ye-logo.v1.2

Вітаміни – організму!

Здоров'я 4637

або Як боротися з гіповітамінозом

Навесні дуже часто в людей виникає гіповітаміноз, тобто зменшується кількість одного чи кількох вітамінів в організмі.
Це стається через те,  що взимку мало свіжих овочів та фруктів. До того ж, в організм, окрім вітамінів, не потрапляє достатня кількість мікроелементів. Основними причинами, які викликають це захворювання, є: погане харчування, постійні стреси, різноманітні супутні хронічні захворювання, слабкий імунітет тощо.

“Навесні організм людини найбільше потребує вітамінів А, С, D, Е  та всієї групи В, – каже сімейний лікар Хмельницької міської поліклініки №1 Тетяна Кудряшова. – Вітамін А вирішить проблему зі шкірою, С – врятує від частих застудних захворювань, D – сприяє засвоєнню  кальцію (покращуючи стан кісток, волосся та нігтів), Е – додасть енергії та нейтралізує дію токсичних речовин. А вітаміни групи В знімуть підвищену втомлюваність, наситять тканини киснем, покращать білковий обмін в клітинах, укріплять нервову систему. Для нормальної життєдіяльності клітин необхідні такі мікроелементи як калій, кальцій, залізо, магній, селен”.
Звісно, гіповітаміноз має низку симптомів, як от: блідість та сухість шкіри, слабке сухе та посічене волосся,  постійні тріщини у куточках губ, кровоточивість ясен під час чищення зубів, часті застудні захворювання, постійне відчуття втоми та підвищена дратівливість, неспокій, зниження апетиту, загострення хронічних хвороб, особливо герпесу та грибкових інфекцій тощо.
“Аби уникнути цього, необхідно забезпечити раціональне харчування та налагодити режим праці й відпочинку. Намагайтеся уникати стресових ситуацій та, якщо це можливо, усуньте чинники, які викликають у вас роздратування, – каже лікар. – Й, звісно ж, зміцнюйте свій імунітет, вживайте вітаміни, імуностимулятори, загартовуйте організм”.
Щоб поповнити нестачу вітамінів в організмі, сімейний лікар Тетяна Кудряшова рекомендує приймати різноманітні полівітаміни, як от: “Мультитабс”, “Дуовіт”, “Квадевіт” тощо. Але перед вживанням обов’язково проконсультуватися з лікарем. Також варто пройти обстеження, аби при потребі підлікувати супутні захворювання, які можуть викликати гіповітаміноз. Протягом усього року необхідно вживати натуральні вітаміни, які не зашкодять організму. “Їжте  яблука – сирі та печені, свіжі моркву та буряк, горіхи, родзинки, курагу, мед, цибулю та часник. Корисні соки з моркви та буряка, узвари з сухофруктів (яблук, чорносливу тощо), напої з шипшини, настоянка ехінацеї”, – каже лікар.

Перелік  продуктів,  які містять  необхідні  організму  вітаміни  та  мікроелементи
Вітамін А: печінка, масло, сир, молоко, твердий сир, яйця, риба, гарбуз, морква, обліпиха.
Варто знати: алкоголь в будь-якій кількості перешкоджає всмоктуванню вітаміну А.
Вітаміни групи В: злаки, курятина, яловичина, печінка, нирки, земляні горіхи, тріска, лосось, соя.
Варто знати: вітамін В6 не засвоюється, якщо жінка користується протизаплідними гормональними засобами. У цьому випадку треба приймати його додатково.
Вітамін С: цитрусові, шипшина, ківі, чорна смородина, зелені овочі, квашена капуста.
Варто знати: надлишок небезпечний для жінок, в чиїх сім’ях є такі спадкові хвороби, як подагра та відкладання солей.
Вітамін Е: зелені овочі, яйця, молоко, олія, пророщене зерно.
Варто знати: вітаміни Е та А ефективно вживати разом, так вони посилюють дію один одного.
Вітамін D: морська риба, морська капуста, молочні продукти.
Варто знати: вітамін D потрібен тільки тоді, коли похмура погода, без сонця, тому що вітамін синтезується організмом під дією сонячних променів.
Кальцій: молочні продукти, інжир та інші сухофрукти.
Залізо: м’ясо, квасоля, гречка, печінка, яєчний жовток, сухофрукти та шоколад.
Йод: йодована сіль та морепродукти.
Магній: банани, продукти з борошна грубого помелу, картопля, какао та м’ясо птиці.
Цинк: риба, хурма, сир, яловичина.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую