ye-logo.v1.2

Вітаміни з усього світу

Спорт 1424

Спеціалісти запевняють, що всі соки, які виробляються на території України, не лише нешкідливі, а й корисні

За радянських часів на увесь СРСР у рік вироблялося близько 550 мільйонів літрів соків, нині лише Україні виготовляється понад 800 мільйонів цього напою. Проте середньостатистичний українець за рік випиває всього 18 літрів соку, тобто, утричі менше, ніж в інших європейських країнах. Причина цього, вважає віце-президент асоціації «Спілка виробників сокової продукції України» Володимир Онопрієнко, в тому, що ми мало знаємо про корисність соків. Про що і йшла мова на засіданні міжрегіонального круглого столу за участю журналістів Хмельницької, Вінницької та Чер-нівецької областей.

Сік з концентрату? Смачно і корисно
Безумовно, найкориснішими є свіжовичавлені соки, однак біологічноактивні речовини, що містяться в них, під дією сонця та повітря руйнуються вже протягом 30 хвилин після приготування соку. Стерилізований свіжочавлений сік, закритий у скляних банках, майже не зберігає ні харчових, ні ароматичних, ні смакових якостей свіжих фруктів.
Тому, за словами пана Онопрієнка, найпоширенішою сучасною технологією виготовлення соків є технологія їх відновлення із концентрату, який отримують зі свіжозібраних фруктів у той час, коли кількість вітамінів у них максимальна.
«Відновлений сік – це натуральний продукт, який отримують шляхом додавання до концентрованого соку очищеної води, - каже пан Онопрієнко, - рівно стільки, скільки її було випарено із свіжовичавленого соку. Завдяки цій технології ми можемо протягом року пити свіжі соки із будь-яких, навіть найекзотичніших фруктів.
Зазвичай запитують, що може бути доброго в соці, виготовленому з концентрату? Адже у всіх в пам’яті синтетичні порошки «Юппі», «Зуппі», де був смак, запах, але які нічого спільного з фруктами не мали. Насправді ж концентрат – це ті ж соки прямого віджиму, які пройшли концентрацію, тобто, їх випарили при низькій температурі, отримавши при цьому густий сироп. Це і є концентрат, який розвозиться по всіх країнах».

Соки допоможуть боротися з гіповітамінозом
... За словами завідуючого відділом гігієни та харчування обласної санітарної епідеміологічної станції Ігоря Баланюка, більша частина населення України страждає на гіповітаміноз, зокрема, на недостачу вітаміну С. І не останню роль в цьому відіграє те, що українець, в середньому, вживає лише 18 літрів соків. «Соки – це повноцінний продукт харчування, оскільки вони містять необхідні організму вітаміни, мікроелементи та поживні речовини, – каже пан Баланюк. – Для прикладу, випиваючи за сніданком склянку яблучного соку, ви отримуєте добову дозу калію, необхідного для підтримки роботи серця. Склянка ананасового соку дає кальцій, необхідний для розвитку й зміцнення кісток та зубів. Апельсиновий сік покращує стан імунної системи, шкіри та зору. Виноградний рекомендується при ослабленні організму, гострих респіраторних захворюваннях, склянка томатного - підтримує роботу серця і дає добову норму вітамінів А та С».
Крім того, за словами Ігоря Баланюка, ананасовий та грейпфрутовий соки відомі в усьому світі як засоби для схуднення. А от з виноградним та яблучним - потрібно бути обережними (це стосується тих, хто хоче бути струнким): у літрі виноградного міститься більше тисячі кілокалорій, в літрі яблучного – майже тисяча.
Взагалі, працівники санепідстанції цим продуктом займаються досить серйозно, і лише за 5 місяців цього року ними проведено 138 досліджень соків! І, як стверджує пан Баланюк, «протягом двох останніх років жодного відхилення від норми в лабораторії санепідемстанції не відмічено». Тобто, ці соки можна вживати і дорослим, і дітям.

Дорогий сік не корисніший, ніж дешевий
... Відомо, що при нагріванні соків руйнуються майже всі вітаміни. Однак сучасні технології дозволяють зберігати їх практично всі. А подальше збереження вітамінів залежить вже від матеріалу упаковки. І сьогодні, як стверджує представник компанії «Тетра Пак», що працює на ринку України вже більше 45 років, Наталя Єфіменко, майже 80 відсотків соків в Україні розливається у картонні пакети. Технологія виготовлення цих пакетів дозволяє зберігати сік свіжим абсолютно без застосування консервантів, і надійно захищає від впливу світла та повітря.
«Те, що відкритий сік може зберігатися від доби до трьох, якраз і свідчить про відсутність у ньому консервантів, – продовжує пан Онопрієнко. – До того ж, дитяче харчування у більшості країн випускається в картонних пакетах, бо вони найдоступніші за ціною і найбезпечніші.
І я запевняю, що соки, які виробляються на території України, не лише нешкідливі, а й корисні. А на ціну впливає лише сировина, тобто, ціна соку з червоних апельсинів відрізняється від ціни соку з жовтих...».
Так що дорогий сік не завжди корисніший, ніж дешевий, він просто смачніший.








Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую