ye-logo.v1.2

Від Купала – добрий лад

Спорт 1481

Рідновіри відсвяткували у древньому Кам’янці

У день літнього сонцестояння, вірили наші пращури, можна знайти свою пару. Щоб створити щасливу родину, бути щасливим…
Щасливі, вільні, здорові, успішні люди зібралися в минулі вихідні в Кам’янці-Подільському на міжнародний сімейний фестиваль «Купальський вінок». Його організатором став Духовний центр - Родове Вогнище Рідної Православної Віри, що знаходиться у селі Раштівці на Тернопільщині. А підтримав це родинне свято відділ міськвиконкому у справах сім’ї та молоді. Чесно кажучи, працівники відділу тут наткнулися на критику. Подейкують, не була задоволеною з такої події навіть дорадчий орган при міській раді – Духовна рада, до якої входять священики 13 конфесій. Мовляв, навіщо нам тут ще й рідновіри?!
Тим часом на Купальське свято все прибували учасники з різних куточків України, а також посланці Казахстану, Росії, Канади. Вони облаштували табір у каньйоні річки Смотрич, де збудували капище, як колись наші пращури. Тут можна було побачити цілий ряд стародавніх обрядів – жальницю, ладування, тризну, вінчання, ім’янаречення, які проводили волхви, жреці та відуни Родового Вогнища. А ті молоді люди, які шукають пару, отримали поради майстрів Родоладу. Учасники приїхали родинами, не боячись піддати навіть найменших діток чи вагітних дружин випробуванням примхливою погодою та спартанськими умовами проживання. Культ здоров’я та єднання з природою – головні правила, які слід засвоїти змалку, запевняли мешканці табору.
Увечері всі збиралися біля спільної ватри, а на хороводи та забави сходилося подивитися багато охочих. У неділю надвечір вулицями міста рушила купальська хода. На площі біля Ратуші можна було вивчити давні танці - орлицю, гречаники, ойру, варварку, згур та інші. Головним танцмейстером виступила 61-літня Ганна Бут. Її діти – син, донька, невістка, зять, а також чоловік співають та грають у відомому гурті «Буття», тож вона взялася допомагати родині. Каже, почуває себе 16-літньою. Колись виховувалася в Теребовлянському інтернаті, і був там учитель Михайло Іванович, львів’янин. Дві великі перерви вони з дружиною повністю присвячували вивченню народних танців та пісень. Тепер ту науку пані Ганна хоче передати якомога більшій кількості українців. Вона, західнячка, на фестивалі поріднилася зі східнячкою з Харкова на ім’y Ясна. Ясна – психолог, і каже, що нинішні суцільні проблеми, криза її та її друзів обминають, бо в цьому допомагає віра, яка богом називає Рода. Тоді, коли навколо кришаться сім’ї, тут вони ще більше міцніють.




Церемонія біля капища.
- А я викинув з тумбочки всі ліки, – каже кам’янчанин Володимир Стоцький, чорнобилець. – Очищаюся і здоровішаю, виконуючи настанови пращурів.
Сергій Василюк, соліст гурту «Тінь сонця», він же Новояр, свою купальську тезу проспівав: «Будь таким, який ти є, і не зраджуй своє».
Найкращі враження, як виявилося, були в міліції. Хлопці не захотіли називати прізвищ, але сказали, що це найспокійніший фестиваль із усіх, що досі були в місті. Ні п’яних, ні побитих, ні гори сміття учасники ніде не залишили. Не те, що, бува, роблять деякі лицарі, які прибувають на військово-історичну реконструкцію. Лише любов, доброзичливість, радість та повага. Власне, так і повинно бути у справжній родині.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую