ye-logo.v1.2

Микола Мельничук: «На День міста у Старокостянтинові будуть кінний театр і водяні салюти»

Спорт 3137
Фото: Олег Черненко

Цьогоріч Старокостянтинів святкує своє 800-річчя

Виконком міської ради прийняв рішення провести «День міста» 19 вересня. Як йде підготовка до славного ювілею? Про це кореспонденту газети «Є Поділля» розповідає мер міста Микола Мельничук.
– Миколо Степановичу, свого часу питання, пов’язані з святкуванням 800-річчя Старокостян- тинова, розглядалися на досить високому рівні.
– Донедавна засновником міста вважався князь Костянтин Острозький, 483-річчя від дня народження якого відзначали на початку лютого цього року. Сьогодні ж історики мають всі підстави матеріально й документально стверджувати, що літопис Старокостянтинова нараховує щонайменше вісім віків. Генеалогію його виводять з літописного міста Болохівської землі – Кобудя.
На території нашого міста розташовані унікальні історичні пам’ятки ХІІ-ХVІІ століття. Серед них є справжні перлини давньоруської і західноєвропейської архітектури: скажімо, замок князів Острозьких, Свято-Троїцька (замкова) церква, костел Іоанна Хрестителя, знаменита Оборонна вежа з Хрестовоздвиженським (Маріїнським) собором. Ці дивовижні творіння рук наших предків мають не лише загальнодержавне, а й міжнародне значення. До того ж, Старий Костянтинів знаходиться у центрі так званого золотого кільця, до якого входять Львів, Кам’янець-Подільський, Ізяслав, Острог, Почаїв. Переконаний: великий гріх – не викорис- тати цей історичний потенціал для перетворення міста на туристичну Мекку. Тим більше, що поруч – військовий аеродром, що міг би приймати й літаки цивільної авіації. А на базі старовинного млина маємо намір збудувати чудовий готель для іноземних туристів.
За даними історико-археологічних досліджень, що проводились в Старокостянтинові протягом 2002-2005 років під керівництвом старшого наукового співробітника Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Катерини Виноградської, було організовано дві міжнародні науково-практичні конференції, які довели існування нашого міста в історичному ланцюгу Кобудь-Костянтинів-Старокостянтинів. Науковцями прийнято звернення до Президента та уряду країни про відзначення 800-річчя міста Старокостянтинова у 2009 році.
На основі цього в 2006 році було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів про святкування ювілею. Під цей захід ми розробили низку програм, пов’язаних, зокрема, з благоустроєм, модернізацією міської інфраструктури, сподіваючись на фінансову підтримку держави. Але вона, на жаль, усунулася від цієї справи. Бо з запланованих шістдесяти чотирьох мільйонів гривень з державного бюджету надійшло тільки п’ять. Ці кошти було використано на часткову реставрацію замку князів Острозьких. Однак, незважаючи на фінансову скруту, один із основних майданчиків святкового дійства – центральний стадіон – усе-таки реконструюємо найближчим часом. Кошти на це буде виділено з міської казни. Сподівання покладаємо й на підтримку з обласного бюджету. Надії досить невтішні, але стараємося зробити все, що в наших силах, аби належним чином підготувати місто до свята.
– Що виконано з того величезного обсягу робіт, що був заплано- ваний?
– На жаль, дуже мало. Наприклад, по замку князів Острозьких виготовлено проектно-кошторисну документацію і проведено реставраційних робіт лише на третину від наміченого. По Домініканському монастирю цей показник ще менший – навіть не перевищує семи відсотків. Виготовлено проект і проведено підготовку до очищення русла річки, відновлювальних робіт у школі №8.
– Зрозуміло, що за ті, по суті, мізерні кошти, виділені з держбюджету, ви не в змозі були повністю реставрувати історичні пам’ятки. Але чи вдалося хоча б припинити їх руйнацію?
– Частково так. Виготовлено покрівлю на замку Острозьких, що захистить його стіни під негативного впливу опадів та інших природних чинників. На черзі - Домініканський монастир. При такому обмеженому фінансуванні міській раді далеко не все під силу. Тому за кожною древньою спорудою, а їх у місті нараховується п’ятнадцять, закріпили підприємства, установи та організації, що підтримують їх у належному стані.
– До ювілею залишилося менше двох місяців. На що, в першу чергу, спрямовані зусилля мерії у підготовці до нього?
– Насамперед, плануємо провести благоустрій міста. На централь- ній вулиці, яка носить ім’я князя Острозького, триває ремонт тро- туарів, облаштування газонів. Ведемо спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку, впорядковуємо центральну площу. Але найголовніше завдання – реконструкція стадіону.
– Можливо, очікуєте на допомогу від закордонних благодійників та меценатів?
– Регулярно ведемо переговори з вихідцями із Старокостянтинова та України, які свого часу емігрували за кордон. Шукаємо нові контакти через мережу Інтернет. Але поки що безрезультатно. Проте, надії не втрачаємо. Бо ж реставрація історичних та архітектурних пам’яток не завершиться відразу після святкування ювілею. Це надбання не тільки нашого міста, а й України в цілому. Князь Острозький - не пересічна особистість, яка відіграла важливу роль у житті нашого народу. Він дуже багато зробив для розвитку релігії, писемності, законотворчості та архітектури. Свого часу це дало поштовх для процвітання нашої держави. Тому його старання треба увіковічити для прийдешніх поколінь.
– Як проходитиме День міста?
– Святкування відбудеться в декілька етапів. Основний день - субота, 19 вересня. З самого ранку передбачається прибуття артистів, концертних груп, оркестрів, які виступатимуть перед мешканцями різних мікрорайонів міста. По обіді відбудеться урочиста святкова хода вулицями Старокостянтинова до центрального стадіону під звуки маршів духових оркестрів. Основний з них представлятиме Збройні Сили України і запропонує глядачам свою нову програму тривалістю більше години.
Не тільки жителі, а й гості міста будуть здивовані участю у святкових заходах кінного театру. У кон- цертній програмі візьмуть участь запрошені артисти і міські колективи художньої самодіяльності.
Під вечір розпочнеться друга частина свята, яка проходитиме на набережній річки. Основне дійство представить Львівський театр на воді, який вперше виступатиме у Старокостянтинові. Загалом вся концертна програма буде проходити на понтонах. Яскравим фіна- лом стане водний салют та святковий феєрверк.
Планується відтворити панораму битви, захисту оборонних споруд, де будуть задіяні професійні артисти і аматори нашого міста. Під час театральних дійств буде відтворено основні віхи життя і розвитку Старокостянтинова, починаючи від ХІІ століття і до сьогодні. Тобто пересічеться плеяда поколінь, яка в різний час жила на теренах нашого краю. Як кажуть, дай Боже, тільки гарної погоди і зробити все, що в наших силах, аби місто до цього дня виглядало надзвичайно охайним, красивим, чистим, привабливим і добрим не тільки для гостей, а й для його мешканців.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую