ye-logo.v1.2
22 Січня, 2019

Новорічний стіл: як приготувати смачне імбирне печиво

Надія СВІНЦІЦЬКА Суспільство 410
Наближається рік свині – хороший привід приготувати печиво господарки року
Наближається рік свині – хороший привід приготувати печиво господарки року. Фото: з архіву Зої Блажеєвої

Такий їстівний сюрприз не залишить байдужими навіть найвибагливіших гурманів.

Для багатьох новорічно-різдвяні свята асоціюються з ялинкою, мандаринами, сімейними посиденьками та смачними імбирними пряниками.

Ця традиція прийшла до нас із Заходу і полюбилася українським господиням. Й не дивно, адже випікання пряників – особливий час, коли можна відволіктися від щоденних клопотів із задоволенням провести його із родиною та дітьми. Тим більше, впоратися з таким кулінарним рецептом під силу навіть самим юним господиням.

Хмельничанка Зоя Блажеєва випікає солодощі на замовлення. Жінка зізнається, що передноворічний період – дуже приємний, адже саме зараз вона щодня випікає імбирне печиво, аромат якого чують не лише сусіди в її будинку, а й на сусідній вулиці.

«Існує більше десятка різновидів цих ласощів – на медовому тесті з використанням цукрового сиропу, в солодкій глазурі і без, схожі на бісквіт або більш хрусткі. Але який рецепт ви б не обрали, потрібно дотримуватися технології приготування і обов’язково знати декілька секретів», - каже господиня.

Як приготувати імбирні пряники

Технологія роботи з такою випічкою дуже схожа на ту, що властива звичайному пісочному печиву, однак імбирне тісто для пряників обов’язково передбачає використання меду або патоки в якості рідкої основи, зізнається хмельничанка.
В залежності від рецепту склад може доповнюватися вершковим маслом, сметаною, цукром, яйцями, а смачний аромат дає мелений або свіжий імбир. Загусником виступає борошно. Готове тісто охолоджується, а вже потім його розкатують товщиною від п’яти міліметрів. Форми для майбутнього новорічного печива можна зробити самотужки вирізавши з картонки ялинку, дзвіночка або зірку, яка за допомогою глазурі перетвориться в сніжинку.

Випікати таке печиво потрібно при високих (180-200 градусів) температурах, не забувши попередньо розігріти духовку.
«Перед початком приготування імбирного печива потрібно підготувати усі інгредієнти. Щодо імбиру, то раджу взяти свіжий корінь цієї приправи, а не сушений, що продається у магазинах. Також всі спеції, які я додаю до печива, перед цим розтираю товкачем у ступці, а масло та яйця попередньо тримаю в теплі», - ділиться секретами приготування печива Зоя Блажеєва.

Рецепт імбирних пряників в домашніх умовах

Що нам знадобиться: 950 грамів борошна, 200 грамів меду, 250 грамів цукор, 2 яйця, 200 грамів вершкового масла, 1/3 чайної ложки солі, по 1 чайній ложці соди, кориці, імбиру. Також за смаком можна додати гвоздику і мускатний горіх, але не більше 1/3 чайної ложки.

«Далі приступаємо до процесу готування. На водяній бані або у великій каструлі з товстим дном на невеликому вогні розтопіть мед, цукор і масло. Зніміть ємкість з вогню та збивайте отриману масу протягом декількох хвилин. Додайте яйця, прянощі, сіль, соду та частину борошна і знову збийте. До отриманої маси додайте решту борошна, замісіть тісто і поставте його в холодильник на одну годину», - розповідає господиня.

Додає, що потім, за допомогою качалки, потрібно розкачати рівномірний пласт тіста, залежно від бажаного розміру і форми пряника. З тіста гострим ножем акуратно вирізати мультяшних персонажів, оленів, янголят, або ж «імбирних чоловічків».

«Як правило, оригінальні ідеї народжуються в процесі. А з урахуванням того, що різдвяну здобу можна запросто перетворити в ялинкову прикрасу, до справи потрібно поставитись дуже педантично», - жартома каже Зоя.
Печиво потрібно випікати у розігрітій духовці при температурі 180 градусів близько 10-15 хвилин.

Господиня каже, що для тих хто любить м’які пряники, тримати печиво в духовці потрібно менше – до 10 хвилин. Якщо ж навпаки - золотисті і хрусткі, виймати не поспішайте.

«Готові кондитерські вироби за бажанням можна прикрасити глазур’ю: 1 білок, 200-220 грамів цукрової пудри, 1 чайна ложка лимонного соку. А за допомогою пари крапель харчового барвника, ви досягнете бажаного кольору», - ділиться кондитер.

Цей матеріал був опублікований в «Сімейній газеті», яку можна передплатити на сайті «Є».

Коментарі:

До теми

Популярні новини

Останні оголошення

Останні фото та відео