FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

У Хмельницькому презентували книгу мозаїк минулого століття

Київський фотограф Євген Нікіфоров чотири роки трудився над створенням книги «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics». Фото: автора

У видання увійшли фото монументальних панно України 1950-1980-х років.

Вчора, 10 січня, у Хмельницькому обласному музеї відбулася презентація книги та фотопроекту «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics» за участі автора Євгена Нікіфорова.

Київський фотограф відвідав понад 200 міст та сіл України, де знайшов і зафіксував тисячі монументальних панно, які виготовлені з керамічної плитки. Деякі з них зникли з публічного простору в результаті процесу декомунізації та побутової недбалості.

«На підготовку цієї книги я витратив 4 роки. Усе розпочалося ще у 2013 році. Тоді мене запросили зробити декілька ілюстрацій для книги «Мистецтво українських шістдесятників». Моїм завданням було відзняти декілька мозаїків 60-х років, які на той час ще збереглися у Києві. Але перед тим, як приступити до зйомок, я почав цікавитися, чи хтось ще фотографує ці роботи. Виявилося, що про радянські мозаїки дуже мало інформації. Саме тому, по закінченні роботи над книгою, я продовжив зйомки. У вільний час я почав шукати ці монументальні роботи, які збереглися і фотографувати їх. Спочатку я не розумів навіщо я роблю цей архів, але мені було цікаво. Потім я почав позначати розташування цих робіт на карті в Google Maps. Через декілька років географія розширилася. Якщо я їхав у якесь місто, я також намагався там знайти збереженні панно», - розповів Євген Нікофоров.

Презентував свою книгу Євген Нікіфоров у приміщенні Хмельницького обласного художнього музею.

Фотограф розповів, що у пошуку мозаїк він побував навіть в окупованому Криму, де довелося просити купу дозволів, аби сфотографувати декілька робіт у дитячому таборі «Артек». Щодо окупованих Луганщини та Донеччини, Євген шукав місцевих фотографів, які погодилися фотографувати мозаїки для майбутньої книги.

«Легко не було. Багато панно вже немає. Багато з них розміщені у приміщеннях, доступ до яких обмежений. Однак, до найцікавіших мені вдалося потрапити», - зізнається фотограф.

До глянцевої книги, яка містить понад дві сотні сторінок, увійшли й декілька радянських мозаїк, які розташовані на території Хмельницької області, а саме – літературно-меморіальний музей імені Миколи Островського (Шепетівка) та мозаїчний місток Миколи Мазура, що розміщений у парку імені Михайла Чекмана в Хмельницькому.

  

До книги «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics» увійшли й мистецькі об'єкти, які росташовані на території Хмельницької області - музей імені Миколи Островського (Шепетівка) та мозаїчний місток Миколи Мазура (Хмельницький).

Окрім того, автор розмістив фото шепетівського музею на внутрішній стороні обкладинки, яка розкладається, мов плакат.

«Найбільше знищено цих мозаїк у зв'язку з прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тотальних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки та побутова недбалість. Люди, які живуть у будинках, на яких є панно, не зважають на їх мистецьку цінність та утеплюють зовнішні стіни пінопластом, що призводить до знищення мозаїки. Саме тому я поспішаю сфотографувати все більше об’єктів, адже знаю, що існувати залишилося їм ще не довго», - розповів Євген Нікіфоров.

  

В ході підготовки книги, фотограф почав позначати розташування цих мозаїк в Україні на карті в Google Maps.

До речі, книга «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics» перемогла у категорії «Мистецька книга» та отримала гран-прі у конкурсі «Книжкового арсеналу». Автор видання розповів, що книга вийшла тиражем 3 тисячі екземплярів. Вартість її чимала – 1200 гривень. Придбати книгу можна у видавництві «Основа».