майже 171 млн. грн. Ці кошти будуть використані на будівництво медичних закладів у сільській місцевості, придбання медичного обладнання для закладів охорони здоров’я у сільській місцевості; розвиток телекомунікаційної інфраструктури; забезпечення житлом та автотранспортом медичних працівників, що працюють у сільській місцевості.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо