ye-logo.v1.2

На Хмельниччині виявили ранні овочі з перевищеним вмістом нітратів

Здоров'я 8251
Скуповуйтесь лише на продуктових ринках, де працює лабораторія, яка перевіряє вміст нітратів у продуктах
Скуповуйтесь лише на продуктових ринках, де працює лабораторія, яка перевіряє вміст нітратів у продуктах. Фото: firtka.if.ua

Шкідливі речовини знайшли у помідорах та редисці.

Придбати ранні овочі на ринках Хмельниччини не проблема. Прилавки магазинів та супермаркетів вгинаються від різноманіття, аби, як кажуть, грошей вистачило. Однак, медики запевняють, що перші овочі не завжди корисні, а інколи можуть бути ще й небезпечні.

«На кожному продовольчому ринку області працює лабораторія, яка здійснює ветеринарно-санітарну експертизу товарів. Ранні овочі перевіряють на вміст нітратів. Цього року на Хмельниччині не допущено до реалізації через перевищений вміст нітратів 20 кілограмів помідорів та 100 кілограмів редиски», - розповіла начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександра Титарчук.

Медики кажуть, що їсти ранні овочі варто не всім, адже вони можуть викликати панкреатити та холецистити. Перед тим, як купувати молоду капусту, редиску, помідори, огірки та інші ранні овочі, спеціалісти радять дотримуватися декількох правил.

«Скуповуйтесь лише на продуктових ринках, де працює лабораторія, яка перевіряє вміст нітратів у продуктах. В кожного продавця має бути експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію про походження продукції, в тому числі результати досліджень на вміст нітратів», - каже лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська.

Медик нагадує, що важливо якомога далі у часі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи його до сезону природного дозрівання. Однак, якщо ж таки вирішили подати до столу салат з ранніх овочів, варто дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил.

«Перед споживанням добре мийте овочі та фрукти. Очищуйте шкірку овочів – адже більшість шкідливих речовин містяться в шкірці плоду, і навесні вона є місцем скупчення нітратів. Це особливо стосується огірків, кабачків, редиски та яблук. Вимочуйте плоди у воді – в кип’яченій, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, у декілька заходів по 15-30 хвилин. Приготовані зі свіжих овочів салат споживайте одразу, адже коли він постоїть в холодильнику принаймні добу, страва окислюється і менш шкідливі нітрати перетворюються в більш небезпечні нітрити», - радить Валентина Щавінська.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую