ye-logo.v1.2

50 років хмельницькому футбольному клубу «Динамо»

Спорт 1397
Фото: TEST TEST TEST

Футбольний сезон 1960 року для уболівальників обласного центру став особливим: на початку року на базі колективу фізкультури обласного товариства «Динамо» був створений футбольний клуб майстрів й вперше хмельницькі футболісти стартували в чемпіонаті СРСР серед команд майстрів. До цього подоляни брали участь лише у першостях України серед колективів фізкультури, тобто на аматорському рівні.
Але, одержавши право заявити в класі «Б» чемпіонату СРСР з футболу свою команду, місто опинилося перед двома великими проблемами. Перша – це стадіон, який не відповідав вимогам проведення матчів такого високого рівня. Друга – сама команда. Ті футболісти, які грали до цього лише на аматорському рівні, навряд чи змогли би на рівних виступати проти відомих клубів інших міст. Треба було щось робити, і причому негайно.
Перебудову стадіону під свій особистий контроль взяв перший секретар обкому партії О.Ватченко. В січні перед будівельниками були поставлені жорсткі терміни – закінчити всі роботи до 15 квітня (!). І от за три місяці виросли нові залізобетонні трибуни на 10 тисяч місць, з роздягальнями, душовими, медпунктом. Встановили щогли електричного освітлення, якого на той час більшість стадіонів України ще не мала.
Якщо побудувати стадіон виявилося можливим за три місяці, то створити боєздатну команду майстрів за такий термін було важко. Тому у Хмельницький з Одеси запросили майже у повному складі клубну (тобто другу) команду СКА. Разом з тренером Володимиром Михайловим приїхали гравці В.Арабей, Л.Воротняк, В.Арапакі, М.Киринський, О.Ворона. Саме вони і склали основу команди майстрів хмельницького «Динамо». Взагалі, в структурі хмельницького футбольного клубу майстрів у лютому 1960 року було  дві команди – команда майстрів, як основна, виступатиме у класі «Б» всесоюзної першості, а також так звана «клубна» команда – вона змагатиметься на першість області. 
12 квітня 1960 року стартував чемпіонат СРСР у класі «Б». Перший в історії матч серед команд майстрів динамівці провели у Вінниці з місцевим «Локомотивом» і програли 0:3. Перший матч у Хмельницькому відбувся 24 квітня при вщерть заповнених трибунах нового стадіону. На жаль, хмельничани знову програли – цього разу «Спартаку» Ужгород – 0:1. Перша перемога до наших футболістів прийшла лише у 9-му турі – вдома вони подолали «Колгоспник» з Рівного 1:0. Загальний підсумок дебютного сезону 1960 року був невтішним. «Динамо» зайняло останню, 17 сходинку, набравши всього 14 очок.
Після такого провалу, наприкінці року у Хмельницькому з’явився новий тренер - Євген Лемешко, колишній гравець київського «Динамо», молодий випускник вищої школи тренерів. Він відразу розпочав інтенсивну підготовку до наступного сезону 1961 року. Команда поповнилася талановитими футболістами Б.Соколовим і В.Мітіним (дублерами київського «Динамо»), кам’янчанами Р.Чухліним, Р.Саркісовим.
Цей чемпіонат хмельничани провели досить вдало і посіли 8 місце серед 18 команд. Найпам’ятніша перемога була одержана у другому колі над одеським «Чорноморцем». До зустрічі з «Динамо» одесити не програли жодного матчу, але у Хмельницькому їм довелося зазнати першої поразки – 1:3. Особливо відзначився у цьому сезоні Борис Соколов, який забив у матчах всіх рангів (чемпіонат, кубок, товариські) – 29 м’ячів. Запам’ятався 1961 рік також тим, що вперше у своїй історії хмельницьке «Динамо» зіграло міжнародний матч. 4 липня динамівці перемогли гостей з румунського міста Тирговиште – команду «Металур» 2:0. Саме з цього часу товариські міжнародні зустрічі стають регулярними і на сьогоднішній день їх проведено понад 50 (подоляни грали з командами Болгарії, Польщі, Словаччини, Лівану, В’єтнаму, Гвінеї, Німеччини та інших країн).
11 червня 1961 року “Динамо” Хмельницький дебютувало в розіграші Кубка СРСР. У першому турі наша команда в Житомирі перемогла місцеве “Полісся” – 1:1 та 2:0. 15 червня на своєму полі динамівці здолали опір львівських армійців – 4:3 (матч 1/64 фіналу). Просування хмельничан зупинив лише майбутній володар Кубка СРСР донецький “Шахтар” – 0:2. Але, найголовніше досягнення наших футболістів те, що вони демонстрували бажання грати і збирали на кожний свій матч збирали по 10 тисяч вболівальників!
У подальші роки футболісти хмельницького “Динамо” з перемінним успіхом грали у чемпіонатах СРСР (у класі «Б» та «А», у другій лізі). У 1976 році команда була передана у відання профспілок та отримала нову назву – «Хвиля», а з 1978 року – «Поділля». Від 1992 року хмельничани почали виступи у  чемпіонатах незалежної України у першій лізі. Нині команда грає у другій лізі та від початку 2009 року їй повернуто назву “Динамо”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую