FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
31 Липня, 2024

На Красилівщині презентовано краєзнавчу книгу, яка не має аналогів в Україні

В’ячеслав Шляховий презентував книгу на своїй малій Батьківщині.

Результатом кропіткої дослідницької праці п’яти наукових експедицій, до складу яких входило близько десяти вчених із Вінниці та Києва, стала книга «Легенди з-над сивого Бужка».

 Її презентував минулої суботи на своїй малій батьківщині відомий у Вінниці бізнесмен і меценат В’ячеслав Шляховий.
Майже на триста п’ятдесяти сторінках великоформатного повноколірного видання зібрано матеріали про минуле та сьогодення краю, де верткий Бужок нанизав на свої береги, немов намистини, села Вереміївку, Заруддя, Митинці та Хотьківці Красилівського району. Із світлин перед читачем постають мальовничі краєвиди над тихоплинною рікою, пам’ятки археології, топоніміка, народна архітектура, ремесла та промисли, якими колись займалися селяни, старовинний одяг, звичаї і обряди, фольклор, що побутували свого часу у цій місцевості.
Створити книгу про історію свого роду, отчого краю син сільського фельдшера Степана Шляхового із Хотьковець мріяв з раннього дитинства. Та втілити цей задум у життя зумів лише в зрілому віці, коли став самодостатньою людиною. Нині В’ячеслав Шляховий очолює Вінницький обласний осередок Федерації спортивного більярду України, він засновник п’яти приватних підприємств, що займаються виробництвом будівельних матеріалів, сферою послуг, будівельно-монтажними роботами, ресторанно-готельним бізнесом.
«Коли приїжджаю у рідне село, боляче робиться на душі від того, як воно поступово вимирає. Стають пустками, а потім розвалюються хати, господарі яких відійшли у потойбічний світ. Тому й вирішив, що треба не тільки зберегти, а й передати нащадкам історію рідного краю», – каже пан В’ячеслав.
Саме він виступив головним керівником та фінансовим спонсором проекту. Авторами поданих до книги матеріалів є відомі українські вчені з Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Рильського Національної Академії наук України, викладачі Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського, фольклористи, музикознавці та місцеві краєзнавці.
«Такого масштабу книжки, де б настільки широко були представлені всі напрямки сільського краєзнавства – етнографія, історія, фольклор, архітектура, – Україна ще не мала. Тільки люблячий син своєї нації, своїх батьків міг вкласти частинку душі, об’єднати людей, щоб випустити цікаве, змістовне і об’ємне видання. Цей вчинок В’ячеслава Шляхового можна зрівняти навіть з героїзмом. Бо з точки зору комерції такі дорогі книги випускати невигідно, а з точки зору духовності – це найближче і найвище що є в нас. «Легенди з-над сивого Бужка» – це книга-літопис, книга-історія – безцінний скарб для нащадків, – так охарактеризував нове видання заслужений художник України, радник голови Вінницької обласної державної адміністрації з питань культури Володимир Козюк, який взяв участь у презентації.