ye-logo.v1.2

Скільки придатні до вживання святкові страви - дієтолог

Суспільство 586
За словами дієтолога, є продукти з низьким, середнім та високим ризиком псування
За словами дієтолога, є продукти з низьким, середнім та високим ризиком псування. Фото: ілюстративне pixabay.com

Термін придатності салатів, холодцю та тістечок залежить від типу продуктів та термічної обробки.

Готуючи страви на Новорічний стіл часто господині прагнуть наготувати їх на усі вихідні, щоб потім було менше клопотів. Однак, дієтологи не радять цього робити.

«Є продукти з низьким, середнім та високим ризиком псування, – каже дієтолог-нутриціолог Вікторія Пухальська. – Раджу готувати менше, але корисні страви. Дуже важливо у свята не переїдати, адже це негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Дехто практикує приготування салатів за день чи два до святкування Нового року, це неправильно. Ці страви можуть зберігатися 18 годин, але якщо їх не заправляти ніякими соусами. Салати можна нарізати, але додавати сметану, майонезом чи йогурт варто лише перед подачею. Заправлений салат придатний 9-12 годин за умови зберігання в холодильнику. Якщо ж страва кілька годин стоїть на столі в очікуванні святкування, то її якість буде сумнівною».

Щодо котлет, відбивних та м’ясних рулетів, то фахівець радить зберігати їх не більше 24-х годин. «Смажені продукти зберігаються трохи довше. Тож смажимо до золотавої скоринки й зберігаємо в холодильнику впродовж доби. Якщо, до прикладу, котлет приготували більше, ніж потрібно, то їх можна просто заморозити», – рекомендує Вікторія Пухальська.

Термін придатності заливного язика, риби та холодцю залежить від того, скільки в них жиру. Максимально проціджений від жиру холодець може зберігатися в холодильнику впродовж трьох діб. Готовий бульйон можна заморозити, а потім залити ним відварене м’ясо. Спочатку покласти кістки чи хрящі для холодцю в каструлю, щоб закипіли, потім цю воду зцідити й залити іншою.

«Страви із субпродуктів також зберігаються не більше доби, – продовжує нутриціолог. – Термін придатності виробів з грибами залежить від їхнього способу приготування: чи вони смажені з цибулею, чи є в страві сметана. Смажені гриби зберігаються в холодильнику добу, а на столі можуть стояти дві-три години. Тому раджу не ставити на святковий стіл одразу всього й багато, краще потім донести страву й тим самим зберегти її користь та свіжість. Гриби в сметані придатні до вживання протягом дванадцяти годин, але лише в холодильнику – в іншому разі можливі проблеми з кишківником. А ось мариновані можна вживати впродовж двох-чотирьох днів.

Приготовлений до новорічних свят торт не варто їсти тиждень.

«Тістечка й торти із заварним чи масляним кремом можуть зберігатися півтори-дві доби, з вершковим – добу, а солодощі з желатином, суфле – до трьох днів. Якщо відчувається трохи змінений запах або смак, то цей продукт вживати не можна. Фрукти та ягоди зі збитими вершками треба з’їсти за кілька годин», – каже Вікторія Пухальська.

Катерина СТУЧІНСЬКА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую