Гаряча тема:
- Війна
Рання полуниця – чи безпечна та як обрати найкориснішу
У Хмельницькому розпочався ягідний сезон.
Полуниця цьогоріч завдяки спекотній весні дозріла на декілька тижнів раніше. На ринках обласного центру можна купити червонобоку ягоду, яка виросла у Чернівецькій та Закартапській областях.
«Щодня, на трьох продуктових ринках Хмельницького («Ранковий», «Центральний» та «Дубове» - прим. авт.) здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продуктів харчування, в тому числі і полуниці. В цьому році не було виявлено жодного випадку перевищення вмісту нітратів та нітритів у цій ягоді», - розповіла начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпровспожив служби у Хмельницькій області Олександра Титарчук.
Однак, їсти першу полуницю варто не всім, адже перші дозрілі ягідки можуть викликати алергічні реакції.
«Перша полуниця - це підвищена небезпека, тому підходити до її вибору, якщо немає сил потерпіти до сезону, потрібно дуже обережно, - каже лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська. - Слідкуйте щоб ягідки були міцні і не пом'яті, а внизу піддону чи іншої ємності, в якій вони перебувають, не було соку - разом з ним полуниця втрачає вітаміни і смакові якості. Ягоди не повинні бути дуже великими і ідеальної форми. Чим більше розмір ягід - тим вірогідніше те, що вони «напхані» хімією і містять зайву вологу, яка псує смак. Насторожити повинен і «глянсовий» блиск ягід. Не беріть ягоди, на яких присутні темні цятки - це ознака обприскування хімречовинами».
Експерт також радить не соромитися понюхати полуницю. Ягода, яка дозріла без втручання агресивних хімічних речовин і стимуляторів, має сильний приємний аромат.
Читайте також: Ранні овочі: чого більше - користі чи шкоди?
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: