emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Квітня 2021 Студентка 6 курсу Майданюк Іванна Доц. кафедри Приймак Світлана Григорівна ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» Кафедра акушерства та гінекології 1077

Багатопліддя у ХХІ столітті.
Згідно з формулою Гєлліна, пологи двійнею трапляються 1 раз на 80 пологів, трійнею 1 раз на 6400, четвертнею 1 раз на 51200 пологів. Існує також спадковий чинник у тому що жінка при першій вагітності має двійню, проте причини багатопліддя ще не вивчені досконало.
Розрізняють двійні двояйцеві, які утворюються від запліднення двох яйцеклітин, та однояйцеві з однієї яйцеклітини в результаті атипового дрібнення яйця. Співвідношення двояйцевих до однояйцевих двоєн 1:1.
При однояйцевій двійні плоди завжди однієї статі, при двояйцевій плоди можуть бути різностатеві.
Діагностика
І триместр вагітності УЗД
ІІ триместр вагітності - розміри матки перевищують розміри, характерні для очікуваного терміну.
Визначається велика окружність живота (перевищує 100 см при доношеній вагітності).
Висота стояння дна матки не відповідає терміну вагітності. При пальпації частин плоду, що визначають за прийомами Леопольда, знаходять три і більше великих і багато дрібних частин плоду.
При аускультації визначається два фокуси оптимального звучання серцевих тонів плодів, між якими існує зона тиші.
Спостерігається різниця в частоті серцебиття, що перевищує 8 уд/хв.
Ускладнення
Для матері:
a. Анемія. Багатоплідна вагітність сприяє виснаженню депо заліза і може викликати розвиток залізодефіцитної анемії (в два рази частіше, ніж при одноплідній вагітності). b. Гіпертензія індукована вагітністю (14-20%) виникає у 3 рази частіше, ніж при одноплідній вагітності і протікає важче. У значного числа вагітних з двійнями гіпертензія і набряки розвиваються унаслідок надмірного збільшення внутрішньосудинного об'єму і їх помилково відносять до групи вагітних з гестозом. c. Кровотеча в ранньому післяродовому періоді (20%). Кровотечі найчастіше спостерігаються при майже доношеній вагітності, коли розтягування м'язових волокон матки досягає максимального ступеня і розвивається гіпотонія матки.
d. Багатоводдя спостерігається у 5-8% при вагітності двійнями, особливо при моноамніальній двійні. Гостре багатоводдя до 28 тижнів вагітності виникає у 1,7% двоєн, а перинатальна смертність при цьому наближається до 90%.
e. Передчасний розрив плодових оболонок (у 25% випадків), що удвічі перевищує частоту при одноплідній вагітності.
f. Спонтанні аборти, частота яких удвічі вище, ніж при одноплідній вагітності. Більше 50% вагітностей, де в І триместрі при УЗД виявляються двійнята, закінчується родами одним плодом.
g. Нудота і блювання вагітних протікають важче.
h. Порушення толерантності до глюкози.
i. Холестаз вагітних.
Для плода:
a.Висока перинатальна смертність складає 15%, що в 10 разів вище, ніж при одноплідній вагітності. Середня тривалість вагітності за наявності двох плодів - 35 тижнів, за наявності трьох плодів - 33 тижні, а за наявності чотирьох плодів - 29 тижнів. Показники перинатальної захворюваності і смертності в 2-3 рази вище у монозиготних близнят чим у дизиготних.
b.Вроджені вади розвитку. Спостерігаються у 2-3 рази частіше ніж при вагітності одним плодом. Частота коливається в межах від 2 до 10%.
c.Зрощення близнят. Спостерігаються тільки при багатоплідній вагітності. Частота 1: 900 вагітностей двійнятами.
d.Патологія пуповини і плаценти: передлежання плаценти, відшарування плаценти (частіше в II періоді пологів), оболонкове прикріплення пуповини (1% при одноплідній вагітності і 7% при двійнятах), передлежання пуповини (1 % при одноплідній вагітності і 8,7 % у двоєн), випадання пуповини в родах.
g. Внутріутробна затримка росту плода зустрічається з частотою приблизно 70% порівняно з 5-10% при одноплідній вагітності.
h. Відставання в розвитку одного з плодів (відмінності в розмірах і масі більше 15-25%) з частотою 4-23%.
i. Неврологічні розлади: дитячий параліч, мікроцефалія, енцефаломаляція. У дітей з двоєн, що народилися передчасно, частота некрозу мозкової тканини досягає 14%.
Головною загрозою для життя є:
Для плода недоношеність.
Для матері кровотеча і гіповолемічний шок.
Памятайте: Ваше здоровя у Ваших руках і своєчасна діагностика може попередити різні ускладнення як для Вас так і для ваших дітей.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо