ye-logo.v1.2

Як подоляни зиму проводжали, а весну – зустрічали

Спорт 1351

Прощання з холодами цього року в обласному центрі співпало з двома іншими святами: Днем святого Валентина та Прощеною неділею

Традиційно проводи зими у Хмельницькому відбулися у неділю, 14 лютого, в головному міському парку ім. М.Чекмана. На алеях розташувалися вісім величезних снігових фігур – слоник, гномик, восьминіг, черевик, тигр тощо. По фігурах залюбки лазили діти, яким веселий настрій було забезпечено, а дорослі їх пильнували та фотографували.
У різних куточках парку лунала музика духових оркестрів, пісні у виконанні кращих творчих колективів міста. Того морозного дня дорослу публіку, зокрема, розважали муніципальний камерний хор, муніципальний духовий оркестр, духовий оркестр Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, духовий оркестр 19-ї ракетної бригади, духовий оркестр 8-го окремого полку спеціального призначення та інші. Дітей же веселили та залучали до конкурсів веселі клоуни.
Як завжди, однією з головних розваг стала народна хмельницька забава “підкорення стовпа”. Наймужніші подоляни, незважаючи на мороз, скинувши з себе зайвий одяг, видряпувалися на височенного стовпа, аби здобути перемогу та отримати приз.
Крім того, всім бажаючим була надана можливість доторкнутися до народних традицій, подільських звичаїв та обрядів під час перегляду театралізованих дійств “Прийди, Весно красна, засяй нам, сонечко, ясно!” та концертної програми “Квітуй та грай весняний край”.
Також у парку було відкрито імпровізоване лицарське містечко, де відбулися лицарські поєдинки, де також можна було постріляти з луків та арбалетів. А ще можна було взяти участь у майстер-класі з ковальства, покататися на конях та санях, подивитися вогняне шоу “Магія кохання”, потанцювати на дискотеці “Стріли Амура” та побачити ще багато цікавого та корисного.
Зважаючи на морозну днину та насичену програму, яка розтягнулася на декілька годин, багатьом хотілося підкріпитися та зігрітися чимось гаряченьким. Хтось пробував традиційну солдатську кашу, хтось пив гарячий чай,  хтось смакував свіженькими гаряченькими шашликами, дітвора ласувала цукровою ватою. Загалом, для хмельничан того дня працювали близько 30 торговельних закладів, де можна було придбати майже все, чого душа забажає – від солодощів до іграшок.
І хоч давно ми не бачили такої справжньої зими, як цього року – зі снігом, морозом та завірюхою – та традиції є традиціями. Тож під кінець свята хмельничани від них не відступили і урочисто спалили опудало Зими, попрощавшись з нею, та вклонившись новій господині – Весні, на яку вже з нетерпінням чекають. Вона ж бо, не за горами...

«Усі заполітизовані, розслабтеся!»
У Кам’янці-Подільському теж проводжали зиму. Тут у неділю зустрілися ...солдатська каша, чумацький чай, козацькі юшка й куліш. Звичайно ж, таке могло відбутися лише під час святкування Масниці, яку широкомасштабними народними гуляннями в місті вже не відзначали дуже багато років. На радощах до міських організаторів свята приєдналися й культпрацівники району. Веселі забави з відтворенням народних традицій, театралізоване дійство, парад духових оркестрів, вистава лялькового театру «Рукавичка», конкурс снігових скульптур, зимовий ярмарок, катання на конях, санчатах та різноманітних підручних засобах, українська дискотека привабили багато охочих відпочити та розважитися на лоні матінки-Зими на міському стадіоні імені Тонкочеєва. Заклади громадського харчування та кам’янецькі господині змагалися, в кого вийшов кращий млинець, пиріжок, найсолодший кисіль, найнезвичайніша яєчня. Як зізналися члени оргкомітету, все працювало на те, аби вкрай заполітизовані під час виборчих перегонів краяни змогли розслабитися й відпочити в колі своїх родин, із друзями, всією громадою, набратися оптимізму та здоров’я.
Сама ж зима напередодні добряче постаралася, підкинула чимало снігу, ба навіть створила перешкоди для приїзду на свято мешканців сіл – метрові, а подекуди й двометрові перемети на дорогах. «Усі шляхи до неділі ми встигли розчистити, – заявив голова райдержадміністрації Ростислав Ярема. – Наші дорожники під керівництвом Віктора Гаджули та Володимира Чорного за цю зиму не раз демонстрували бойову готовність. Завдяки їм на свято прибуло багато кам’янчан”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую