ye-logo.v1.2

Гостини у традицій

Спорт 1386

«Паростками духовного відродження України» назвала фольклорне свято у Великій Побійній голова Дунаєвецької райдержадміністрації Наталя

У дунаївчан вже стало традицією влаштовувати свята у народному стилі. Цьогорічна Маланка у Великій Побійній вдалася на славу! Як сказала одна місцева бабуся: „Такого свята у селі ще не було!”.
Навіть без машини часу усі, хто цього дня відвідав великопобіянців, потрапив на свято Маланії мало не 200 років тому. Вишиті сорочки майоріли червоно-чорними вишивками з-під старих кожухів, заквітчані хустки, українські плахти та кольорові стрічки, вплетені у коси. Усе це різнобарв’я народної творчості разом із гостинністю та кулінарними шедеврами місцевих господинь зробили свято майже сімейним. Усі односельчани щиро усміхаються один одному, пригощають пиріжками чи домашньою ковбасою, обіймаються, співають, танцюють...
„Проїхалася селом у санях і згадала своє дитинство на Черкащині, коли колядували, щедрували, ходили у таких хустках,” – поділилася враженнями пані Рохова.
Без перебільшення, до підготовки свята долучилося все село. Чимала роль дісталася великопобіянській школі. Саме школярі перетворилися на класичних героїв вертепу – Маланку, козу, чорта, вояку... Це невеличке театралізоване дійство „присмачували” пісні й танці народних колективів з різних куточків Дунаєвеччини – Іванківців, Вихрівки, Великого Жванчика, Лисця, Малої Побіянки, Залісців, Дунаєвець.
„Саме наше село обране для проведення фольклорного свята не випадково, – пояснює директор Великопобіянської школи Галина Твердохліб. – Тут була зимова резиденція графа Мархоцького, який заснував Миньковецьку державу. І за часів господарювання пана Мархоцького був створений цей парк (називали його Огруд). Він навмисно  зроблений ярусами, щоб взимку влаштовувати народні катання на санчатах”.
„За цим парком та пагорбом якраз і розташовувалася зимова резиденція. На тому місці й нині живуть люди, – розповідає Олег Поліщук, заступник директора з навчальної роботи Великопобіянської школи. –  А сніговики зустрічають гостей поруч із каштаном – сучасником Мархоцького”.
Дітлахи відновили й традицію зимової ковзанки. Дехто навіть обійшовся без санчат й просто весело котився з горба на м’якому місці.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую