FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
3 Травня, 2024

У Балині ліплять глечики та кують зброю

Мирослава Харабара ліпить фігурки із глини.. Фото: автора

Учні ВПУ №36 займаються історичною реконструкцією та опановують народні ремесла.

 Вихованці гуртка історичної реконструкції “Скіф” на базі вищого професійного училища №36, що у селі Балин Дунаєвецького району, збирають кераміку трипільських часів, козацькі люльки та різноманітні старожитності, опановують гончарство, різьбярство, ковку по металу та інші народні ремесла. Їхній ідейний натхненник — керівник гуртка та викладач суспільних дисциплін Микола Михайлов. Він працює в училищі 16 років, половину із них опікується гуртком.
“Зараз у гуртку займається 19 учнів, хоча кожен рік кількість дітей змінюється. Ходять як хлопці, так і дівчата. Хтось ріже по дереву, хтось ліпить із глини, хтось малює ескізи. Кожен знаходить заняття до душі, - розповідає Микола Іванович. - Ми обладнали майстерню у підвалі, вивезли з хлопцями звідти причеп сміття”.
19-річному Сергію Татарину до душі різьбярство. “Зараз я вирізаю скульптурну композицію - кіт із рибою. Загалом, мені найбільше подобається вирізати тварин”, - розповідає Сергій.
Марія та Мирослава Харабари, котрі приїхали вчитися у Балин із Закарпаття, займаються художньою ліпкою із глини. “В дитинстві бачила по телевізору, як ліплять глечики, і думала: от би й собі спробувати”, - розповідає Мирослава.
Причому гуртківці не лише ліплять, що заманеться, а й відтворюють зразки трипільської культури, а також формують глечики та інший посуд зі знайдених давніх черепків. Ще донедавна Микола Іванович возив гуртківців на власному автомобілі (доки не продав його) у сусідні села, на узбережжя Дністра, де вони збирали залишки старовинної кераміки.
“Діти полюбляють виїзди, під час яких вони перетворюються на справжніх дослідників. Так, у селі Бернашівка, що на Вінниччині, робітники рили котлован для ставу. Ми там виявили трипільське поселення, знайшли багато черепків та навіть рештки закам’янілого дерева”, - розповідає Микола Іванович.
Також члени гуртка “Скіф” виготовляють зброю, яка повністю відповідає давнім екземплярам. Вони намагаються зберігати не лише автентичні розміри та матеріали, а й застосовувати відповідні технології. У їхньому доробку мечі та кинджали скіфських часів, скрамасакс (короткий меч), келеп польського гусара, кістені, булави, шоломи, щити різних століть тощо.
На основі чималої колекції гуртка створюється музей народних ремесел і промислів. Уже практично готові зали, присвячені зброї та гончарству, виставлена колекція старовинних свистків та люльок Поділля. У процесі розробки розділи, присвячені ткацтву, шевству, бджільництву, мисливству, рибальству, землеробству та багато інших.
Микола Михайлов планує створити розділ “Наша гордість”, присвячений усім викладачам, які коли-небудь працювали у ВПУ №36. “Багато вчителів живуть цим училищем, віддають багато років свого життя дітям. Хочеться, щоб про них пам’ятали”, - каже Микола Іванович.