Гаряча тема:
- Війна
На Хмельниччині зафіксували три випадки ботулізму: пацієнти у важкому стані

Отруєння, ймовірно, пов'язане зі споживанням консервованого паштету та копченої риби.
У Хмельницькій інфекційній лікарні наразі перебувають троє пацієнтів із ботулізмом. Усі – у важкому стані.
Як розповіли у медзакладі, 53-річна жителька Хмельницького району була госпіталізована на третій день після появи симптомів. Напередодні, після того, як з'явилися симптоми нездужання, вона споживала копчену рибу, придбану на ринку.
Ще двоє пацієнток – 30-річна та 69-річна жительки Хмельницького району, члени однієї родини, які потрапили до лікарні на третю добу після перших проявів хвороби. Їхнє отруєння, ймовірно, пов'язане зі споживанням домашнього м'ясного консервованого паштету.
«Усі троє пацієнтів у важкому стані перебувають у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. У них спостерігаються такі клінічні симптоми, як порушення зору, ковтання, сухість в роті, закрепи, слабкість. Пацієнти отримують необхідне лікування, зокрема одразу при госпіталізації їм був введений протиботулінічний гептавалентний антитоксин», - повідомили у лікарні.
І додали, що в першому кварталу 2025 року в медичному закладі вже пролікували одного пацієнта з ботулізмом.
Поради лікарів, як вберегтися від ботулізму:
- не вживайте консервовану їжу сумнівної якості, зокрема з роздутих бляшанок, банок із здутими та деформованими кришками, з неприємним або незрозумілим запахом, помутнінням маринаду;
- уникайте споживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої їжі, придбаної на стихійних ринках та на вулиці;
- не вживайте консервовані продукти із простроченим терміном зберігання та будь-які продукти сумнівної якості;
- перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування проводьте їх термічну обробку;
- дотримуйтесь гігієни та правил стерилізації при домашньому консервуванні.
«Ботулізм можна успішно вилікувати, якщо при появі перших симптомів (порушення зору, двоїння в очах, утруднення ковтання, нудота, блювота, виражена сухість в роті, слабкість) відразу звернутися за медичною допомогою та вчасно отримати специфічне лікування», - повідомили у Хмельницькій інфекційній лікарні.
Нагадаємо, у Старокостянтинові жінка отруїлася консервованими грибами-сироїжками, які жінка збирала минулого року та вжила, попередньо підсмаживши.
Читайте також: Поліноз: як позбутися сезонної алергії – поради сімейної лікарки з Хмельницького
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: