ye-logo.v1.2

Як на Хмельниччині розвиваються крафтові виробництва: три історії успіху, які розповіли на «Крафт-форумі»

Суспільство 1960
На "Крафт-форумі" ділилися успішними кейсами ведення бізнесу. Альона Шибунько розповідає про свою ферму равликів
На "Крафт-форумі" ділилися успішними кейсами ведення бізнесу. Альона Шибунько розповідає про свою ферму равликів. Фото: автора

Підприємиці поділились інсайтами з тими, хто думає починати власну справу.

Близько сотні представників малого та середнього бізнесу зібралися у хмельницькому бізнес-холі «Проскурів». Вчора, 10 квітня, тут відбувся «Крафт-форумі», який став платформою обміну досвідом для виробників крафтової продукції, а також тих, хто планує започаткувати власну справу. Про це розповіла сайту «Є» організаторка заходу, голова асоціації підприємців та виробників Хмельниччини «Бізнес люди» Мар'яна Овчарук.

За її словами, такий форум у Хмельницькому відбувається вперше. Він зібрав десятки підприємців з Хмельницького й області, а також Вінниччини, Тернопільщини й Київщини. Один зі спікерів навіть приїхав із Запоріжжя, аби поділитися рекомендаціями стосовно того, як розвивати власний бренд і бренд своєї компанії.

«Сьогодні ми ділимось досвідом. У першій частині Форуму спікери розповідають про свої успішні кейси. Знайомимося один з одним, відкриваємо нові шляхи до співпраці. Друга частина – навчальна. Ми запросили експертів, які спеціалізуються на темі стандартизації, розробці технічних умов, оподаткуванню. Говоримо про програми підтримки бізнесу, робимо разом зі спікером розбір кейсів «Дизайн Бренду компанії», даємо практичні рекомендації. Допомагаємо розпочати свій бізнес ветеранам та їхнім сім'ям», - розповіла Мар'яна Овчарук.

"Крафт-форум" зібрав близько сотні учасників. Фото: автора

Серед спікерів, зокрема, були засновниця равликової ферми Альона Шибунько, власниця торгової марки «Мамина ферма» Ірина Майстерчук, а також Світлана Онищук, яка разом з чоловіком має сімейний бізнес – «Виноградну садибу Онищуків». Далі – детальніше про їхні історії заснування бізнесів та поради тим, хто тільки думає почати власну справу.

«На равликову ферму виграла грант»

Альона Шибунько відкрила равликову ферму неподалік Хмельницького під час карантину. Така можливість, каже, з'явилася завдяки грантовим коштам. Аби «не прогоріти», їздила навчатися справи в інші міста.

«Я равликами вже до того трохи цікавилася, тож знала приблизно, що необхідно для того, щоб створити таку справу. Написала бізнес-план і подала заявку на грант. Але, чесно, навіть не очікувала, що ми потрапимо у фінал. І вагалася, чи їхати, чи не їхати. Чоловік підтримав, сказав: треба. Ми поїхали, і так стається, що нам дають цей грант. Фактично з серпня 2020 року ми вже почали займатися равликами», - каже жінка.

Нині на равликовій фермі пані Альона проводить оглядові екскурсії та влаштовує дегустації. Це і канапки з їх м'ясом, і равликова ікра, і фаршировані равлики під різними соусами. Сюди приїжджають чимало туристів, яким до вподоби екотуризм.

«Люди приїжджають, пробують равликів і таким чином стають клієнтами. Загалом сьогодні ми продаємо нашу продукцію по всій Україні. І через інстаграм, і постачаємо у мережі магазинів, заклади харчування. Заморожених равликів також купує у нас інша равликова ферма», - розповідає вона.

Із починаючими підприємцями і тими, хто тільки думає про власну справу, Альона Шибунько ділиться: «Своя справа – це стиль життя. Це не робота з 9-ї до 6-ї. Ти в своїй справі живеш. Для мене це було відкриття, тому що я думала, що у мене буде більше часу, а його стало менше. Але, займаючись равликами, я відпочиваю. Тобто ця робота має подобатись, нею треба жити. І найважливіше – якщо хочеш розвивати своє, розвивай. Не втрачай час і не втрачай можливості».

«Коли є фундамент – точно час, щоб займатися тим, що подобається»

Світлана Онищук разом із чоловіком має «Виноградну садибу Онищуків» у селі Кульчіївці, на Кам'янеччині. Вони вирощують близько 200 сортів винограду. А ще мають власну мінівинарню, в якій виготовляють понад 20 видів сухих вин, серед яких «совіньйон блан», «рислінг», «піно грі», «піно нуар», «шардоне» і не тільки.

Крафтове виробництво Онищуків постійно розширюється. Зокрема, цього року вони планують відкрити музей винограду.

«Це земля моєї прабабусі, тобто це місце для нас дуже сакральне і цінне. Колекцію виноградів ми збирали напевно років 20 і в нас ростуть майже всі світові сорти винограду. Для нас самих було несподіванкою, що українська земля може підходити практично для всі сортів винограду. Люди приїжджають і дивляться. Дивляться, як росте наш фундук, ожина. Бо у нас ще 6 сортів фундука, 6 сортів ожини, полуниця. І свій сад у нас є, з гамаками, з бесідками», - розповідає пані Світлана.

Чоловік пані Світлани – професійний промисловий сомельє. Процес дозрівання винна під його контролем. І попри те, що пан Олександр вже фахівець справи, він постійно намагається дізнатися більше і більше, зауважує жінка.

Для підприємців-початківців пані Світлана дає таку пораду:

«Варто це робити, якщо ти без цього не можеш. До прикладу, мій чоловік, навіть якщо на Місяць відправити, патичків наріже, в кишеню покладе і в нього навіть там виноград проросте. Тому якщо це приносить людині задоволення, тоді варто це робити. Ми свою справу знайшли також не одразу. Спочатку у нас був інший бізнес. І він є, і він – фундамент. Тобто теж дуже добре: коли є фундамент, тоді починати займатися тим, що подобається».

«Треба йти туди, де страшно»

Ірина Майстерчук створила тепличне господарство у 2008 році. Вже за п'ять років разом з чоловіком відкрила торгову марку «Мамина ферма», продукти із якої нині доставляють не лише для хмельничан, а й по всій Україні. Їхні торгові точки також є у Хмельницькому.

Як розповіла жінка, все почалося з однієї поїздки на Закарпаття.

«У мене знайомий запропонував поїхати подивитися теплиці на Закарпатті. Я поїхала подивилася. Кажу, скільки коштує. 30 тисяч. Я телефоную до мами. Питаю: мам, в тебе є 30 тисяч? Вона каже «так». І ми купуємо свою першу теплицю. Спершу вона не опалювалася. Потім ми зробили опалення і вона почала опалюватися цілий рік. На сьогодні у нас 7 теплиць по 4 сотки, 5 гектарів землі. Ми вирощуємо продукцію цілий рік. У нас дуже широкий асортимент. Ми маємо спаржу, вирощуємо 5 видів перцю, 5 видів капусти. Цибуля зелена, салати, мізуна, рукола, тимян, розмарин, орегано – це все ми маємо цілий рік. Коли розширились, почали доставляти людям натуральне м'ясо птиці, кроля, домашні напівфабрикати та молочні продукти, будь-які крупи, борошно та олії… Нас люблять за те, що все свіже. Як кажуть, з грядки й до столу», - розповідає Ірина Майстерчук.

За словами пані Ірини, процес розвитку бізнесу – це завжди про аналіз запитів своїх клієнтів. Потрібно знати бажання покупців, чути їх. Для людей, які тільки задумуються над створенням своєї справи підприємиця радить приборкувати страхи і пробувати, постійно шукаючи для себе можливості.

«Коли ми починали бізнес, це звичайно були кредити. А на даний момент гранти – це дійсно великий плюс. Ви можете залучити кошти, не віддаючи їх, тільки оплачуючи податки. Але треба розуміти, що ви маєте бути оформлені офіційно. Коли є офіційне оформлення, це дає більше можливостей. Треба їздити на такі заходи. Бо коли ти у них приймаєш участь, ти дізнаєшся для себе багато чого нового. Ти спілкуєшся з людьми, ти береш у них досвід, ти знаходиш бізнеспартнерів», - каже Ірина Майстерчук.

Читайте також: Ще одна лікарня на Хмельниччині збудує сонячну електростанцію, щоб стати енергонезалежною

Коментарі:

Топові оголошення

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую