FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
24 Липня, 2024

Журі обрало молодого режисера, який поставить виставу на сцені обласного театру

Уривок вистави переможця лабораторії "СТРУМ". Фото: скрін з відео

Організатори підбили підсумки театральної лабораторії «СТРУМ».

У Хмельницькому завершилась театральна лабораторія «СТРУМ», в рамках якої відбувався конкурс між п’ятьма молодими режисерами-фіналістами. Організовував та проводив лабораторію Хмельницький обласний музично драматичний театр імені Михайла Старицького.

Згідно з умовами лабораторії, режисери упродовж декількох днів мали підготувати та поставити уривок вистави за участі акторів обласного театру. Наразі усі постановки доступні для перегляду на сторінці у фейсбуці проєкту, окрім однієї. Роботу хмельничанки Анастасії Строян, яка також увійшла до п’ятірки фіналістів, не змогли втілити.

«На нашій сторінці мав би бути останній відео уривок у постановці Анастасії Строян. Та, на жаль, через технічні проблеми, нам поки так і не вдалось втілити цю роботу на сцені хмельницького театру. Втішає те, що Анастасія — хмельничанка, а отже, ми впевнені, що все задумане неодмінно здійсниться, вже не залежно від рамок проєкту», - зазначено у фейсбуці лабораторії «СТРУМ».

Як розповідає керівниця літературно-драматичної частини Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького Марина Бортник-Гулевата, окрім головного режисера обласного театру Дмитра Гусакова, постановки оцінював режисер Хмельницького театру ляльок «Дивень» Сергій Брижань та актор й режисер монотеатру «Кут» Володимир Смотритель. Переможцем театральної лабораторії «СТРУМ» став режисер Дмитро Обедніков з Чернігова. Саме він незабаром матиме нагоду поставити виставу повністю на сцені хмельнцикього театру. 

«Переможець представив роботу за п'єсою Кіри Малініної «Очі блакитного собаки». В уривку було залучено двоє хмельницьких акторів — Олександр Віт та Сніжана Сигидин, а також артисти балету», - розповіла Марина Бортник-Гулевата.

За словами Дмитра Гусакова, хмельницький театр вперше реалізовував таку лабораторію. Від проведення заходу залишились лише позивні враження.

«Проект дав змогу всьому колективу доторкнутися до світу молодої сучасної режисури та поринути у вир сучасної драматургії. Усі заявки, які надійшли на участь — були дуже цікавими. Учасники фіналу продемонстрували свій професіоналізм та, за словами акторів театру, «дали свіже дихання» нашому колективу. Нові жанри драматургії, нові тенденції постановок, нові методики та нові теми — усе це трішки підбадьорило наш театр та надало необхідної сили для подальшого розвитку нашого мистецтва», - зазначив режисер.

Додає, що має надію побачити на сцені театру усі чотири довершені вистави й ще не раз зустрітись з учасниками лабораторії.