ye-logo.v1.2

Як почати бігати і полюбити цю справу? Секрет успіху від хмельницького бігуна

Спорт 3403
Коли ставиш цілі – починаєш бігати, говорить хмельничанин
Коли ставиш цілі – починаєш бігати, говорить хмельничанин. Фото: з фейсбуку Сергія Юсечка

Чоловік разом з однодумцями створив клуб, щоб розвивати бігову спільноту в рідному місті.

Біг – не панацея від усіх бід, але він може стати ефективним способом підтримувати своє фізичне та психологічне здоров’я у гарному стані. Яких же правил варто дотримуватися, як почати, і нарешті, як правильно бігати розповіли хмельничани, які не лише самі полюбили біг, але й активно залучають до спорту інших.

Тепер бігуни створили свій клуб «Iron Club». Залучившись підтримкою партнерів, вони знайшли професійних тренерів і щотижня проводять безкоштовні тренування. Запрошують не лише досвідчених любителів спорту, але й початківців. Розповідають, що хочуть створити в місті справжню бігову спільноту, адже впевнені: біг – це легко, доступно і корисно для всіх.

З чого почати 

«Просто взуйтеся в будь-які кросівки і вийдіть на пробіжку. Пробіжіть відстань, яка буде комфортною – не важливо чи це 500 метрів, чи кілометр. Головне – виробити системність і мати міру, - розповідає хмельничанин, один з засновників бігового клубу Сергій Юсечко. - Потрібно починати з бігу через день, адже організму необхідний час, щоб відновитися. М’язи ростуть і звикають саме в період відпочинку. Без того не буде прогресу. Якщо себе перевантажити, організм буде в гіпертонусі. Ти не відчуватимеш свій організм адекватно і це короткий шлях до травм».

«Золоте» правило бігуна: «Одягайтеся так, ніби на вулиці на 10 градусів тепліше».

З часом ви самі зрозумієте, в якому одязі вам зручно займатися та, за потреби, підберете комфортне взуття саме для бігу.

Перед забігом варто зробити розминку. Фото: ілюстративне з архіву

До речі, пробіжки взимку мають свої характерні особливості. Сніг для бігу – не завада, а от мороз може попсувати враження. Тож для зимових тренувань необхідна спеціальна амуніція.

«Якось я бігав в мороз під 30 градусів. Був сильний вітер, а я вийшов без рукавиць. Тоді добряче обморозив собі руки. Стан шкіри був такий, як при опіках. Після того я собі підібрав всю амуніцію», - додає Сергій.

Починайте тренування з короткої дистанції і в повільному темпі, а з часом нарощуйте темп. А ось робити це вранці чи ввечері – тут вже справа кожного.

«Стаєш зранку, точніше змушуєш себе встати. Особисто я раніше шостої з дому не вибігаю. Моя ранкова пробіжка – від 5 до 10 кілометрів. Так, щоб не приходити з язиком на бороді, а на 9-ту встигаю на роботу», - говорить він.

60 кілометрів горами

Нині Сергію 30 років. Бігом він активно займається останні два з половиною роки, а ще встиг полюбити триатлон та кросфіт. За цей час зміг досягнути у спорті чимало вершин. При чому, деякі у прямому значенні цього слова.

Говорить, що просто захотілося якось з користю проводити вільний час. Вирішив бігати, але завжди не вистачало на це часу. Стимулом рухатися вперед для нього стали реєстрації на різні старти. Придбавши одного разу реєстраційний слот на забіг, потім почав шукати старти на все більші і більші відстані.

«Жодної підготовки у мене не було. Я просто купив реєстрацію і тоді почав до неї готуватися. А потім понеслось… Цього літа я біг 62 кілометри горами. Це було спонтанне рішення. Відмінили один старт і мені запропонували перенести гроші на інший. Я зрозумів, що сам собі ніколи в житті не куплю слот на 60 кілометрів. А тут доплатив гроші і придбав його, - говорить чоловік. – Мені довелося бігти по п’яти «двотисячниках» України. З них до того я був тільки на Петросі, де біг 27 кілометрів. Але це був біг на одну вершину, а тут їх п’ять».

Забіг в горах, у якому взяв участь Сергій, проходив у середині серпня. Фото: з фейсбуку хмельничанина

Як згадує хмельничанин, їх вивезли в один кінець області, а фінішували вони на іншому боці. Біг горами тривав для Сергія близько 11 з половиною годин. Він зумів подолати відстань за світлу пору доби і гордиться результатом. Каже, ліміт був 14 годин, і останні учасники фінішували вже вночі.

«Спочатку було дуже важко. Коли ми стартували, потрібно було набрати висоти 1 400 метрів за 14 кілометрів. Але, як виявилося, перших 8 кілометрів ми бігли майже рівною дорогою, а потім 6 кілометрів – різкий набір висоти. Мені потім знайомі не вірили, що я там біг. На дистанції були пункти харчування і пункти гідратації. Вони, як правило, на всіх змаганнях працюють. А останні 18 кілометрів ми просто мчали».

На фініші – ноги в крові, тіло в болоті та загальмована міміка, але нестримна радість, що добіг і вклався в ліміт часу. Найперше бажання – змити з обгорілої під сонцем шкіри весь бруд. Потім ще два дні вчитися заново ходити і близько тижня відновлення. Хоча наслідки після таких змагань можуть турбувати й ще місяць.

Бігова спільнота у Хмельницькому

Зараз Сергій вперше за майже три роки активних тренувань зробив перерву з бігом. Говорить, що організм потребує паузи, щоб відновитися, але вже з початком зими планує повернутися в спортивне життя. Попри перепочинок, він разом із своїм напарником Артуром Щіпановським хочуть зібрати справжню бігову спільноту в Хмельницькому.

«Ми з Артуром – однодумці. Знайшли один одного і разом почали займатися, безліч стартів подолали разом. Він почав бігати, вже маючи певний досвід в спорті. Артур – чемпіон України з рукопашного бою, але після перерви вирішив переключитися саме на біг і знайшов себе у ньому», - говорить чоловік.

На рахунку хмельницьких бігунів - призові місця в напівмарафонах, у забігах з перешкодами.

Разом чоловіки створили власний біговий клуб і назвали його «Iron Club».

«Ми знайшли собі тренера аж в Одесі. Почали з ним тренуватися онлайн, але зрозуміли, що потрібна фізична присутність. Тренер, який зможе дивитися, підтримувати твою техніку, корегує тебе. Ми почали шукати способи організації цього всього в Хмельницькому без потреби кудись їздити. У більших містах є можливість таких тренувань, а в нас ні. І ми вирішили це змінити», - говорить Сергій Юсечко.

Нині спортсмени організовують різноманітні міські забіги.

Зараз команда спортсменів працює з двома тренерами. Влаштовують колективні тренування кілька разів на тиждень, щонеділі влаштовують групові пробіжки в парку Чекмана, а ще розробляють індивідуальні плани занять хмельничанам.

Говорять, що хочуть до бігу залучати більше людей, зокрема й початківців. Тож щочетверга увечері влаштовують безкоштовні тренування на стадіоні «Поділля» для всіх охочих.

«Є люди, які мають конкретні цілі. До прикладу, хтось готується до стартів, а хтось займається для себе. Ми ж хочемо показати тим, хто не знайомий з бігом, що це легко і доступно», - додають любителі бігу.

Наразі безкоштовні заняття заплановані до кінця осені. Проходять вони кожного четверга о 19:00 на стадіоні «Поділля».

На заняття приходять хмельничани з різними рівнями підготовки. Фото: автора

Відбуваються заняття на міському стадіоні. Фото: автора

Проводять тренування по четвергах майстри спорту Іван Чорний (на фото) та Дмитро Козачок. Фото: автора

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую