ye-logo.v1.2

На Хмельниччині хочуть відновити єдину в Україні аріанську вежу-каплицю

Суспільство 9697
На протиаварійні роботи в аріанській вежі-каплиці потрібно кілька сотень тисяч гривень
На протиаварійні роботи в аріанській вежі-каплиці потрібно кілька сотень тисяч гривень. Фото: uk.wikipedia.org

Пам’ятка розташована на Білогірщині.

Аріанську вежу-каплицю – пам’ятку 17 століття, що біля селі Тихомель на Білогірщині, хочуть відновити. На найближчій сесії Хмельницької обласної ради депутати розглянуть проект рішення про внесення змін до Програми збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки. Згідно з ним пропонується внести зміни до програми. Зокрема, це стосується виділення коштів на невідкладні протиаварійні роботи на пам’ятці.

«Це пам’ятка архітектури національного значення - унікальна не лише для Білогірщини чи Хмельниччини, а й для всієї України. Вона розташована на городищі літописного міста Тихомель (9-13 століття), памятці археології національного значення. Ще на початку 2000-х був розроблений проект першочергових ремонтно-реставраційних робіт цього об’єкта. Цьогоріч було проведено корегування по цій проектній документації, адже є певні зміни і в питанні того, які саме роботи необхідно наразі зробити, і в їх вартості. Що особливо приємно, до справи долучилася і селищна рада Ямпільської ОТГ, на території якої розташована пам’ятка, та виділила 25 тисяч гривень з місцевого бюджету на корегування документації», - розповідає Сергій Шпаковський, заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв.

Якщо депутати підтримають пропозицію, то першочергові протиаварійні роботи вежі-каплиці можуть розпочатися вже цього року. Орієнтовно, для їх виконання потрібно 400 тисяч гривень.

Планують, що робота буде поетапною. Наступним кроком після проведення протиаварійних робіт стане реставрація аріанської вежі-каплиці. Також, зазначає пан Шпаковський, на цій території доцільно провести археологічні дослідження.

Читайте також: Подорожуємо Хмельниччиною. Аріанська каплиця на Білогірщині – єдина в Україні.

«Це унікальний об’єкт, відомий на теренах Європи, який може стати привабливою туристичною локацією. Зазначу, що у сусідній Польщі також збереглася подібна аріанська вежа. І під час нещодавньої конференції, яку ми відвідували, також йшлося про її збереження та консервацію. З часом ці об’єкти можна було б поєднати в спільний туристичний проект», - зазначає Сергій Шпаковський.

Аріанська вежа-каплиця - унікальний пам'ятник сакральної архітектури. Він є єдиною подібною спорудою в Україні. Каплицю побудував Авраам Сенюта, який був послідовником аріанства. Каплиця розписана фресками. Згодом вона стала родовою усипальницею. Кажуть, там навіть збереглися гаки, на яких, на думку експертів, було підвішено труну одного з Сенют. Вежа збереглася в руїнах. Охоронний номер пам'ятки 220020-Н. Постановою КМУ від 10 жовтня 2012 року №929 внесена у Державний реєстр нерухомих памяток України як памятка архітектури національного значення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую