emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Травня 2020 Пресофіцер військової частини А4239 Олексій Наконечний 1492

День памяті та примирення у військовій частині А4239.
Цього року, у звязку із запровадженням карантинних обмежень, 8 травня, у день, коли в Україні відзначають День пам'яті та примирення до меморіального комплексу полеглим воїнам, що віддали життя задля перемоги над нацизмом прийшли лише військовослужбовці військової частини А4239, а представники Хмельницької міської ради передали квіти для покладання до меморіалу. Мета даного заходу - вшанування жертв війни та збереження памяті про подій минулого.
Це лише один із заходів, що відбувався у нашому місті на початку травня, однак місце його проведення є дійсно унікальним. На теренах нашої області, серед усієї групи памяток періоду Другої світової війни, лише на території військової частини А4239 збережено унікальний меморіальний комплекс присвячений вязням нацистських концентраційних таборів.
Основним центром цього лиха у тодішньому Проскурові був Шталаг 355, створений у січні 1942 року. Саме тут сортували людей і відправляли на смерть у філії та гетто. Як і всюди, полонені Шталагу 355 не мали імен та прізвищ, лише спеціальні номери. Під час окупації у Проскурові знищили понад 65 тисяч військовополонених, розстріляно приблизно 16570 мирних жителів міста та більше 9500 євреїв. Майже всі вони пройшли через цей пекельний табір. Кількість його жертв навіть більша від горезвісного Бухенвальду.
8 та 9 травня присвячені памяті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, людям різних національностей та віросповідання, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.
Саме свято має чітке історичне підґрунтя та було встановлено як державне свято в Україні у результаті ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону 2539 "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 1945 років".
7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт про капітуляцію Німеччини. Антигітлерівська коаліція його офіційно ухвалила лише 8 травня о 23:01 за берлінським часом тоді у Москві, столиці СРСР, вже було 00:01 9 травня.
Дні пам'яті та примирення, які проводяться 8 і 9 травня, були проголошені резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченої до 60-річчя закінчення Другої світової війни. Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті та примирення, вшановуючи всіх жертв Другої світової війни у 2015 році.
Асамблея Організації Обєднаних Націй також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для її створення, вона покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни і закликала держави члени ООН обєднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе, задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.
Цей день встановлений задля вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення памяті про загиблих.
Офіційне гасло памятних заходів 1939-1945. Памятаємо. Перемагаємо. Символом цього Дня є червоний мак. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого кривавий слід від кулі. При цьому під час вшанування пам'яті загиблих на війні рекомендується відмовитися від радянської символіки георгіївської стрічки, яку використовують представники терористичних організацій та окупаційних військ на тимчасово непідконтрольній уряду території Україні.
Отже, більшість країн світу відзначає День перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята "День перемоги у Європі"), а країни колишнього СРСР в більшості випадків на день пізніше, 9 травня. В Україні зараз 9 травня також відзначається, тільки вже не так пишно, як раніше. Повна назва День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
У ці дні, ми всі повинні вшановувати память кожного, хто боровся з нацизмом, хто віддав своє життя задля миру та свободи, усіх тих хто не повернувся додому.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.57
39.59
42.32
42.33

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо