ye-logo.v1.2
22 Вересня, 2019

Шоколад знімає стрес й додає сил

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА, Лариса ШАНДОВСЬКА Суспільство 951

Про «плюси» і «мінуси» шоколаду ми запитали у компетентних людей

Валентина Габінет, заступник головного лікаря обласного кардіодиспансеру:
«Думок щодо того, корисний шоколад чи ні, сьогодні дуже багато. Й здоровим людям, звичайно, він не шкодить – якщо вживати в розумних межах. А от тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою, особливо гіпертонікам,  – варто обмежувати вживання шоколаду. Насамперед, слід пам’ятати, що шоколад – висококалорійний продукт, який містить багато цукру, какао-плоди. А це збуджує нервову систему, підвищує артеріальний тиск. Тому шоколад – не той продукт, який варто рекомендувати хворим зі серцево-судинною системою. Таким людям корисні знежирені продукти, овочі, фрукти – тобто, малокалорійні. Звісно, шматочок шоколаду не зашкодить, але зловживати ним не потрібно».
Альона Брянцева, головний лікар-дієтолог області:
«Шоколад – це високопоживний продукт. Основні його складові – какао, цукор, молочний порошок. Він багатий на калій, який, насамперед, регулює роботу м’язової системи та, зокрема, й серцевого м’яза. Є у шоколаді й вітаміни групи В, які відповідають за роботу усіх систем організму. Глюкоза, яка теж міститься у шоколаді, швидко всмоктується у кров. А саме вона  є  основним джерелом енергії для м’язів,  нервової системи, мозку. Недарма здавна рекомендують їсти шоколад перед іспитами чи у стресових ситуаціях – він надає сил, активізує розумову діяльність.
 Сьогодні досить часто, при різних захворюваннях, забороняють вживати шоколад. Але ця заборона не завжди виправдана. Приміром, американські кардіо- логи дійшли висновку, що у невеликій кількості шоколад корисний для профілактики серцево-судинних захворювань, та й таким хворим він корисний. Щоправда, ці дані потребують перевірки. Але  у вживанні шоколаду, як і в усьому іншому, теж потрібно знати міру. 
Хочу наголосити на деяких моментах, коли шоколад вживати не рекомендується: при ожирінні 2-3 ступеня; при цукро- вому діабеті. (Щоправда, сучасні дослідження доводять, що при цукровому діабеті першого типу рекомендується шоколад, де вміст какао – 60 відсотків. Але все ж раджу проконсультуватися зі своїм лікарем);  при захворюваннях підшлункової залози; при захворюваннях жовчного міхура; при подагрі; при гіпертонії; оскільки до складу шоколаду входить щавлева кислота, то його не рекомендують вживати людям, які мають пісок у нирках».
Лікар-психіатр Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру Валерій Михальчук:
«При вживанні будь-якого продукту потрібно знати міру. Це стосується і  шоколаду, і меду, і м’яса... Якщо говорити про шоколад, то, вживаючи його в розумних кількостях, ми отримуємо і глюкозу, і кофеїн, що дає позитивний вплив на організм. А щодо того, що шоколад називають гормоном радості, можу сказати, що це не відповідає дійсності. Хіба що людина так звикла до нього, що не може без нього існувати. Тоді плитка шоколаду дійсно принесе радість.
А звичайній людині, не залежній від цього продукту, він, завдяки вмісту кофеїну, лише трошки підвищить енергію, додасть сил. Адже відомо, що під час війни шоколад давали льотчикам, напевно, і зараз дають. Так, він відновлює сили, але якщо немає м’яса, овочів, то й не буде тієї радості. А якщо з тарілки смачного борщу виловити шматочок м’яса, а потім заїсти все  шоколадом, тоді й справді буде радість…»

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую