ye-logo.v1.2

«Моє серце - в Україні»: історія переселенки, яка виготовляє 40 видів сиру та королівське морозиво на Хмельниччині

Суспільство 3676
Фермерка має стадо з 30 кіз
Фермерка має стадо з 30 кіз. Фото: зі сторінки у фейсбук Ірини Сухіної

Ірина Сухіна народилась та виросла на Донеччині, однак у 2014 році, через початок російсько-української війни, була змушена залишити звичне для себе життя та переїхати до невеликого села, що Хмельниччині, де згодом відкрила козину ферму.

Ще десять років тому Ірина Сухіна навіть не уявляла, що її будні будуть пов'язані з козами, сирами та фермерством. Наразі ж вона виготовляє близько 40 видів козиного сиру за рецептами з різних куточків світу, а також за власними розробками. А ще вона навчилася готувати морозиво, яке колись робили при королівському дворі у Франції.

Про те, як фермерка справляється зі стадом з тридцяти кіз, та які сири виготовляє, - у матеріалі сайту «Є ye.ua».

Більшу частину свого життя Ірина Сухіна працювала в Енергодарі на Запорізькій атомній електростанції. Однак, у 45 років пішла на пенсію та переїхала до Маріуполя, влаштувалася на роботу в дитячу ігрову кімнату. Та пропрацювала там всього лише два роки, бо у 2014-у почалася війна.

«Тоді російські загарбники ще не зайшли до нашого міста, але були вже в Широкиному, яке розташоване неподалік Маріуполя, - розповідає журналістам сайту «Є ye.ua» Ірина Сухіна. - Мої діти, які на той час вже жили закордоном, наполягали, аби я виїхала до них. Та я не хотіла їхати з України, бо моє серце тут».

Ірина Сухіна народилась та виросла на Донеччині, однак через початок російсько-української війни переїхала на Хмельниччину. Фото: зі сторінки у фейсбук Ірини Сухіної

Через відчуття загрози жінка вирішила поїхати на захід країни в пошуку прихистку, де змогла б тимчасово оселитися. Вона сподівалась, що війна швидко закінчиться і знову можна буде повернутися додому.

«Я сіла в свій автомобіль і поїхала. Не знала куди заведе мене дорога. Абе вона привела мене до мальовничих місць на Бакоту неподалік Дністра. Там я знайшла собі невеличкий будинок у селі Крушанівка Кам'янець-Подільського району. Тут познайомилась з людьми й стала жити, -  розповідає Ірина Сухіна. - Перших пів року я нічим не займалась, бо думала, що скоро повернусь додому. Однак ситуація не змінювалась, тому я вирішила завести кізоньку, щоб було не так одиноко».

Тоді господиня не знала, що згодом козівництво стане її хобі, адже до цього не мала подібного досвіду, бо ніколи не жила в селі.

«Я знайшла собі через оголошення кізоньку. Спочатку начебто все було добре: я навчилась її доїти, доглядати за нею. Але згодом виявилось, що ці тварини живуть лише колективом, тому моя кізонька не хотіла залишатися сама, Я мусила сидіти біля неї з книгою, поки вона випасалась. Через два тижні я таки вирішила купити їй подружку і так з'явилося ще одне маленьке козенятко. І ось мої дівчата вже у двох самостійно почали випасатись у садку», - з посмішкою пригадує пані Ірина.

Спочатку господиня завела одну козу, щоб їй було не так сумно. Зараз у неї їх 30. Фото: надане Іриною Сухіною

Згодом її стадо почало розростатися, молока ставало більше, тому в пані Ірини з'явилася ідея робити сир. Спочатку взялася за бринзу, але, пригадує, виручених за неї коштів не вистачало на утримання кіз, тому жінка почала виготовляти й тверді сири. Усьому вчилася сама, штудіювала майстеркласи в інтернеті, шукаючи рецепти та пізнаючи тонкощі справи. Так і виникла домашня козина ферма «Срібне копитце».

«Зараз я виготовляю близько 40 видів сирів: з пліснявою, екзотичні та класичні. Декілька з них - вже мої авторські рецепти», - розповідає фермерка.

Нині в асортименті господині можна знайти різні сири: «Драй Джек», покритий кавою та плодами ріжкового дерева; сир «Банон», рецепт якого вона знайшла в монастирі в Іспанії, він вкритий виноградним листям і вимочений у коньяку. Також вона робить авторський сир «Бакота», який дозріває в подільських духмяних травах - мелісі, чебреці та м'яті, а потім покривається медом і знову загартується у трави.

«Також я роблю сири з пліснявою, наприклад, «Баварія Блю» - з білою пліснявою зверху і голубою всередині, а ще «Кроттен» - це брат Камамберу, але виготовлений виключно з козячого молока. Італійський сир «Бурата», який в Італії виготовляють тільки на весілля та великі сімейні свята», - зазначає Ірина.

Фермерка виготовляє козиний сир з пліснявою. Фото: надане Іриною Сухіною

В асортименті близько 40 видів сирів. Фото: надане Іриною Сухіною

Утім, жінка не зупинилася на виробництві лише сирів і вирішила спробувати готувати морозиво з козиного молока. Спочатку вона використовувала концентрати, але результат, пригадує, був не надто вдалим. Пізніше вона дізналася, що перше морозиво для королівського двору Франції виготовляли з вершків козиного молока. Тож вирішила спробувати саме цей рецепт, і морозиво вдалося дуже смачним.

Зараз в асортименті фермерки є чотири види морозива і  вона продовжує експериментувати над новими смаками.

«У мене є 30 кіз, тому молочка вистачає і на сир, і на морозиво. Але не вистачає рук. Звичайно, іноді наймаю на непосильні одній мені роботи, але здебільшого все роблю сама», -  ділиться жінка.

Стадо кіз Ірини Сухіної випасається у садку. Фото: надане Іриною Сухіною

Пані Ірина доїть своїх кіз вручну.

«Щастя в тому, що не всі дояться одночасно. Я їх підлаштувала так, що частина з них доїться взимку, інша - влітку. Це дозволяє мені більше виготовляти сирів взимку, бо влітку до нас приїжджають туристи і я чимало часу приділяю тому, що проводжу їм майстер-класи з виготовлення сиру», - зазначає жінка.

Ірина Сухіна проводить майстер-класи з виготовлення козиного сиру. Фото: зі сторінки у фейсбук Ірини Сухіної

Наразі фермерка щодня виготовляє близько 6 кілограмів сиру. До повномасштабного вторгнення вона продавала свою продукцію і за кордон, але зараз каже: «усе наше – лише для України».

Рідні пані Ірини досі дивуються її захопленню. І навіть сама господиня зізнається, що «кози для мене - це як життя на Марсі». Але вона щаслива, що знайшла себе, не дивлячись на всі життєві випробування, тому із задоволенням продовжує працювати у тому ж напрямку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую