Гаряча тема:
- Війна
Вітаміни з усього світу
Спеціалісти запевняють, що всі соки, які виробляються на території України, не лише нешкідливі, а й корисні
За радянських часів на увесь СРСР у рік вироблялося близько 550 мільйонів літрів соків, нині лише Україні виготовляється понад 800 мільйонів цього напою. Проте середньостатистичний українець за рік випиває всього 18 літрів соку, тобто, утричі менше, ніж в інших європейських країнах. Причина цього, вважає віце-президент асоціації «Спілка виробників сокової продукції України» Володимир Онопрієнко, в тому, що ми мало знаємо про корисність соків. Про що і йшла мова на засіданні міжрегіонального круглого столу за участю журналістів Хмельницької, Вінницької та Чер-нівецької областей.
Сік з концентрату? Смачно і корисно
Безумовно, найкориснішими є свіжовичавлені соки, однак біологічноактивні речовини, що містяться в них, під дією сонця та повітря руйнуються вже протягом 30 хвилин після приготування соку. Стерилізований свіжочавлений сік, закритий у скляних банках, майже не зберігає ні харчових, ні ароматичних, ні смакових якостей свіжих фруктів.
Тому, за словами пана Онопрієнка, найпоширенішою сучасною технологією виготовлення соків є технологія їх відновлення із концентрату, який отримують зі свіжозібраних фруктів у той час, коли кількість вітамінів у них максимальна.
«Відновлений сік – це натуральний продукт, який отримують шляхом додавання до концентрованого соку очищеної води, - каже пан Онопрієнко, - рівно стільки, скільки її було випарено із свіжовичавленого соку. Завдяки цій технології ми можемо протягом року пити свіжі соки із будь-яких, навіть найекзотичніших фруктів.
Зазвичай запитують, що може бути доброго в соці, виготовленому з концентрату? Адже у всіх в пам’яті синтетичні порошки «Юппі», «Зуппі», де був смак, запах, але які нічого спільного з фруктами не мали. Насправді ж концентрат – це ті ж соки прямого віджиму, які пройшли концентрацію, тобто, їх випарили при низькій температурі, отримавши при цьому густий сироп. Це і є концентрат, який розвозиться по всіх країнах».
Соки допоможуть боротися з гіповітамінозом
... За словами завідуючого відділом гігієни та харчування обласної санітарної епідеміологічної станції Ігоря Баланюка, більша частина населення України страждає на гіповітаміноз, зокрема, на недостачу вітаміну С. І не останню роль в цьому відіграє те, що українець, в середньому, вживає лише 18 літрів соків. «Соки – це повноцінний продукт харчування, оскільки вони містять необхідні організму вітаміни, мікроелементи та поживні речовини, – каже пан Баланюк. – Для прикладу, випиваючи за сніданком склянку яблучного соку, ви отримуєте добову дозу калію, необхідного для підтримки роботи серця. Склянка ананасового соку дає кальцій, необхідний для розвитку й зміцнення кісток та зубів. Апельсиновий сік покращує стан імунної системи, шкіри та зору. Виноградний рекомендується при ослабленні організму, гострих респіраторних захворюваннях, склянка томатного - підтримує роботу серця і дає добову норму вітамінів А та С».
Крім того, за словами Ігоря Баланюка, ананасовий та грейпфрутовий соки відомі в усьому світі як засоби для схуднення. А от з виноградним та яблучним - потрібно бути обережними (це стосується тих, хто хоче бути струнким): у літрі виноградного міститься більше тисячі кілокалорій, в літрі яблучного – майже тисяча.
Взагалі, працівники санепідстанції цим продуктом займаються досить серйозно, і лише за 5 місяців цього року ними проведено 138 досліджень соків! І, як стверджує пан Баланюк, «протягом двох останніх років жодного відхилення від норми в лабораторії санепідемстанції не відмічено». Тобто, ці соки можна вживати і дорослим, і дітям.
Дорогий сік не корисніший, ніж дешевий
... Відомо, що при нагріванні соків руйнуються майже всі вітаміни. Однак сучасні технології дозволяють зберігати їх практично всі. А подальше збереження вітамінів залежить вже від матеріалу упаковки. І сьогодні, як стверджує представник компанії «Тетра Пак», що працює на ринку України вже більше 45 років, Наталя Єфіменко, майже 80 відсотків соків в Україні розливається у картонні пакети. Технологія виготовлення цих пакетів дозволяє зберігати сік свіжим абсолютно без застосування консервантів, і надійно захищає від впливу світла та повітря.
«Те, що відкритий сік може зберігатися від доби до трьох, якраз і свідчить про відсутність у ньому консервантів, – продовжує пан Онопрієнко. – До того ж, дитяче харчування у більшості країн випускається в картонних пакетах, бо вони найдоступніші за ціною і найбезпечніші.
І я запевняю, що соки, які виробляються на території України, не лише нешкідливі, а й корисні. А на ціну впливає лише сировина, тобто, ціна соку з червоних апельсинів відрізняється від ціни соку з жовтих...».
Так що дорогий сік не завжди корисніший, ніж дешевий, він просто смачніший.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: