FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
5 Липня, 2024

До Хмельницького привезли мандрівну виставку, присвячену Революції Гідності

В хмельницькому музеї відкрили виставку студентів-дизайнерів. Фото: автора

Артбук з металу, плакати, акцидентні абетки – усе це демонструють на виставці.

Сьогодні, 8 листопада, у Хмельницькому відкрили виставковий проект «Майдан: простір творчості». Це мандрівна виставка студентських робіт навчально-творчої майстерні графічного дизайну професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Віталія Шості. Хмельницький – четверте місто, де можна ознайомитися з творчістю студентів. Раніше роботи експонувалися в Києві, Одесі та Мелітополі.

Проекти студентів на виставці доповнюють експонати з фонду Національного музею Революції Гідності. Каски, бейсбольна бита, протигаз стали тими матеріальними свідченнями, які дозволяють краще зрозуміти події Євромайдану.

«Чи можемо ми похвалитися перед Героями Небесної Сотні, що Україна є така, за яку вони віддали своє життя?Думаю, що й зараз боротьба продовжується. Продовжується іншим способом, в іншому форматі. І ця виставка теж є певною мірою елементом боротьби, - зазначила заступник генерального директора Музею Революції Гідності Антоніна Піпко. - Адже Майдан був простором свободи. А саме усвідомлення цінності свободи і боротьба за свободу є тим згустком енергії, які завжди надихають митців на створення талановитих творів. А ці твори, в свою чергу, служать тим вогнем, який запалює митців наступної хвилі. Майдан не став виключенням цього правила. Народна і професійна творчість там просто буяла. Можна було годинами блукати й милуватися і народними картинками, і професійними, і фотовиставками».

Проект "Автограф Майдану" - серія акцидентних абеток

Як зазначив керівник проекту Віталій Шостя, студенти, як одна з найактивніших груп громадськості, не могли залишатися осторонь ні протестних дій, ані професійної художньої творчості.

«Коли я зібрав студентів, уявіть собі, у дипломників вже півроку пройшло, вже півдиплома є... Я звернувся лише з одним питанням до них, чи можуть вони уявити, що коли вони стануть дорослими, коли в них станеться щаслива і прекрасна Україна і вже їхні діти будуть вивчати історію Майдану й запитають, а що ти тоді робив? А ви скажете, що писав оголену натуру, - розповів професор. – Тепер кожен з студентів зможе щиро сказати, що він є частиною тої історії, яка творилася, але у свій спосіб».

Виставка триватиме до 2 грудня у Хмельницькому обласному художньому музею (вул. Проскурівська, 47).

Керівник проекту "Майдан: простір творчості", професор Віталій Шостя

На виставці також є експонати з фонду Національного музкю революції Гідності

Проект демонструє, як різні митці прочитали невелику територію Майдану