ye-logo.v1.2

Масло без молока: експерти розповіли, як не купити неякісний продукт

Суспільство 9898
Деякі масловиробники не гребують додавати у свій продукт такі складники, які не може ідентифікувати жодне лабораторне обладнання.
Деякі масловиробники не гребують додавати у свій продукт такі складники, які не може ідентифікувати жодне лабораторне обладнання.. Фото: автора

Щоб подібні псевдопродукти не потрапляли до нашого столу, треба навчитися розпізнавати підробки.

 Нещодавно Антимонопольний комітет за обман споживачів оштрафував на на мільйони гривень провідних виробників вершкового масла. Лабораторне дослідження їхньої продукції показало, що вміст невідомих складників немолочного походження та рослинних жирів у деяких зразках сягав 90-100%. За словами голови правління громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра» Олени Куликової, найбільше у перевіреному псевдомаслі експерти виявили пальмової олії, яка в процесі виробництва перетворюється на трансжири. Варто зазначити, що в багатьох європейських країнах вони заборонені. Що ж до України, то це питання у нас досі не врегульоване. Навіть гірше, деякі виробники не гребують додавати у свій продукт такі складники, які не може ідентифікувати жодне лабораторне обладнання! Про те, як споживачу розпізнати масло, в якому немає жодного граму молока, та чим саме загрожує нам споживання такого продукту, ми запитали у фахівців та експертів.

Консистенція – однорідна, колір – світло-жовтий, запах – вершковий

На жаль, візуально розпізнати підробку на поличках магазину практично нереально, але максимально зменшити ризики, знаючи певні нюанси, цілком можливо. «Вершкове масло – високожирний харчовий продукт, який виготовляється з вершків, молока та продуктів його переробки. Основні споживчі властивості, якими характеризується масло вершкове згідно з ДСТУ: однорідний колір від світло-жовтого до жовтого, але однорідний по всій поверхні; притаманний вершковий чистий смак та запах; консистенція однорідна, пластична, щільна; поверхня на розрізі блискуча або слабкоблискуча, суха, – розповідає головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби Тетяна Лис. – Проте, залежно від технології виробництва, в цього продукту може бути недостатньо щільна й пластична консистенція, поверхня на розрізі злегка матова з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи розміром до міліметра. Вартість масла має широкий діапазон, оскільки ціна залежить від вмісту молочного жиру - масової частки у відсотках. На полицях магазинів нині споживачам пропонується три групи «вершкового»: бутербродне – 61,5-72,4 % жиру; селянське – 72,5-79,9% жиру та екстра – 80,0-85,0% жиру. Для виробництва вершкового масла класу «Екстра», до прикладу, має використовуватися лише молоко коров’яче незбиране та вершки молочні. А от до складу «селянського» та «бутербродного», згідно з чинними нормативними документами, крім вищезгаданих інгредієнтів, може також входити молоко знежирене, вершки пластичні й підсирні, молоко незбиране та знежирене сухе, маслянка-сировина і маслянка суха, а також різні бактеріальні закваски або заквашувальний препарат - для масла кисловершкового та сіль - для масла солоного».

Не купуйте масло в прозорому упакуванні

Експерти радять уникати пошкодженого і забрудненого упакування, деформованих брикетів, нечіткого маркування. Зауважте, що вершкове масло не любить світла, оскільки під його дією активно втрачає вітамін А, окислюється і жовтіє. Саме тому слід відмовитися від прозорого упакування та тонкого пергаменту, а надати перевагу пачкам у фользі. Головне - щоб зберігалися вони обов’язково у холодильнику, окремо від продуктів із гострим запахом. «Під час купівлі масла необхідно насамперед звертати увагу на його зовнішній вигляд, цілісність пакування та чіткість маркування продукту: його назву, склад, відповідність нормативному документу, якщо такий вказано, наявність дати виготовлення та термінів придатності або позначки «вжити до», а також адресу виробника, – радить пані Тетяна. – Виробник харчового продукту повністю несе відповідальність за безпечність та якість своєї продукції, але тільки за умови дотримання відповідних умов зберігання. Якщо ж масло протягом певного періоду зберігається з порушенням цих вимог, то втрачаються якісні показники продукту та його безпечність. Слід пам’ятати, що зберігання «вершкового» в споживчому пакуванні при температурі не вище 6°С дозволяється протягом трьох діб, а вагового в моноліті – десяти. Якщо ж ці вимоги порушуються, то про смакові якості та безпеку продукту годі й казати».

Не буває дешевого, але якісного масла

Справжнє вершкове масло не може коштувати дешево. Але недобросовісні виробники, щоб здешевити продукт, під час виробництва додають до нього дешеві замінники молочного жиру. Якісним маслом, згідно з державними стандартами, можна назвати тільки те, яке виготовлене із коров’ячого молока або продуктів його переробки, без застосування якихось інших добавок.

Як приклад технологи з переробки молока наводять нескладні розрахунки. «Ціна формується з технології виробництва, — пояснюють вони. — Щоб виготовити кілограм справжнього вершкового масла, потрібно не менше 18-20 літрів молока. З огляду на заготівельні ціни на сировину та затрачені ресурси на виробництво сьогодні кілограм вершкового масла в моноліті не може коштувати менше 155-160 гривень. Фасоване, з огляду на затратні матеріали, більш дороговартісне. І це лише відпускна ціна з заводу. Якщо врахувати магазинну націнку, то для споживача таке масло буде ще дорожчим. Отож, купуватися на «дешеве, але якісне масло» по 30 гривень за пачку не варто».
Буває, що потерпають від фальсифікації і добросовісні виробники, під виглядом продукції яких споживачам часто продають фальшивку. Це зазвичай стається на ринках, де масло відпускають на вагу. Тож виробники радять купувати ваговий продукт лише у фірмових магазинах.

В «Укрспоживконтролі» наголошують, що саме ціна може бути головним орієнтиром якості для споживача. Перевірити масло на натуральність можна в домашніх умовах. Для цього спеціалісти рекомендують покласти шматочок у гарячу воду і зачекати, доки не розтане. Якщо він розійдеться суцільною масною плямою, то, швидше за все, перед вами якісне масло. Коли ж окремими шматками та ще й осад утвориться – продукт містить жири немолочного походження.

Фальсифіковане масло провокує хвороби серця та навіть рак

«В натуральному якісному вершковому маслі є білки, вуглеводи та ненасичені жирні кислоти Омега-6. Останні покращують тонус судин та знижують рівень холестерину в крові, – розповідає дієтолог Альона Брянцева. – Масло корисне для наших суглобів. У ньому містяться вітаміни А, Е, D. Проте не потрібно забувати, що його енергетична цінність досить висока: в 100 грамах близько 750 кілокалорій! А це означає, що людям із зайвою вагою, діабетом, ішемічною хворобою серця, а також недугами шлунково-кишкового тракту не варто зловживати цим продуктом. Зауважу, що споживання масла цій категорії людей треба обмежувати, а не повністю виключати його з раціону. Приміром, не їсти з хлібом, а додавати по шматочку у різні страви. Важливо розподіляти денну норму на кілька прийомів їжі. Тобто, якщо ваш лікар дозволив вам споживати 40 грамів масла на день, не потрібно класти весь цей шматок у кашу. Правильним буде розділити його на три-чотири частини. Так ви зможете знизити навантаження на підшлункову залозу. Найбільшу небезпеку становить систематичне вживання маргаринів, спредів та інших продуктів, які «маскуються» під вершкове масло. Раджу обов'язково прискіпливо вивчати інформацію на упакуванні. Якщо ви прочитали, що продукт виготовлено згідно з технічними умовами, а не ДСТУ, найвірогідніше, що перед вами не зовсім якісне «вершкове». У складі справжнього масла повинні бути вказані лише вершки. Фальсифікований продукт, який недобросовісні виробники усіляко намагаються видавати за натуральний на основі коров'ячого молока, небезпечний тим, що містить велику кількість трансжирів. Їх ще називають «молекулами-виродками», які засмічують судини й можуть провокувати розвиток серцево-судинних захворювань та навіть онкопатології».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую