Гаряча тема:
- Війна
Сезон відкрито: у Хмельницькому почали продавати перші весняні гриби

Види грибів, які можна збирати на весні, дуже нечисленні.
На ринках обласного центру почали продавати перші весняні гриби – зморшки. За словами лікаря з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентини Щавінської, ці гриби вважаються умовно-їстівними, а за смаковими даними відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами.
«У зморшках міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар. Саме тому перед вживання ці гриби варто декілька разів відварювати, а відвар злити. Якщо ж зморшки сушити, то потрібно знати, що їсти їх потрібно не раніше ніж через три місяці», - каже Валентина Валеріївна.
Виявляється, що види грибів, які можна збирати на весні, дуже нечисленні, і саме тому потрібно знати, які дари лісу можна використовувати в харчових цілях, а які різновиди здатні викликати сильні отруєння.
«Новачки інколи можуть не помітити та взяти замість зморшка їстівного строчка звичайного, який є отруйним. Тож грибникам раджу дивитися на забарвлення гриба – у строчка воно шоколадно-коричневе, а у зморшка – насичено каштанового кольору», - каже медик.
У деяких країнах зморшки називають «королем» грибів.
Довідка:
Зморшки їстівні – невеличкі гриби з шапками 3-6 сантиметрів заввишки. Вони поширені по всій Україні, ростуть на узліссях та садах. Найчастіше трапляються під тополями, осиками і вільхою. Пік збору – квітень-травень. В народі їх ще називають ковпачок, сушеребок, коцюрупок.
У деяких країнах цей гриб називають «королем». Ціна кілограма свіжих грибів у них сягає майже 3000 гривень, а сушені коштують більш як 17 тисяч. Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже з'являються найпершими.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: