FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
31 Липня, 2024

Країна, куди хочеться повертатися знову і знову

Фото: Фото з домашнього альбому Олени ТИМЧУК.

Відпочинок у Хорватії – це можливість, хоча б ненадовго, вирватися з шаленого ритму сучасного світу, побродити вулицями Середньовіччя, торкнутися первозданної природи, вдихнути по-справжньому чистого повітря.


Просто  Європа
Для хмельничанки Олени Тимчук поїздка до Хорватії не була першою у житті вилазкою за кордон – вона трохи помандрувала світом, і знала, чого саме бажає. „Я планувала спокійний відпочинок з шестирічним сином, – розповідає Олена, – європейський курорт, відмінний сервіс, затишний готель з хорошим харчуванням, аби не довелося перетворювати відпустку на походи продовольчими ринками і кулінарні баталії”.
У „МТБ-турі” їй запропонували Хорватію – і це, з якого боку не поглянути, виявилося правильним вибором. Засмага, морське сонце, фрукти та мікс активного відпочинку з сонячними ваннами на піщаних пляжах зробили свою справу – позитивного заряду, здається, вистачило б на десятьох. Дивовижна країна з неймовірною природою та ідеальною екологією. Безмежне побережжя Адріатичного моря, живописні бухти і острови, прозора вода, магнолієві гаї, соснові ліси, пальми і кипариси на кожному кроці. Для багатьох туристів тури сюди – це доступ до прекрасних пляжів з чистою водою і ніжним сонцем. Для інших – це, перш за все, можливість зайнятися серфінгом або дайвінгом. Таємничі середньовічні замки, термічні джерела і чисельні національні парки – все це в Хорватії. Крім того усі цікаві місця, які обов’язково необхідно відвідати туристам, розташовані порівняно недалеко одне від одного.

 „Слов’янські  Афіни”
За десять днів перебування на курорті вони встигли багато – і на пляжі поніжитися, і організми вітамінізувати, ще й на здоровий сон у номері часу вистачило. Екскурсіями  хмельницькі туристи не гребували. Із захватом Олена пригадує  поїздку автобусом у Дубровник – місто-музей Хорватії. Сучасний Дубровник майорить білосніжними готелями і пляжами, які розкинулися вздовж узбережжя Адріатичного моря.  Йому ж на противагу, стара частина – могутня середньовічна фортеця велично красується на скелястому півострові. Ефектно виглядають гори, що оточують Дубровник довкола. Доповнюють ідилію вишневі сади, цитрусові гаї та виноградники, які встеляють підніжжя гір. У їхній зелені і барвистих кольорах південних квіток живописно виділяються білі будинки з червоними дахами, викладеними черепицею.
Місто, точніше, його попередник селище Лаус, було засноване в VІІ столітті на невеликій скелі, відокремленій від материка вузькою протокою. А на узбережжі, поруч із острівцем, незабаром виникло поселення Дубровник, що отримало свою назву через велику кількість дубових лісів довкола. В ХV-ХVІІ століттях Дубровник стає відомим культурним і науковим центром на Балканах – „Слов'янськими Афінами”, і навіть конкурує з  Венецією. В історичній частині міста красується п'ятикутна фортеця, з усіх боків оточена двома рядами потужних стін, над якими піднімаються квадратні й круглі старовинні вежі. Товщина стін – 4-6 метрів, висота досягає 25 метрів. Так, з вежі Мінчети відкривається чудова панорама на все місто, а підхід з моря захищає вежа Бокарьов. Про безпечний вхід у внутрішній порт дбає вежа Святого Івана. У вежах розташовані музеї: етнографічний, морський, археологічний та інші. Та й саме місто дуже подібне до великого музею під відкритим небом – „перлина Адріатики” – так часто називають мальовничий Дубровник.
Серед  стародавніх будинків – палаци і храми в стилі готики і раннього Ренесансу. Вражає величчю княжий палац, над входом до якого викарбувано напис: „Забудьте про особисті справи, думайте про державу”. Палац Дівону або Спонза (ХVІ століття, зараз музей), а також багато унікальних будов раннього й пізнього Середньовіччя.
А ще тут є прекрасні фонтани. Один з них – Великий фонтан Онуфрія – створений ще в ХV столітті. Раніше в нього подавалася питна вода з гірського джерела, що знаходилося аж за 12 км від міста.

„Загорські  штруклі”  й  „рибний  паприкаш”
„Національна їжа хоч і включає морепродукти, – пригадує Олена, – але риби у ресторанчиках небагато. Загалом, їжа європейська, підібрана спеціально для туристів, звична до їхніх шлунків. Хоча, коли ми замовляли щось з морепродуктів, то це були найкращі сорти риби, омарів та устриць, які подавали на наш стіл, здається, просто з моря”.
Горіховий пиріг, „Загорські штруклі”, „Рибний паприкаш” та інша смакота до вподоби багатьом європейцям.  Запивати усе це краще вишуканим хорватським вином. З червоних сортів вин кращими вважаються терлан, мерлат, каберне, а з білих – малвація, бургундац, білий мускат.

Курорт  у  валізі
Яка відпустка без подарунків і сувенірів? У Хорватії вибирати є з чого. На вузеньких міських вуличках вільні художники малюють райські пейзажі, і щойно фарба висохне, продають свої полотна туристам. А ще, тут виготовляють дуже гарні свічки – різних кольорів та форм. Це, навіть, більше схоже не на свічки, а на маленькі воскові статуетки і композиції. Крім того, популярністю відпочиваючих користуються прикраси зі срібла, на яких спеціалізуються місцеві ювеліри.  Туристи (а особливо – туристки), з першого ж дня подорожі обвішуються ними з ніг до голови. Це тому, що пройти повз ювелірну лавку і нічого собі не придбати – просто неможливо. Пані Олена привезла подрузі янгола, виплетеного з мережива, і побажання – якомога швидше також відвідати Хорватію. Принаймні, сама Олена незабаром збирається туди знову.