emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
18 Травня 2020 Віта Кубрак 4576

Фолієва кислота для вагітних: правда чи міф
Фолієва кислота, або вітамін В9 - це життєво необхідний водорозчинний вітамін, що бере участь в ряді важливих обмінних реакцій в організмі людини. Особливу увагу на вміст фолієвої кислоти в організмі варто звернути в першому триместрі вагітності, адже цей вітамін бере участь у побудові клітин нервової системи плоду, а також у процесах кровотворення, та формуванні всіх органів і тканин. Тому так необхідний для правильного розвитку дитини.
У випадку нестачі фолієвої кислоти цей процес порушується, що може стати причиною передчасного переривання вагітності. А передчасні пологи, вроджені вади розвитку, порушення фізичного і психічного здоров'я новонароджених - ціна, яку можна заплатити за дефіцит в організмі фолієвої кислоти під час вагітності.
Особливо актуальний прийом фолієвой кислоти під час планування вагітності, якщо довгий період жінка приймала оральні контрацептиви, оскільки на тлі їх прийому дефіцит даного вітаміну більш вірогідний. Також, нестача фолієвої кислоти негативно позначається не тільки на формуванні плоду, але і на стані майбутньої мами (анемія вагітних).
Перші симптоми дефіциту В9 у вагітних помітні вже через тиждень:
блідість шкірних покривів
емоційна лабільність (постійні перепади настрою від радості до роздратування)
забудькуватість
знижується здатність зосередиться
можлива поява висипу на шкірі у вигляді вугрів або пігментних плям
Така симптоматика часто помилково списується на перевтому, погану погоду і інші чинники. Але, причина поганого стану банальна - дефіцит фолієвої кислоти.
То як вберегтися від нестачі такого важливого вітаміну?
При виборі аптечних форм вітаміну варто дотримуватися рекомендованого ВООЗ дозування:
вагітним жінкам - 600 мкг, годуючим 500 мкг, а всім іншим 400 мкг фолієвого еквівалента на добу. В середньому потреба людини у фолієвій кислоті становить 200300 мкг. Фолієву кислоту необхідно вживати постійно. Прийом вітаміну В9 у вечірній час може стимулювати нервову систему і тимчасово погіршити якість сну,а ранішній прийом навпаки додасть життєвої енергії.
Також цю необхідну для організму речовину можна отримати із їжею. Вибираючи продукт для вживання, головне, не піддавати його термічній обробці:
1. Свіжа зелень. Щоденне меню повинне включати як можна більше кропу, петрушки, свіжого цибулі, шпинату, руколи і листя салату.
2. Не обділені вітаміном В9 яловича, куряча і бараняча печінка, а також яйця, сир, риба, ікра.
3. Брокколі, морква, огірки, спаржа, капуста і буряк також потрапляють у список продуктів, що містять фолієву кислоту.
4. Не варто нехтувати фруктами, ягодами і цитрусовими.
5. Багато вітаміну В9 міститься в насінні, горіхах, бобових і злакових.

Важливо! Вітамін В9 повноцінно засвоюється лише в тандемі з вітаміном В12 (що міститься в їжі тваринного походження, передусім в червоному мясі, печінці та рибі) або в комплексі з іншими вітамінами групи В.
Тож можемо зробити висновок, що фолієва кислота сприяє нормальному розвитку плода,підтримує здоров'я майбутньої матусі,а також сприяє успішній лактації. Легкої вам вагітності!

Кубрак В.І студентка 5 курсу, Бакун О.В. доцент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо