Гаряча тема:
- Війна
Ринок проти супермаркету: куди вирушити за сухофруктами та горішками?
Щоб захистити себе від нестачі вітамінів і корисних речовин, а також зміцнити імунітет в осінньо-зимовий період, медики рекомендують включити до свого раціону сухофрукти та горішки.
Сушені фрукти - природне джерело вітамінів і мінералів, необхідних для злагодженої роботи всіх систем організму. Крім того, вони смачні та найбезпечніші солодощі для фігури. Де, як і по чому в Хмельницькому продають сухофрукти та горіхи, з’ясовував “Проскурівський телеграф”.
На вагу дешевше, в упаковці надійніше
«Обожнюю фініки й часто купую їх на ринку, - каже хмельничанка Олена Гринчук. – Хоча, якщо в супермаркеті ціна не дуже висока, то і в маркеті беру. Там здається надійніше». Нині на прилавках магазинів і ринків представлений широкий асортимент сухофруктів. Однак не всі з них корисні. Іноді виробники додають у них різні хімічні елементи, або ж неякісно обробляють, а продавці зберігають у неналежному вигляді. Так, до прикладу, для того, щоб курага зберігала насичений помаранчевий колір у неї додають сульфіти й діоксид сірки. Тому краще надавати перевагу куразі темнішого кольору. Деякі недобросовісні виробники натирають свій товар олією, щоб він блищав, а чорнослив замочують у марганцівці й обдають окропом. Після цього плоди набувають красивого кавового відтінку, але при цьому втрачають свої корисні властивості.
Пройшовшись ринками нашого міста, ми зробили висновок, що не всі продавці зберігають товар у чистоті. Зустрічаються сухофрукти, які лежать у брудних ящиках, а іноді й на підлозі на пакетиках. А в деяких супермаркетах ми навіть знайшли екземпляри з цвіллю. Саме тому ідеальний варіант – це коли сухофрукти розфасовані в пакетики і є можливість ознайомитися зі складом та терміном придатності. Але коштує такий товар у рази дорожче, ніж той, що продаються на вагу.
На жаль, перевірка сухофоуктів та горіхів проводиться лише при завезенні товару в нашу державу, на етапі видачі підприємцям висновків санепідемекспертизи на показники якості та безпеки. “Планового контролю за продажем сухофруктів ми не проводимо, - каже заступник головного лікаря обласної санепідемстанції Тетяна Грицькова. - Це заборонено законодавством. Суб'єкти господарської діяльності підлягають під спрощену систему оподаткування. Тому вони, фактично, вибули з постійного планового контролю”.
Ціни на горіхи – різні
У Хмельницькому можна купити різноманітні горіхи - від арахісу, волоських та мигдалю до кедрових горішків. Ціна залежить від якості й рідкісності горіхів, пояснюють продавці. Періодично на ринку можна знайти і мішечки з горіхами по декілька кілограмів. Крім сирих плодів, продають смажені, а також солені чи солодкі глазуровані. «Купуючи волоські горіхи, обирайте великі акуратні плоди зі шкарлупою без дірок та тріщин. Бо в дірявих можуть жити черви, - каже продавець на ринку Марія Кушнір. - Якщо горіх легкий - він може бути порожнім чи всохлим. Можна злегка потрусити ним. Якщо його ядро зсохлося, то горіх буде трохи «деренчати». Коли в мене купують мішок горіхів, то я беру будь-який навмання та розбиваю його. Це - щоб показати людям, яка шкаралупа і чи гарне всередині ядро». Також продавці горіхів радять перепитати, з якого року врожай. Адже старі можуть бути всохлими й неякісними. «Коли купую обчищені горіхи будь-якого виду, придивляюся на їхні ядра – вони мають бути щільними й пружними, не зморщеними, без черв'ячків чи якихось дрібних комах, - ділиться досвідом хмельничанка Ольга Кравець. - Вони розламуються з тонким хрускотом. Також намагаюся перед вживанням сполоскати горішки окропом - мало якими речовинами їх могли обробити, поки довезли до нас».
Коментар спеціаліста
“За своєю калорійністю горіхи посідають перше місце серед рослинних продуктів”
Альона Брянцева, головний дієтолог Хмельницької області: “Горіхи, в першу чергу, багаті на корисні жири — поліненасичені жирні кислоти. По друге, вони є незамінним джерелом білка, амінокислот, мінеральних речовин та вітамінів (групи В, Е, С, бета-каротина). До речі, вміст білка у волоських горіхах у декілька разів більший, ніж у м'ясі. А усього 5-6 волоських горішків (30-35 г) забезпечують потребу дорослої людини в поліненасичених кислотах. Але за своєю калорійністю горіхи посідають перше місце серед рослинних продуктів. І понад 100 г ядер на день організм засвоїти не в змозі. Краще купувати нелущені плоди, адже тоді в них зберігаються усі корисні елементи, а під дією світла частина їх втрачається. Горіхи є ідеальною білково-вітамінною добавкою, яку варто включити в свій щоденний раціон, особливо до складу плодо-овочевих дієт. Вони є незамінними при серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті, артеріальній гіпертензії (окрім підсолених ядер). Чудові для профілактики остеопорозу та в період менопаузи. Їх можна їсти як у чистому вигляді, так і додавати в кефір чи йогурт.
Що ж до сухофруктів, то ще наші предки знали про їхні корисні властивості. Вони готували з них настої та узвари. В сушених плодах міститься дуже багато моно- та дисахаридів. Але їх, як і горіхи, через високу калорійність потрібно їсти в обмеженій кількості. Разова доза — гірка сухофруктів, яка вміщується в долоню. В здоровому харчуванні цей продукт рекомендується використовувати, як добавку до різних страв замість цукру та навіть меду, й у проміжках між основними прийомами їжі, як «перекус». Кожен вид сухофруктів має свої особливості та корисні речовини. До прикладу, курага володіє вираженими сечогінними властивостями через великий вміст у ній калію. Рекомендують споживати при захворюваннях нирок, шлунку, легенів, серця, високому тиску, що супроводжується набряками. Родзинки — містять невелику кількість білка, а ось корисних вуглеводів у них ще більше, ніж в куразі. Вони є джерелом бору, який перешкоджає розвитку остеопорозу (при дефіциті бору порушується засвоєння організмом кальцію). Також родзинки містять багато калію, магнію та марганцю. Сушений виноград зміцнює легені, серце, нервову систему, пригнічує гнів і заспокоює нерви. Крім того, родзинки допомагають нормалізувати роботу щитовидної залози та кишківника. Вони є незамінними при закрепах та геморої (при цьому корисно пити навіть воду, в якій родзинки замочувалися). Чорнослив також володіє послаблювальним ефектом, допомагає очистити організм від шлаків і схуднути. Сушені сливи підвищують загальну стійкість організму до зовнішніх несприятливих впливів. У них містяться антиоксиданти, які нейтралізують шкідливі для здоров'я людини вільні радикали.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: