ye-logo.v1.2

На Хмельниччині зафіксували черговий випадок захворювання на ботулізм

Здоров'я 684
Чоловік отруївся домашніми консервованими грибами
Чоловік отруївся домашніми консервованими грибами. Фото: ілюстративне з архіву

Чоловік перебуває в реанімації.

Мешканець Дунаєвець, якому 75 років, захворів на ботулізм й нині перебуває у Хмельницькій інфекційній лікарні. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Ще 21 листопада він споживав консервовані гриби домашнього виробництва. За 3 дні потому відчув запаморочення, двоїння в очах та задишку. Уже наступного ранку літній чоловік звернувся до Дунаєвецької багатопрофільної лікарні, а 28 листопада «швидкою» його доправили до Хмельницької інфекційної лікарні. Там хворому ввели ботулінічний антитоксин. Пацієнта, котрий до того ж має низку інших супутніх хронічних захворювань, у важкому стані госпіталізували до відділення анестезіології та інтенсивної терапії закладу, - йдеться в повідомленні. - Наразі лікарі виконують весь необхідний комплекс заходів, передбачений відповідним протоколом».

Як зазначають в Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, від початку 2024 року це - третій випадок захворювання на ботулізм. Двох попередніх пацієнтів, на щастя, вдалося врятувати.

Нагадаємо, в жовтні 43-річний мешканець Кам'янець-Подільського району споживав домашню м'ясну тушкованку зі свинини. За медичною допомогою до лікарів чоловік звернувся лише на четверту добу. Скаржився на сухість в роті, слабкість, порушення ковтання, двоїння в очах, утруднене дихання, закреп. Чоловіка спершу госпіталізували до районної лікарні, а далі - до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької інфекційної лікарні. Хворому одразу ж ввели протиботулінічну сироватку.

Епідеміологи нагадують, що ботулізм – небезпечне харчове отруєння, яке може виникнути при споживанні консервованих харчових продуктів домашнього виготовлення: тушонок, паштетів, рибних консерв, маринованих грибів, баклажанної та кабачкової ікри тощо. Тож закликають з обережністю вживати овочеву, м'ясну та рибну консервацію.
Паличка ботулізму потрапляє в консервацію із неретельно обробленими продуктами, і починає розвиватися саме в герметично закритій банці при відсутності кисню. Варто додати, що ботулотоксини не змінюють запаху чи кольору продуктів. Тому краще консервовані тушонки чи гриби перед споживанням піддати термічній обробці: просмажити або відварити протягом 30 хвилин. Токсин під дією температури руйнується.

Потрапивши в організм людини, паличка починає продукувати ботулінічний токсин, який вражає центральну нервову систему. Розлади кишкового тракту, блювота, болі в кишківнику, сухість в роті, втрата гостроти зору – ознаки ботулізму, які виникають від кількох годин до 5 днів від моменту споживання неякісного продукту. Саме тому за таких ознак варто терміново звернутися до лікаря. Чим швидше людині нададуть допомогу і введуть протиботулінічну сироватку, тим вищі шанси вижити. Адже це захворювання смертельне і самолікування недопустиме.

Читайте також: Хронічні проблеми зі сном: чому вони виникають та що з цим робити - поради лікаря

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую