FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
31 Липня, 2024

Чи буде весільний бум на Хмельниччині 10.10.10?

Святкувати весілля у так звані «красиві дні» останнім часом стало модною традицією

10 жовтня цього року в РАЦСі офіційний вихідний день. Але навряд чи молодята, які прагнуть офіційно зареєструвати шлюб 10. 10. 10 дадуть працівникам цієї установи таку можливість.
Святкувати весілля у так звані «красиві дні» останнім часом стало модною традицією. У районних відділеннях РАЦСів перші заяви про реєстрацію шлюбу на 10 жовтня почали з’являтися вже на початку вересня, адже законом передбачено місячний термін подачі заяви.
У кожному районі стати на весільний рушничок того дня планують по дві-три пари, не більше. Майже всі начальники районних відділів РАЦСу кажуть, що ажіотажу не було і немає. Бажання укласти шлюб саме 10 жовтня тому, що молодята вірять у нумерологію – це поодинокі випадки. У більшості випадків ця дата або зручна для молодят, або «на яке число були вільні зали в ресторанах, на таке й погодилися».  
Та є випадки особливі. В одному з районів молодята, для того, щоб зареєструвати шлюб саме 10, готові «зробити довідку про вагітність», яка дозволяє скоротити місячний термін подання заяви до кількох днів. На такі хитрощі вони хочуть піти тому, що не змогли подати заяву вчасно, бо навчаються в різних містах. Однак, чи вдасться їм така «шлюбна афера» – невідомо. На жодні вмовляння перенести дату реєстрації вони не погоджуються, адже вірять – «шлюб, укладений у цей день, буде щасливим тому, що сполучення одиниці і нуля – щасливе. А ще, зорі у цей день віщують щастя».
«День трьох десяток» звучить не просто гарно, воно має символічне значення. Одразу спадає на думку «точно в десятку» і «попасти в десятку». Число 10 асоціюється з досягненням цілі. Укладення шлюбу – це вже мета, ціль прожити щасливе подружнє життя. А поєднання 1 і 0 символізує любов до Бога і ближнього, силу і єдність Всесвіту.
Віднедавна навіть термін «шлюб по розрахунку» переформатували на «шлюб по підрахунку». Проте, за словами працівників РАЦСів, ті, хто реєструє шлюб у так звані «щасливі дні», також розлучаються, і статистика таких розлучень не менша від тих, хто одружився у «звичайний» день. За даними обласного відділу реєстрації актів цивільного стану, від початку року в області зареєстровано 5639 сімей, а розлучилося – 2853 пари. Однак зменшення кількості розлучень ще не свідчить про міцність сімей. Згідно з статтею 114 Сімейного кодексу України шлюб вважається розірваним тільки у день набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу. Тому, можливо, нумерологія й відіграє якусь роль у подружньому житті, але незначну.