FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Червня, 2024

Польське підпілля та голодомор у документах спецслужб

Фото: автора

Хмельничанам представили книжку за архівними матеріалами спецслужб.

Вчора, у приміщенні обласної бібліотеки ім. М. Островського, було більш ніж людно. До обласного центру приїхали гості із Польщі, щоб презентувати хмельничанам спільний проект Польщі та України — книжку під назвою “Poland and Ukraine in the 1930 and 1940. Documents from archives and security services” (“Польща та Україна у 30-40-х роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб”).

“Ця книжка написана не істориками-дослідниками, а складена виключно за матеріалами архівів спецслужб. Спільно з Інститутом Національної пам'яті Польщі, Галузевим архівом, СБУ України та Академією наук України, до неї увійшли архівні матеріали радянських і польських спецслужб, які стосуються питань історії України та Польщі.”, — зауважив віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Україні у Вінниці Дамян Цярціньскі.

За словами Марціна Маєвського, директора бюро доступу до архівних документів Інституту Національної пам'яті Республіки Польща, книжка присвячена 80-м роковинам голодомору.

“З собою ми також привезли ще 8 книжкових томів в яких об'єднана наша співпраця з українською стороною. Усі книжки поділені на окремі досліджувані теми. Наприклад, перший том розповідає про польське підпілля 1939-41 рр., другий про переселення поляків 1944-46рр. Є тут і том про поляків і українців між двома тоталітарними системами 1942-45рр., а також про “Великий терор”, операція “Сейм” та “Вісла”.


Ідея створення цього проекту виникла ще у другій половині 90-х років. Нині світ побачили уже вісім збірок. У планах - ще чотири, які проллють світло на питання депортації, біженців та війська українського та польського підпілля.
На жаль, така серія збірок поки що є у продажу тільки на теренах Польщі. Але західні колеги пообіцяли зробити все можливе, щоб книжки з'явилися і в Україні, особливо у закладах освіти, бібліотеках та історичних фондах.

Першими, книги побачать працівники та читачі Хмельницької обласної бібліотеки ім. М. Островського.
“Маємо надію, що така польсько-українська співпраця буде належно сприйнята європейською спільнотою та світом”, - підсумував Дамян Цярціньскі.