emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
20 Січня 2021 Ольга Поліщук 4063

Конституційний суд України відкрив конституційне провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила постійний представник парламенту в Конституційному суді, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат від "Слуги народу" Ольга Совгиря.
"Ухвалою колегії суддів Конституційного суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року 807-ІХ за конституційним поданням 49 народних депутатів України від 20.10.2020", - написала депутат.
Автори конституційного подання наводять такі аргументи: оскаржуваною постановою змінено елементи територіального устрою, який може визначатися виключно законами; здійснивши укрупнення окремих районів, ВР обмежила право на доступ до суду, оскільки "важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи". Крім того, автори подання вважають, що з ухваленням цієї постанови ВР також створила правову невизначеність щодо територіальної юрисдикції місцевих судів. У поданні також заявлено клопотання про визнання провадження в цій справі невідкладним "з метою мінімізації наслідків, які можуть бути завдані постановою".
Нагадаємо, 17 липня 238 народних депутатів проголосували за постанову "Про утворення та ліквідацію районів" (реєстраційний номер 3650). Згідно з документом, утворено в Автономній Республіці Крим та областях 136 районів замість 490.
Хмельницька область втратила 20 районів і замість них утворилося три:
- Камянець-Подільський район (з адміністративним центром у місті Камянець-Подільський) у складі територій Гуківської сільської, Гуменецької сільської, Дунаєвецької міської, Жванецької сільської, Закупненської селищної, Камянець-Подільської міської, Китайгородської сільської, Маківської сільської, Новодунаєвецької селищної, Новоушицької селищної, Орининської сільської, Слобідсько-Кульчієвецької сільської, Смотрицької селищної, Староушицької селищної, Чемеровецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;
- Хмельницький район (з адміністративним центром у місті Хмельницький) у складі територій Антонінської селищної, Війтовецької селищної, Віньковецької селищної, Вовковинецької селищної, Волочиської міської, Городоцької міської, Гвардійської сільської, Деражнянської міської, Заслучненської сільської, Зіньківської сільської, Красилівської міської, Летичівської селищної, Лісовогринівецької сільської, Меджибізької селищної, Миролюбненської сільської, Наркевицької селищної, Розсошанської сільської, Сатанівської селищної, Солобковецької сільської, Старокостянтинівської міської, Староостропільської сільської, Старосинявської селищної, Теофіпольської селищної, Хмельницької міської, Чорноострівської селищної, Щиборівської сільської, Ярмолинецької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;
- Шепетівський район (з адміністративним центром у місті Шепетівка) у складі територій Берездівської сільської, Білогірської селищної, Ганнопільської сільської, Грицівської селищної, Ізяславської міської, Крупецької сільської, Ленковецької сільської, Михайлюцької сільської, Нетішинської міської, Плужненської сільської, Полонської міської, Понінківської селищної, Сахновецької сільської, Славутської міської, Судилківської сільської, Улашанівської сільської, Шепетівської міської Ямпільської селищної, територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.
Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року відбулись на новій адміністративно-територіальний основі, таким чином остаточно політично закріпивши її.
Міський голова Славути, голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Василь Сидор прокоментував ситуацію із відкриттям провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів, підкресливши, що такі вчинки можуть нанести серйозний удар по децентралізації: Після ухвалення Закону 3651-д розпочалася процедура передачі майна, що перебувало у власності районних адміністрацій на громади. Органи місцевого самоврядування отримують на баланс лікарні, освітні заклади та заклади культури. Також всі громади отримали фінансові ресурси. Закон 3614 передбачив внесення змін до Бюджетного кодексу України, якими закладається основа бюджетної системи України відповідно до дворівневої концепції місцевого самоврядування громада-область, а саме: розмежування доходів і видатків між бюджетами районів та територіальних громад; встановлення доходів і видатків для новоутворених сільських, селищних, міських територіальних громад (бюджетів місцевого самоврядування) в обсягах, які були у міст обласного значення та ОТГ; формування бюджетів районів за рахунок доходів від районної комунальної власності. Відкотити реформу назад неможливо і небезпечно. Тому ми, представники органів місцевого самоврядування, наголошуємо, що конституційне провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів це серйозна загроза для децентралізації.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо